۲۰۰ هزار تن برنج حدود یک سال است که در بنادر رسوب کرده و تاکنون ارزی دریافت نکرده اند و احتمال خرابی آن نیز وجود دارد این در حالی است که بانک ها روپیه ندارند و فقط درهم گران و ارزهای غیرمعتبر عرضه می کنند.
به گزارش مرور نیوز، از سال گذشته تاکنون برخی کالاهای اساسی از فهرست گروه یک کالایی خارج شده و از شمول دریافت ارز ۴۲۰۰ تومانی خارج شدند. یکی از این کالاها برنج بوده که در حال حاضر حدود ۲۰۰ هزار تن از این محصول در گمرک رسوب کرده که ۸۰ هزار تن آن مربوط به واردات در زمان تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی بوده که از این میزان حدود ۵۰ هزار تن آن بدون اینکه ارزی دریافت کند وارد بازار شده و مابقی آن در انتظار تخصیص ارز است، تاکنون حدود یکسالی از واردات این میزان برنج می گذرد و برخی مسئولان درباره احتمال خرابی این محصول هشدار داده اند و برای نمونه مهرداد جمال ارونقی معاون فنی و امور گمرکی گمرک ایران به تازگی گفته است که «برنج وارداتی رسوبی در گمرکات کشور به بیش از ۲۰۰ هزار تن میرسد که در حال فاسد شدن هستند. از ابتدای امسال ۵۶۷ هزار تن برنج به ارزش بیش از ۵۲۱ میلیون دلار از گمرک ترخیص شده است. این در حالی است که واردات نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۳۵ درصد کاهش دارد.»
دبیر انجمن واردکنندگان برنج کشور درباره احتمال خرابی برنج رسوبی در گمرگ گفت: در شرایط کنونی برنج برای ۲ سال تاریخ مصرف دارد و در زمان ترخیص باید سه چهارم زمان باقی مصرف مانده باشد، در حال حاضر این ۲۰۰ هزار تن برنج حدود یک ساله در بنادر باقی مانده اند و بهترین حالت این است که ارز این برنج تخصیص داده شود تا زودتر به بازار عرضه شود.
مسیح کشاورز در پاسخ به اینکه در صورتی که کمبود ارز در کشور وجود داشته باشد چه سیاستی باید پیش گرفته شود، تصریح کرد: در شرایط کنونی اگر ارزی وجود نداشته باشد بازرگان دو طرفه آسیب می بیند زیرا از یک سو بازرگان دموراژ پرداخت کرده و از طرف دیگر اگر این برنج ها عودت داده شود بازرگان خارجی هم زیان خواب سرمایه اش را می خواهد کرد.
او با انتقاد به عملکرد دولت در زمینه تامین ارز کالاهای اساسی اظهار کرد: در شرایط کنونی برخی محصولات دیگر مانند روغن دچار همین مسئله شده است دولت باید ابتدا ارز کالا را تامین کند بعد اجازه ثبت سفارش و واردات کالا بدهد نه اینکه برای اطمینان خودش ابتدا مجوز ثبت سفارش واردات اعتباری را بدهد و بعد بازرگانان را درگیر مشکلات عدم ترخیص ارز بکند.
دبیر انجمن واردکنندگان برنج کشور با اشاره به اینکه دولت باید برای حدود ۸۰ هزار تن برنج ارز 4۴۲۰۰ تومانی تخصیص دهد، گفت: این برنج ها که از سال گذشته وارد شده ۵۰ هزار تن آن در بازار توزیع شده است این در حالی است که هنوز ارزی دریافت نکرده و از طرف دیگر ارز واردات برنج بصورت نیمایی صورت گرفته است.
کشاورز با اشاره به اینکه معاون اول رئیس جمهوری در بازدید از هرمزگان در صورت جلسه ای تاکید کرد که ارز کالاهای رسوبی گمرک پرداخت شود، اظهار کرد: تاکنون بانک مرکزی در زمینه تخصیص ارز اقدامی نکرده است، از طرف دیگر امروز بانک ها روپیه ها ندارند و ارز درهم هم برای بازرگانان گران است. به عبارت دیگر بانک ها ارزهای نامرغوب دارند که مربوط به کشورهایی مانند ژاپن و ... است که بازرگانان در این کشور شرکتی ندارند که بتوانند از ارز آن استفاده کنند.
او با اشاره به اینکه وقتی که ارز با تاخیر پرداخت می شود دیگر بازرگان های خارجی محصول را به صورت اعتباری به ایران تحویل نمی دهد، تصریح کرد: در حال حاضر حدود ۱۰۰ هزار تن برنج در بازار بدون اینکه ارز دریافت کنند از گمرک خارج شده زیرا بازارگان ها برای اینکه دموراژ پرداخت نکنند به صورت درصدی این برنج را از بازار خارج کردند و بخشی از آن به بنکدارها فروخته شده است و این مساله می تواند در آینده مشکل ساز شود، زیرا برخی واردکننده ها برنج را کیلویی ۱۶ هزار تومان از گمرک خارج کرده و فروخته اند و الان همان برنج کیلویی ۲۶ هزار تومن است و اگر بخواهند مابه التفاوت آن را با ارز نیمایی پرداخت ورشکسته خواهند شد.
دبیر انجمن واردکنندگان برنج کشور با تاکید بر اینکه در حال حاضر واردکننده ها برنجی در انبار ندارند و تمام محصول خود را به بنکدارها تحویل داده اند، اظهار کرد: همین مساله نبود کالا در انبار منجر به سواستفاده برخی شود و برنج را با قیمت بالاتر بفروشند و حتی منجر به گرانی برنج ایرانی شود.
کشاورز با اشاره به اینکه برنامه وزارت صنعت، معدن و تجارت این بوده که تا پایان سال ۱.۵ میلیون تن برنج وارد شود، گفت: تا الان ۵۵۰ هزار تن از این میزان برنج وارد کشور شده و قرار بود ۶۰۰ هزار تن هم در سه ماهه آخر سال وارد شود تا در سه ماهه نخست سال ۱۴۰۰ وارد بازار شود که با این شرایط توزیع ارز امکان اجرای آن وجود ندارد و در حالت خوشبیانه اگر بخواهیم نیاز ماهیانه برنج کشور را تامین کنیم دولت باید ارز مورد نیاز برای واردات ۶۰۰ هزار تن برنج دیگر را تامین کند تا برنج مورد نیاز تا پایان سال فراهم شود.
او درباره راهکار عبور از مشکل تامین برنج کشور در شرایط کنونی گفت: دولت باید اجازه دهد برنج های پرمحصول به کشور وارد شود، زیرا در شرایط کنونی برنج های کیفی هندی و پاکستانی وارد می شود، برنج های پرمحصول پاکستانی ۵۰ درصد ارزان تر از برنج کیفی پاکستانی است در ایران هم همین مساله وجود دارد برای نمونه برنج هاشمی طارم ۴۰ هزار تومان است ولی نوع پرمحصول آن که خزر است ۲۰ هزار تومان قیمت دارد. قبلا هم همین برنج های پرمحصول پاکستان و هند به کشور وارد می شد، اما به دلیل اینکه شباهت زیادی به برنج ایرانی دارند جلوی واردات آن گرفته شد. در شرایط کنونی که قیمت برنج بسیار گران شده دولت می تواند اجازه واردات همین برنج های پرمحصول را از هند، پاکستان و تایلند بدهد تا نیاز کشور تامین شود و مردم دهک های پایین جامعه بتوانند برنج مصرف کنند. به عبارت دیگر در حال حاضر بسیاری از خانواده های دهک های پایین جامعه قدرت خرید برنج با قیمت های کنونی را ندارند.