قانون معین کرده که متناسب با نرخ تورم حقوق و دستمزد افزایش پیدا کند و نه دقیقا مشابه با نرخ تورم, ما نیز دستمان برای افزایش نرخ حقوق دستمزد تا همین مقدار باز بود.
به گزارش مرور نیوز، محمد باقر نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور و معاون رئیس جمهور در نشست خبری تشریح لایحه بودجه سال ۹۹ با اصحاب رسانه اظهار کرد کرد: طبق روال هر ساله بعد از تقدیم لایحه بودجه به همراه ۱۹ جلد پیوست توسط رئیس جمهور به مجلس بنا شد تا تفضیلا آن را توضیح دهیم.
وی ادامه داد: هیچ یک از اعداد بودجه سال ۹۹ مشابه بودجه امسال نیست. با صراحت می گویم این بودجه برای سومین سال بنابر تحریم بزرگ اقتصادی تدوین شده است چرا که سال گذشته تحریم ها تشدید شد.
رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور ادامه داد: بودجه کل کشور ۴ ماموریت اساسی دارد که باید درآمد و منابع و مصارف سال آینده را پیش بینی کند. البته مصارفی که ما را به اهدافمان نزدیک می کند. بودجه سال آینده مشمول ۲ بخش است که شامل بودجه دستگاه های دولتی و شرکت های دولتی است.
این مقام مسئول ادامه داد: درآمدهای منابع عمومی بودجه کشور ۲۶۱ هزار میلیارد تومان, ۹۸ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان واگذاری دارایی های سرمایه ای و همچنین ۱۲۴ هزار میلیارد تومان واگذاری دارایی های تملکی است که با درآمد های اختصاصی سر جمع بودجه عمومی کشور برابر ۵۶۳ هزار میلیارد تومان است.
* بودجه سال آینده مطابق اصلاح ساختار بودجه تدوین شده است
نوبخت بیان کرد: بودجه سال آینده مطابق اصلاح ساختار بودجه تدوین شده است البته تمام اصلاح ساختار تاثیر گذار نبوده است چرا که تاثیر اصلاح ساختار بودجه در برنامه ریزی های دولت نیازمند زمانی کلان تر است و این روند درسال های دیگر نیز اعمال خواهد شد تا هر چه سریع تر از اتکا به نفت فاصله گرفته و بودجه ها بر اساس تکیه بر درآمد های غیرنفتی باشد.
* افزایش ۸ درصدی منابع عمومی بودجه در سال آینده
این مقام مسئول از افزایش ۸ درصدی منابع عمومی بودجه خبر داد و گفت: منابع عمومی برابر ۴۸۴ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان است که قسمت از این درآمد از واگذاری دارایی ها مالی و فروش اوراق محقق می شود. البته لازم به ذکر است که ۲۶۱ هزار میلیارد تومان از منابع بودجه عمومی از درآمدهای تسهیل می شود که ۱۷۵ هزار میلیارد تومان درآمد مالیاتی و ۳۰ هزار میلیارد تومان حقوق گمرکی است.
وی ادامه داد: درآمدهای مالیاتی نسبت به امسال ۲۶ درصد رشد داشته است و حقوق گمرکی افزایشی را شاهد نیست. همچنین سایر درآمدهای از طریق فروش دارایی ها محقق می شود که نفت و گاز جزو آنهاست. صادرات نفت با کاهش ۵۰۰ هزار بشکه نسبت به امسال, به فروش یک میلیون بشکه در روز تقلیل پیدا کرده است. هر بشکه نفت برای فروش ۵۰ دلار پیش بینی شده است.
نوبخت توضیح داد: دشمن با تیم قوی اقتصادی در تلاش برای رصد صادرات نفتی ما بوده و تمام راه های احتمالی را تهدید و مسدود می کند اما نیز برای ادامه مسیر خود راهکارهای ویژه ای داریم. در نتیجه امسال میزان صادرات منابع نفتی و گازی با میانگین بشکه ای ۶۲ تا ۶۳ دلار برابر ۴۸ هزار میلیارد تومان بوده است.
او بیان کرد: امسال نیز پیش بینی شده است تا حاصل صادرات منابع نفتی ۲۲ هزار میلیارد تومان باشد که ۳ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان آن سهم شرکت ملی نفت و ۱۱ هزار میلیارد تومان سهم بودجه و مابقی مربوط به صندوق توسعه ملی است.
* تورم با افزایش نرخ ارز جهشی می شود
رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور با اشاره به اینکه چرا نرخ ارز رسمی افزایش نداشته است, گفت: شرایط کشور ایجاب نمی کند تا این رقم ها افزایش پیدا کند و تورم با افزایش نرخ ارز جهشی می شود.
این مقام مسئول ادامه داد: در برابر ۳ محل برای منابع ۳درگاه برای هزینه ها نیز پیش بینی شده است. نکته قابل توجه این است که ما قرار نیست ۱۲۴ هزار میلیارد تومان اوراق به فروش برسانیم بلکه مقرر شده تا ۸۰ هزار میلیارد تومان اوراق به فروش برسد.
او بیان کرد: بحث مهمی که در حوزه هزینه ها برای ما بشدت حائز اهمیت بوده حمایت از امور دفاعی و امنیتی کشور است. اینکه دولت های متخاصم جنگ را از عرصه نظامی به اقتصادی کشانده است. استحکام بخش دفاعی است که این اتفاق دشمن را از هر طریقی از خاک ایران دور کرده است. البته در ادامه حوزه امور رفاهی یعنی بازنشستگان و سازمان حمایتی و همچنین حوزه فرهنگیان مورد توجه است.
* تقلیل فروش اوراق در ادوار مختلف
نوبخت گفت: هر سال باید نقد اوراقی که سررسید شده را خریداری و از طرفی هم اوراق منتشر می کنیم. قرار نیست تمام مبالغ پیش بینی شده برای اوراق را خودمان به فروش برسانیم بلکه نیمی از آن را به پیمانکاران برای نقد شوندگی واگذار می کنیم.
او ادامه داد: سال آینده ۳ هزار میلیارد تومان برای رتبه بندی معلمان افزوده می شود که ما آن را ترمیم حقوق تلقی می کنیم.افزایش ۱۵ درصدی حقوق و دستمزد و ۳۱ هزار میلیارد تومان یارانه معیشتی از جمله مواردی است برای حمایت از قدرت خرید مردم انجام می شود. طبق روالی که اعلام شده در دهه اول ۳۱ هزار میلیارد تومان یارانه معیشتی به ۶۰ میلیون, ۴۸ هزار میلیارد تومان برای ۷۸ میلیون نفر یارانه نقدی در دهه دوم ماه و در دهه پایانی ماه حقوقو دستمزد کارکنان پرداخت می شود.
نوبخت ادامه داد: یارانه معیشتی دوم را به جای پرداخت در ۲۷ دی در دهه اول یعنی ۱۰ دی پرداخت می شود.
رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور بیان کرد: در بحث کاهش فقر با توجه به تبصره ۱۴ بنا شد تا ۵۵۰ میلیارد تومان هزینه کنیم. همچنین رقم ۵ هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان برای طرح تحول سلامت پیش بین شده است.
او افزود: در منابع عمومی افزایش ۴ درصدی و منابع عمرانی رشد ۵ درصدی از بودجه را پیش بینی کرده ایم. در مباحث عمرانی ۱۳ سد, ۹ شبکه آبرسانی و ۸ شبکه زهکشی را برای بهره برداری پیش بینی کرده ایم . همچنین ۸۳۴ کیلومتر شبکه ریلی تا پایان سال آینده به شبکه سراسری متصل می شوند. ۲۷۰ کیلومتر نیز برای ریل دوم و سوم تعبیه شده است.
* سرسید اوراق مالی با هراتفاقی در کشور اولویت پرداخت دارد
معاون رئیس جمهور گفت: همچنین تملک دارایی ها در دستور کار ماست. سیاست ما این است که هر اتفاقی در کشور بیفتد سررسید اسناد و اوراق اولویت پرداخت دارند.
نوبخت با اشاره به اینکه برای کاهش بیکاری برنامه ریزی های مناسبی خواهیم داشت, تشریح کرد: طبق اعلام سازمان های بین المللی اقتصاد ایران در سال آینده از رکود خارج می شود و این پیامی به دشمن است. برای کاهش بیکاری قرار است یک میلیون فرصت شغلی ایجاد شود.
* تنها توان افزایش ۱۵ درصدی حقوق و دستمزد را داشتیم
نوبخت در پاسخ به سوالی درباره عدم تناسب نرخ تورم با رشد دستمزد و درآمدها بیان کرد: قانون معین کرده که متناسب با نرخ تورم حقوق و دستمزد افزایش پیدا کند و نه دقیقا مشابه با نرخ تورم, ما نیز دستمان برای افزایش نرخ حقوق دستمزد تا همین مقدار باز بود. معتقدیم سال آینده نرخ تورم کاهنده باشد.
در ادامه او با اشاره به وجود استرس بالای حذف دهک های یارانه بگیران بیان کرد: در سال های گذشته هدف حذف ۲۴ میلیون یارانه بگیر است اما طبق مشاهدات به نظر می رسد استرس و هزینه های پس از حذف این ارقام بیش تر از هزینه پرداختی به آن هاست در نتیجه روش پله ای و حذف طبقاتی را در نظر گرفتیم.
* بنزین سال آینده ۲ نرخی خواهد ماند
نوبخت کفت: مقرر نیست در سال آینده بنزین ۲ نرخی حذف شود و روال فعلی در سال آینده نیز ادامه دار خواهد بود یعنی نرخ بنزین سهمیه ای ۱۵۰۰ تومان و آزاد ۳۰۰۰ تومان خواهد بود.
این مقام مسئول ادامه داد: در سال آینده برای کارمندان ۲۶ میلیون معافیت مالیاتی خواهیم داشت که با تقسیم بر ۱۲ این رقم در ماه ۳ میلیون تومان برآورد می شود.
رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور تصریح کرد: سال آینده مبلغ ۱۰ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار ارز دولتی برای تهیه اقلام اساسی اختصاص یافته است که این رقم شامل ۷ میلیارد دلار اقلام اساسی و ۳ میلیارد دلار بهداشت و درمان است.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر فروش اوراق مالی در امسال گفت: امسال حدود ۳۴ هزار میلیارد تومان اوراق مالی فروخته شده است و مقرر است مابقی در آینده تعدادی از اوراق مالی به پیمانکاران واگذار می شود.
در میانه محل مژگان خانلو سخنگوی ستاد بودجه سال ۹۹ نیز گفت: اولین سالی است که تمام جزئیات شرکت های دولتی از جمله ثبت نام پرسنل های این شرکت ها در سامانه ای, یک ماه زودتر از بودجه عمومی تقدیم مجلس شد. شرکت های دولتی دقیقا نقطه مقابل دستگاه های دولتی ما هستند.
رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور با اشاره به اینکه برای تحقق بخشی به اقتصاد از ۲ محل اقدام می شود, گفت: بخش خصوصی برای تکمیل پروژه های خود از طریق تسهیلات بانکی اقدام می کند و دولت نیز برای اتمام این طرح ها با اعطای اعتبارات برای این اهداف اقدام می کند. امسال ۷۰ هزار میلیارد تومان برای طرح های عمرانی پیش بینی شده است که در قالب طرح تملک دارایی و از محل درآمدهای نفتی تخصیص می دهیم. در هیچ یک از سال های گذشته استفاده زیر ۳۰ درصد از نفت محقق نشده بود که امسال این اتفاق رخ داد.
او ادامه داد: همچنین امسال سررسید بدهی ما به پیمانکاران رقم ۴۷ هزار میلیارد تومان است که مستقیما به صورت نقدینگی پرداخت می شود.
پور محمدی معاون رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور با اشاره به جزئیات افزایش پایه های مالیاتی بیان کرد: امسال پوشش مالیاتی افزایش پیدا کرده و هنوز پایه های مالیاتی افزایش پیدا نکرده است و مقرر شده تا این طرح ها در قالب لایحه هابه مجلس پیشنهاد شود.
وی در ادامه در پاسخ به این سوال که آیا کاهش تخصیص ارز دولتی به معنای کاهش اقلام اساسی زیر مجموعه این ردیف است؟ گفت: در برخی موارد به خودکفایی تولید رسیده ایم و برخی داروها دیگر نیاز به واردات ندارند. گوشت قرمز, کره و چای از جمله مواردی است که از جز اختصاص ارز دولتی خارج شدند.
نوبخت مجدد با اشاره به تجهیز تمام انبارهای اقلام اساسی و حتی ذخیره سازی تا حد ۲ سال را واقعی دانست و گفت: امسال از واردات برنج بی نیاز شدیم چرا که کشاورزان خوزستانی به تولید ۹۰۰ هزار تن شلتوک دست یافتند.