مرکز جامع توانبخشی باغچهبان در اراک در حالی افتتاح شد که مرکز توانبخشی آن نخستین مرکز سرطان در غرب کشور به شمار میرود.
بهگزارش مرور نیوز، مرکز جامع توانبخشی باغچهبان امروز با حضور رئیس دانشگاه علوم پزشکی اراک، فرماندار اراک و بخشی از مسئولان دانشگاه علوم پزشکی افتتاح شد.
این مرکز در بخشهای مختلفی نظیر گفتاردرمانی، کاردرمانی، شنواییشناسی، بازیدرمانی و توانبخشی سرطان ارائه خدمات دارد که بخش توانبخشی سرطان آن نخستین بخش در منطقه غرب کشور است.
رئیس دانشکده توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی اراک با اشاره به این مرکز گفت: مرکز جامع توانبخشی باغچهبان در منطقه آمایشی 6 کشور قرار دارد که شامل زنجان، قزوین، البرز، قم و مرکزی میشود که خود استان مرکزی دارای سه دانشکده توانبخشی است.
حسن صلحی افزود: در این منطقه اراک تنها دانشگاهی است که دانشکده علوم توانبخشی دارد مابقی این دانشکده را ندارند، بر آن هستیم تا در رشتههایی که در دانشکده توانبخشی ارائه میشوند حتی به میزان ظرفیت منطقه تربیت دانشجو و متخصص داشته باشیم.
وی تصریح کرد: رشتههایی که در حال حاضر داریم شامل شنواییشناسی، گفتاردرمانی و کاردرمانی میشود که مهمترین کمک را میتواند برای بیمارانی که دارای مشکلات جسمی هستند داشته باشد همکاری تنگاتنگی با بهزیستی و آموزش و پرورش استثنایی داریم برای پرورش این کودکان یا آسیبهایی که قبل یا بعد از تولید اتفاق افتاده و همچنین مسائل مادرزادی تا اینها را بازتوانی کنیم که بتوانند به جامعه برگردند یا حداقل شرایط بهتری داشته باشند.
رئیس دانشکده توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی اراک بیان کرد: از سوی دیگر درمان عوارض کهنسالی که عمدهترین آن سکته است، بعد از سکته کمک به بهبودی و توانبخشی پس از این حادثه را داریم، به نظر میآید که با توجه به بالا رفتن سن جمعیت رشتههای توانبخشی را بیش از گذشته نیاز داشته باشیم.
صلحی ادامه داد: از آنجایی که تشخیصها آسانتر شده سکتهها بالا رفته و از آنجا که آمار سکتهها و اختلالات مربوط به کهنسالی افزایش یافته باید در زمینه توانبخشی بیشتر کار کنیم و فارغالتحصیلان این رشتهها را بالا ببریم، انتظار داریم که در آینده رشته فیزیوتراپی، بیناییسنجی و ارتوپدی فنی که شامل ساخت اعضای مصنوعی است را راهاندازی کنیم.
وی عنوان کرد: همچنین راهاندازی کارشناسی مددکاری که از رسالتهای دانشکده توانبخشی است و همینطور راهاندازی کارشناسی ارشد گفتاردرمانی و کاردرمانی را هم درنظر داریم.
رئیس دانشکده توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی اراک اضافه کرد: ظرفیت پذیرش دانشجو به خواست، توان و ظرفیت هیئت علمی این دانشکده بستگی دارد و در هر رشته سالانه 12 تا 20 نفر پذیرش داریم با وجود موانع بودجهای هیچ محدودیتی در زمینه پذیرش دانشجو نداریم، در زمینه پذیرش بیمار هم محدودیت نداریم.
صلحی تصریح کرد: هزینه بازسازی این مرکز نزدیک 400 میلیون شده زیرا اتاقهای آن به شکل ویژه و آکوستیک ساخته شده است.
مرکز توانبخشی سرطان اراک نخستین مرکز توانبخشی سرطان در غرب کشور است
معاون آموزشی و پژوهشی دانشکده توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی اراک هم در این مراسم با اشاره به دانشکده توانبخشی گفت: دانشکده توانبخشی از سال 92 فعالیت خود را با سه رشته کاردرمانی، گفتاردرمانی و شنواییشناسی آغاز کرده که از همان سال پذیرش دانشجو داشته است و تاکنون هم دو دوره فارغالتحصیل داشتیم که میتوان گفت حدود 100 نفر فارغالتحصیل شدهاند.
حمید دالوندی بیان کرد: بومیسازی را در این دانشگاه مد نظر قرار دادهایم و سعی شده که بومیگزینی شود، در این دانشکده کلینیکهایی را داریم که یکی از آنها همین کلینیک باغچهبان است که تحت عنوان مراکز جامع توانبخشی شناخته میشوند زیرا خدمات متفاوتی را ارائه میدهند برای نمونه در همین کلینیکی که امروز افتتاح شد خدماتی نظیر کاردرمانی، گفتاردرمانی، شنواییشناسی، بازیدرمانی و توانبخشی سرطان ارائه میشود.
وی افزود: توانبخشی سرطان نخستین توانبخشی در منطقه غرب کشور است که با توجه به تخصص بیمارستان آیتالله خوانساری در درمان سرطان نیاز به ایجاد توانبخشی پس از درمان این بیماری هم وجود داشت.
معاون آموزشی و پژوهشی دانشکده توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی اراک تصریح کرد: دومین مرکز جامع مرکز توانبخشی طلوع است که سال گذشته افتتاح شد، در آنجا بخش توانبخشی کودکان را داریم و خدمات کاردرمانی، گفتاردرمانی، شنواییشناسی، بازیدرمانی و همچنین فعالیتهای مربوط به رشد و تکامل کودکان را ارائه میکنیم که کارشناس بهداشت مربوطه موارد مربوط به رشد و تکامل کودک را چک میکند.
دالوندی ادامه داد: سومین مرکز، مرکز نورولوژی کاردرمانی در بیمارستان امیرکبیر است که جزو بهترین مراکز بوده و اختصاصی در آن کار شده است که بیماران دارای اختلالات سکته مغزی، ضربه مغزی، ام اس، انواع کمردرد، بیماران تشنجی و هر چه که مربوط به ضایعات مغز و اعصاب میشود را در این مرکز تحت درمان قرار میدهیم که از سال گذشته افتتاح شده است.
وی افزود: در بیمارستان امیرکبیر یک ساختمان جداگانه برای شنواییشناسی داریم که در آنجا هم بیمارانی را که اختلالات شنوایی دارند خدماتدهی میکنیم و از نظر توانبخشی میتوان گفت استان مرکزی کامل است.
معاون آموزشی و پژوهشی دانشکده توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی اراک اضافه کرد: سالانه حدود چهار تا پنج هزار مراجعهکننده به این مراکز داریم که شاید آمار محدودی باشد اما از آنجایی که بازه زمانی ویزیت یک بیمار مراجعهکننده به بخش توانبخشی زیاد است این تعداد مراجعه بسیار قابل توجه بوده و اهمیت دارد.
دالوندی تصریح کرد: در بخش کاردرمانی ارتوپدی کاردرمانی را داریم بهویژه ارتوپدی دست، افرادی که مشکل قطع عصب، شکستگی، قطع عضو، عمل تاندون، سوختگی، ضعیف بودن دست و غیره را دارند یا افرادی که در راه رفتن مشکل دارند در این بخش تحت درمان قرار میگیرند.
وی بیان کرد: رشتههای توانبخشی جز رشته فیزیوتراپی با بیمهها قرارداد ندارند اما تعرفههای آنها دولتی است، مددکاری هم داریم و افرادی که مشکل دارند به بخش مددکاری معرفی میشوند.
معاون آموزشی و پژوهشی دانشکده توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی اراک ادامه داد: بخش گفتار درمانی هم شامل درمان افراد دارای اختلالات صوت، گفتاری و درک گفتاری را دارند میشود، در بخش شنواییشناسی ابتدا ارزیابی شنیداری بعد تجویز سمعک و در نهایت تربیت شنیداری را داریم.
دالوندی خاطرنشان کرد: این مراکز نیاز به اطلاعرسانی بیشتر دارند تا مردم بیشتر با خدمات آنها آشنا شوند، کل پرسنل مرکز جامع توانبخشی باغچهبان 20 نفر بوده که شامل 10 عضو هیئت علمی، 6 کارشناس و 4 نفر عوامل اجرایی میشود.