پس از اعلام نتیجه انتخابات آمریکا مسئولان و مردم ایران امیدوار شدند که اقتصاد کشور به حالت رونق برگردد، با این حال بسیاری از کارشناسان اقتصادی معتقدند این تغییر سیاسی هرچند ممکن است در کوتاه مدت اثرات مثبتی را در اقتصاد ایران به وجود بیاورد، اما مشکل اقتصاد ایران ساختاری و ناشی از رانت، فساد و عدم شایسته سالاری است.
به گزارش مرور نیوز، پس از اینکه نتیجه انتخابات آمریکا مشخص شد بارقه های از امید در اقتصاد ایران نمایان شد، هرچند تاکنون اتفاق خاصی رخ نداده و حتی قیمت ارز هم زیاد کاهش نیافته است، با این حال بسیاری از مسئولان و مردم امیدوارند که اقتصاد کشور به حالت رونق برگردد، اما بسیاری از کارشناسان اقتصادی معتقدند این تغییر سیاسی هرچند ممکن است به صورت روانی نوسانات مثبتی را در اقتصاد ایران به وجود بیاورد، اما در بلند مدت نمی تواند مرهمی برای اقتصاد بیمار ایران باشد، زیرا در سال های گذشته نه تنها فساد و دلالی در اقتصاد ایران افزایش یافته شاخص های اقتصادی هم به بدترین حالت ممکن رسیده اند.
یک اقتصاددان با اشاره به اینکه در سال های اخیر سیاست گذاری در اقتصاد ایران با شکست مواجه شده و باید این روند اصلاح شود، گفت: نبود شایسته سالای یکی از مشکلاتی است که در سال های اخیر سیستم مدیریتی کشور را با مشکل مواجه کرده است، زیرا تمام سیاست گذاری هایی که انجام شده هیچگونه منافعی برای اقتصاد ایران به همراه نداشته است. از این رو تا زمانی که شایسته سالاری در سیستم مدیریتی کشور حاکم نشود نمی توانیم انتظار تغییر روند اقتصادی کشور داشته باشیم.
جواد صلاحی با بیان اینکه رانت و فساد اقتصادی در سال های گذشته مشکلات دیگری بر سر راه توسعه کشور ایجاد کرده اند و تا این موانع برطرف نشوند همچنان فضای کنونی باقی می ماند، افزود: شاید در حال حاضر خبرهای مبنی بر تغییر دولت در آمریکا فضای روانی مثبتی را به وجود بیاورد و کمی از فشار تورمی را بکاهد، اما در بلندمدت به دلیل نبود سرمایه گذاری کافی در کشور که در نتیجه بی اعتمادی به آینده اقتصاد به وجود آمده مشکلات رکودی در اقتصاد نمایان تر می شود.
منافع ملی ایران چیست؟
سرمایه گذاری یکی از مولفه های توسعه اقتصادی در هر کشوری است که در سال های اخیر به دلیل تشدید شدن تحریم ها در ایران و حاکم شدن فضای رکودی عملا مغفول مانده است. یک اقتصاددان در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری موج با اشاره به اینکه دسترسی به فناوری از عوامل تاثیرگذار در جذب سرمایه است، گفت: در سال های گذشته به دلیل تحریم ها و عدم همکاری شرکت های خارجی با ایرانی ها عملا فرصت های سرمایه گذاری از بین رفته و در شرایط کنونی که احتمال حذف تحریم ها در آینده وجود دارد باید به گونه ای بسترسازی شود که دوباره شرکت های خارجی وارد بازار ایران شوند، بنابراین آینده اقتصادی ایران در گرو ارتقای فناوری در بخش صنعت کشور است و باید مشکلات بین المللی زودتر برطرف شود.
علی اکبر نیکواقبال با تاکید بر اینکه باید اقتصاد ایران در مسیری با ثبات قرار بگیرد تا بار دیگر سرمایه گذار در ایران افزایش یابد، تصریح کرد: به طور قطع وقتی بازار در شرایط انحصاری قرار دارد و تقاضا به دلیل کاهش قدرت خرید مردم به حداقل رسیده است شرکت ها نمی توانند روی بازار آینده کشور سرمایه گذاری کنند، از طرف دیگر تغییر قوانین و دستورالعمل ها در برنامه ریزی سرمایه گذاران اختلال ایجاد می کند و به نوعی ریسک سرمایه گذاری در ایران را بالا می برد، به همین دلیل اقتصاد ایران درگیر فرایند پیچیده سیاسی و اقتصادی شده است.
او با بیان اینکه بسیاری از کشورهای همسایه در سال های اخیر به دشمنی کشورهای دیگر با ایران دامن زده اند، افزود: اگر در شرایط کنونی ایران در مسیری حرکت کند که کشورهای همچون عربستان و اسرائیل و ... به دنبال آن هستند عملا ایران به منافع خود آسیب زده است.
اقتصاد ایران در حال حاضر نه تنها با عوامل منفی اقتصادی همچون نوسانات نرخ ارز، تورم بالا و ... مواجه است با مولفه های سیاسی همچون تحریم ها، سومدیریت و ... نیز دست و پنجه نرم می کند. از این رو نمی توان امیدوار بود که با رفع تحریم ها همه مشکلات اقتصادی ایران به یکباره از بین رود و اقتصاد در ریل رونق قرار بگیرد.