یکی از نخبگان شهرستان اردستان گفت: برای نیل به توسعه در کشور و اهداف کمّی اقتصادی در نظر گرفته شده، لازم است ظرفیتهای اقتصادی در سراسر جغرافیای ایران مورد استفاده قرار گیرند.
به گزارش مرور نیوز، «سیدمحسن طباطبایی مزدآبادی» صبح امروز(جمعه) طی سخنانی در جمع نخبگان اردستانی که در محل مهدیه تهرانپارس برگزار شد، با اشاره به اینکه تحریمهای اقتصادی و استفاده نکردن از برخی ظرفیتهای اقتصادی مطلوب داخلی، منجر به تحقق نیافتن بعضی از اهداف اقتصاد ملی شده است، گفت: اما از سوی دیگر، امیدها به ایجاد رشد اقتصادی زیاد است و ظرفیت درونی اقتصاد ملی منجر به خوشبینی نسبت به ایجاد رشد اقتصادی شده است.
وی اظهار کرد: در برنامه ششم توسعه علاوه بر هدفگذاری رشد 8 درصدی در تولید ناخالص داخلی، متوسط رشد سالانه صادارت غیرنفتی کالا و خدمات در حدود 21.7 درصد نیز در نظر گرفته شده و نرخ بیکاری 12.6 درصدی پایان سال 1395، در پایان برنامه ششم توسعه باید به 8.6 درصد برسد که این ارقام جز در سایه کوشش جمعی و جهادی و توسعه ظرفیتهای تولیدی کشور محقق نمیشود.
دبیر انجمن علمی اقتصاد شهری ایران افزود: از سوی دیگر، دستیابی به نرخ رشد اقتصادی متوسط 8 درصد و نرخ بیکاری 8.6 درصد، مستلزم رشد سرمایه ثابت ناخالص در کشور به قیمتهای ثبات سال 1383، از 44 هزار میلیارد تومان در سال 1395، به 116 هزار میلیارد تومان در سال پایانی برنامه ششم؛ یعنی سال 1400 است که این سرمایهگذاری نیز باید در مقیاس کل کشور توزیع شود و ظرفیتهای بالقوه اقتصادی را بالفعل نماید.
استاد دانشگاه در ادامه گفت: اسناد بالادستی به ضرورت توسعه سرمایهگذاری و بهکارگیری زمینههای قابل استفاده و بلااستفاده تأکید کردهاند؛ برای مثال در سند چشماندازه 1404 کشور، باید ایران بهعنوان کشوری توسعهیافته، شناخته شود و در جایگاه اول اقتصادی در سطح منطقهی آسیای جنوب غربی قرار گیرد و رشد پرشتاب و مستمر اقتصادی داشته و در ارتقای سطح درآمد سرانه و دستیابی به اشتغال کامل موفق باشد.
وی تصریح کرد: برای نیل به توسعه در کشور و اهداف کمّی اقتصادی در نظر گرفته شده، لازم است ظرفیتهای اقتصادی در سراسر جغرافیای ایران مورد استفاده قرار گیرند. قاعدتاً فرصتهای اقتصادی در جنگل با فرصتهای اقتصادی در مناطق کوهستانی متفاوت است که باید این تفاوتها در سرمایهگذاریها و شروع فعالیتهای اقتصادی در نظر گرفته شوند.
طباطبایی مزدآبادی با بیان اینکه در حال حاضر به اندازه 30 درصد از کل مساحت کشور توسط زمینهای بیابانی و کویری، اشغال شده و مساحت کشور را از لحاظ فعالیت اقتصادی، کوچک کرده است، افزود: هنگامی که صحبت از سرمایهگذاری میشود، بدون تردید اغلب سرمایهگذاران به دنبال استفاده از شرایط آب و هوایی مناسب و امکانات زیربنایی قابل اعتماد هستند و معمولاً از مناطق بیابانی و کویری بهعنوان نامناسبترین جغرافیا و دارای کمترین زیرساخت برای سرمایهگذاری یاد میکنند؛ در حالی که شواهد تجربی حاکی از سرمایهگذاریهای مناسب و سودآور در این بخش از جغرافیای کشور میباشد.
دبیر انجمن علمی اقتصاد شهری ایران در ادامه با برشمردن زمینههای سرمایهگذاری در مناطق کویری گفت: یکی از زمینههای سرمایهگذاری تجربه شده در مناطق بیابانی و کویری، کشاورزی است.
وی در این خصوص توضیح داد: کاشت گیاهانی که با آبوهوای کویری تطابق داشته و در برابر کمآبی مقاوم باشند، میتواند تحقق رشد 8 درصدی در ارزشافزوده بخش کشاورزی را تسهیل کند. تولید محصولات متنوع و باکیفیت و بعضاً دارای آوازه جهانی مانند: زعفران، زرشک، عناب، خرما و گیاهان دارویی در مناطق کویری و بیابانی استانهای خراسان جنوبی و رضوی و برخی از استانهای مرکزی مانند: استان اصفهان و یزد، از جمله سرمایهگذاریهای انجام شده در این بخش است.
وی افزود: دامپروری نیز از جمله مشاغل پردرآمد و متناسب با شرایط کویری است که در برنامه ششم توسعه نیز مورد توجه قرار گرفته است. در برنامه ششم توسعه میزان تولید گوشت قرمز از 2.03 میلیون تن در سال 93 باید به 2.5 میلیون تن در سال پایانی برنامه ششم توسعه یعنی سال 1400 برسد. تولید شیر نیز باید از 8.8 میلیون تن در سال 93 به 11.89 میلیون تن در سال 1400 برسد.
استاد دانشگاه ادامه داد: پرورش شتر یکی از راههای کسب درآمد و فعالیت اقتصادی در زمینه تولید گوشت، شیر، چرم، روغن و پشم به شمار میرود؛ به طوری که از شتر به عنوان دلارهای سرگردان در بیابان نام میبرند. در حال حاضر در ایران، 4800 تن گوشت شتر و 18 هزار تن شیر شتر تولید میشودکه در رتبه بیستم جهان قرار دارد و در آسیا، رتبه هفتم را دارد که این مقدار تنها 0.2 درصد از کل شیر تولیدی کشور و 0.03 درصد از کل گوشت تولیدی کشور میباشد.
طباطبایی با بیان اینکه گردشگری نیز یکی از زمینههای سرمایهگذاری در کویر است، گفت: شرایط کویر، شنهای روان، تپههای چشمنواز شنی و آسمان زیبای آن در شب و بعضا ًوجود چشمههای آبهای درمانی، از جاذبههای گردشگری در کویر به حساب میآیند که سالانه میتواند توریستهای داخلی و خارجی زیادی را در 18 استان کشور پذیرایی کند.
دبیر انجمن علمی اقتصاد شهری ایران اظهار کرد: تفریح و گشتزنی در کویرهای بکر، برگزاری مسابقات رالی و کمپهای رصد نجوم؛ از جمله اقداماتی است که میتوان برای آن در کویر سرمایهگذاری کرد. سایتهای کویری و گردشگری ورزنه در 110 کیلومتری اصفهان و مرنجاب در 55 کیلومتری کاشان، میتوانند نمونههایی موفق از ایجاد سایتهای گردشگری کویری باشند.
وی افزود: تولید انرژی بادی و خورشیدی نیز از زمینههای سرمایهگذاری در کویر میباشد. راهاندازی نیروگاههای 20 مگاواتی خورشیدی و نیروگاههای بادی 5 مگاواتی با استفاده از توربین، میتواند به تولید برق بخش خصوصی در کویر کمک نماید.
طباطبایی ادامه داد: در بند د ماده 59 برنامه توسعه ششم، به افزایش توان تولیدی برق در کشور تا 25 هزار مگاوات از طریق سرمایهگذاریهای بخش خصوصی و تعاونی و عمومی تأکید شده است. طبق آمار سال 2012 بانک جهانی، ایران تنها 5 درصد از انرژی خود را به صورت پاک و تجدیدپذیر تولید کرده؛ در صورتی که این سهم در اتریش 75 درصد، برزیل 82.5 درصد، کانادا 63.2 درصد و ... بوده است.
استاد دانشگاه با تأکید بر اینکه استفاده از منابع معدنی موجود در کویر نیز یکی دیگر از زمینههای سرمایهگذاری در 30 درصد از خاک کشور است، تصریح کرد: شنهای موجود در کویر و مواد معدنی موجود در بیابانها و همچنین شورابههای کویری، زمینه استخراج مواد معدنی همچون سیلیس، کربنات سدیم، لیتیوم، آهک، منیزیا و هالیت یا نمک طعام و ...، احداث صنایعی چون کاشی و سرامیک، MDFو کارخانههای تولید منیزیم و پتاسیوم و نمک طعام را در مناطق بیابانی و کویری مقرون به صرفه میکند.
وی ادامه داد: برای سرمایهگذاری بخش خصوصی در مناطق کویری، لازم است که بانکها و بازار سرمایه در خصوص تأمین مالی پروژههای سرمایهگذاری همکاری کنند و دولت نیز زیرساختهای کافی را برای این سرمایهگذاری فراهم کند. علاوه بر این، قوه مقننه نیز لازم است زمینههای قانونی را به ویژه در اسناد بالادستی مصوب مجلس فراهم کنند.
طباطبایی در پایان گفت: سایر قوای موجود دراستانهای کویری نیز باید به فراخور مسئولیتها به این امر کمک کنند؛ برای مثال ائمه جمعه این استانها میتوانند سرمایهگذاران را به حرکت در جهت برداشت منافع بالقوه موجود در کویر تشویق کنند و نیروهای درون شهرستان را برای تحقق این امر مهم، همگرا و متحد کنند.