سمینار پایداری مشترک منابع خاک و آب ،ضرورت همیشگی حوضه های آبی به همت کمیسیون کشاورزی ،آب و ومحیط زیست اتاق بازرگانی و با همکاری انجمن علوم خاک ایران در سالن اجتماعات اتاق اصفهان برگزار شد.
به گزارش مرور نیوز از اصفهان ، استادیار پژوهشی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان در این سمینار با نگاهی به وضعیت منابع خاک، آب و کشاورزی استان اصفهان گفت: از حدود 570 هزار هکتار اراضی با قابلیت کشاورزی معادل 5/3 درصد از اراضی کشاورزی کشور را داراست.
محمد فیضی افزود:حدود 400هزار هکتار تحت کشت گیاهان زراعی و باغی تعداد شاغلین حدود 160هزار نفر معادل 11/3 درصد از شاغلین استان است.
وی تصریح کرد: از 570 هزار هکتار اراضی با قابلیت کشاورزی 248 هزار هکتار معادل 48 درصد محصولات زراعی 222 هزار هکتار مربوط به زراعت کشت های آبی و 25 هزار هکتار مربوط به کشت های دیم است.
وی تهدیدهای خاک استان اصفهان را شامل فرسایش ،افزایش کربن آلی ،کاهش عناصر غذایی ،شوری و سدیمی شدن خاک ،تنوع زیستی،تراکم ،آلودگی و اندودن خاک برشمرد .
استادیار پژوهشی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان نرخ متوسط فرسایش خاک توسط آب ،باد و شخم 1 میلی متر در سال تخمین زد و گفت: کاهش پوشش گیاهی، شخم زدن در جهت شیب،و از جا کندن گیاهان خودرو در مناطق خشک ،چرای بیش از حد دام از عوامل تخریب و فرسایش خاک استان است .
وی خاطر نشان کرد:طبق بررسیها در سال 85 در پنج میلیون هکتار از اراضی استان سالانه بین 12 تا 15 میلیون تن خاک فرسایش (2/5 تا 3 تن در هکتار) یافته به گونهای که حتی طبیعت قادر به بازگرداندن آن نیست.
فیضی تاکید کرد: باید برداشت بی رویه از منابع آب ها بخصوص منابع آبهای زیر زمینی تا رسیدن به حالت تعادل،کنترل و مدیریت و در مواردی مصرف آنها به طور کامل ممنوع گردد.
فیضی افزود: در قسمت هایی از مناطق استان جهت تعطیلی بهره برداری از آب و خاک مساعدت های مالی و حمایتی و جایگزین در نظر گرفته شود.
وی احیای تالاب گاوخونی، و اراضی شرق استان به منظور جلوگیری از پیشروی کویر و بیابانی شدن و در جهت سلامت محیط زیست و مردم جامعه در اولویت قرار گیرد.
فیضی تعیین الگوی کشت بر اساس منافع ملی نه بر اساس اقتصاد شخصی و نقطه ای را ضروری دانست و گفت: در بسیاری از مناطق باید پوشش گیاهی مناسب حفظ شود و الگوی کشت های با مصرف حداقل آب ترویج گردد.
وی برنامه ریزی صحیح، مدیریت صحیح و اجرای صحیح و اصولی در کاهش و یا رفع بسیاری ازمشکلات موجود نقش اساسی ایفا می نماید.