معاملات بورس تهران در هفته سوم آذر ۹۹ با افت حدود ۹۰ هزار واحدی دنبال شد و در سه روز پیاپی بیشتر نمادها به صفوف فروش کشیده شدند؛ اما الان همه فعالان بازار به عملکرد بازارگردانها و حقوقیها چشم دوخته اند که جهت شاخص را تعیین خواهند کرد.
به گزارش مرور نیوز، معاملات هفته سوم آذر ۹۹ بورس تهران با رگههای مثبت و منفی و با افت حدود ۹۰ هزار واحدی دنبال شد و در سه روز منفی پشت سر هم فشار عرضهها را بالا برد و صفوف فروش در بسیاری از نمادها شکل گرفت؛ این اتفاق پس از انتشار خبرهایی درباره احتمال کاهش قیمت ارز پس از آغاز بررسی دوباره تصویب FATF رخ داد.
در حالی که شاخص کل پیش از این ریزش با نوسانی اندک درگیر مقاومت بود، هیچکدام از تحلیلگران بازار انتظار افت ۹۰ هزار واحدی در سه روز معاملاتی را نداشت، چراکه در تمام روزهای آذرماه ورود سرمایه حقیقی افزایش یافته بود و در سه روز پایانی هفته بیش از ۵ هزار میلیارد تومان از این سرمایه دوباره از بورس خارج شد.
نقش بازارگردانها و حقوقیها درافت شاخص کل
بسیاری از فعالان بازار سرمایه می گویند رفتار غیر حرفهای بازارگردانها و حقوقیها در روزهای گذشته عامل اصلی افت شاخص بوده است. چراکه در ابتدای هفته شاهد جهش جدی قیمت کامودیتیها در بازارهای جهانی بودیم و براساس این اتفاق باید صف های خرید شکل می گرفت اما حقوقی ها با افزایش عرضه مانع از مثبت شدن بازار شدند به همین دلیل فشار عرضه در روزهای بعد هم کم کم بیشتر شد به طوری که از روز دوشنبه هفته قبل (۲۴ آذرماه) به بعد بازار کاملا سرخ پوش شد.
بعد از افزایش عرضه حقوقی های گروه فلزات و پالایشی ها که مانع از تشکیل صف خرید شدند حالا نوبت به بانک ها رسید تا حقوقی های این گروه هم با عملکردی متناقض در طول چند دقیقه تمام صف های خرید را عرضه کنند و بازار را به سمت منفی ببرند، آنهم در شرایطی که فعالان بازار خود را برای گذر شاخص از مقاومت سرسخت ۱.۶ میلیون الی ۱.۷ میلیون آماده می کردند.
پس از این اتفاق بسیاری از کارشناسان به مکانیسم فعالیت بازارگردان ها هم انتقاداتی وارد کردند اما هنوز تصمیمی برای برخورد با حقوقی ها یا بازارگردان های ناقض مقررات اتخاذ نشده است.
واکنش شاخص کل به سطوح حمایتی
شاخص کل روز سه شنبه (۲۵ آذرماه) هم افتی نزدیک به ۵۶ هزار واحدی را ثبت کرد که از ابتدای روند صعودی اخیر که از ۲۱ آبان ماه آغاز شده بود، سنگینترین افت شاخص بود و این اتفاق باعث شد روند اصلاحی آغاز شود تا بار دیگر احتمال نزول تا محدوده یک میلیون و ۳۷۰ هزار واحدی الی یک میلیون ۳۳۰ هزار واحدی را پیش چشم سهامداران قرار دهد، هرچند روز چهارشنبه روند معاملات در نیمه دوم بازار کمی مثبت شد و حتی نزدیک به ۱۴ هزار واحد از منفی های ساعات اولیه بازار را پس گرفت، اما هنوز نمی توان با قاطعیت گفت تماس با سطح حمایتی یک میلیون و ۴۰۰ هزار واحد مانع از نزول بیشتر شاخص کل می شود و این مساله به رفتار بازارگردان ها و حقوقی در نخستین روز معاملاتی این هفته بستگی دارد و از طرف دیگر روند معاملات در هفته گذشته نشان داد که احتمالا بازار برای برگشت به مدار رشد نیاز به یک دوره کفسازی و دست به دست شدن داشته باشد. هرچند گمانه زنی هایی درباره نقش دولت در پشت این نوسانات وجود دارد.
رشد نمادهای شاخص ساز فولادی و معدنی مانع از ریزش بیشتر شاخص کل شد
بازار بورس چهارشنبه گشته را با فشار عرضه شروع کرد؛ اما هر چقدر پیش رفت تقاضا در بازار قویتر شد و رشد نمادهای شاخص ساز فولادی و معدنی مانع از ریزش بیشتر شاخص کل شد و امیدواری به برگشت بازار در این هفته را بیشتر کرد، زیرا شاخص کل که ابتدای صبح چهارشنبه به یک میلیون و ۴۰۰ هزار واحد رسیده بود در ساعات پایانی به یک میلیون و ۴۱۳ هزار واحد رسید و از آنجایی که در پایان بازار، صف فروش گروه پالایشی و بانکی ها جمع شد، احتمال مثبت شدن شاخص کل در امروز را افزایش داده است.
شاخص کل این هفته را با عدد یک میلیون و ۴۱۳ هزار واحد به پایان رساند و شاخص کل فرابورس هم به ۱۸۹۱۳ واحد رسید و شاخص هموزن بورس روی ۴۳۶ هزار واحد متوقف شد، مجموع ارزش معاملات کل بازار بورس و فرابورس روز چهارشنبه نیز با وجود اینکه بازار منفی بود قابل قبول واقع شد و حدود ۳۲۹،۱۵۲ میلیارد ریال بود و معاملات خرد هم بیش از ۱۷،۱۲۶ میلیارد تومان بود.
میزان خروج پول حقیقی در ۳ روز پایانی هفته حدود ۵ میلیارد تومان بود که بیشترین آن در روز سه شنبه (۲۵ آذرماه) رخ داد که بیش از ۲ هزار میلیارد تومان بود، در روز سه شنبه بیش از ۸۰ درصد معاملات توسط حقوقی ها انجام شد که از یک سو منفی بزرگتری را ایجاد کردند و از سوی دیگر نقدشوندگی بازار را بالا بردند.
ارزش سهام عدالت
ارزش سهام عدالت به حدود ۱۰ میلیون و ۲۴۱ هزار تومان رسید که نسبت به روز معاملاتی قبل بیش از ۵۴۱ هزار تومان کاهش یافته است، همچنین ارزش هر واحد از سهام صندوق دارایکم با افت ۵.۸۶ درصدی ارزش ۲۰۰ واحد آن به ۳ میلیون ۶۹۸ هزار تومان رسیده که قیمت ابطال هر واحد صندوق (NAV ابطال) بر پایه خالص ارزش داراییهای ۲۴.۱۰۴ تومان رسیده و ارزش هر واحد صندوق پالایش یکم با کاهشی ۳.۷۴ درصدی به ۹ هزار و ۶۹۸ تومان رسیده است که کمتر از قیمت فروش با ۳۰ درصد تخفیف است و این بسیار عجیب است که دولت صندوقی را به مردم داده که بعد از سه ماه با وجود تخفیف ۳۰ درصدی وارد زیان شده است.
سهام بازارهای آسیایی
افزایش تعداد مبتلایان جدید، خوشبینی به واکسن کرونا را کمرنگ تر کرد و سهام بازارهای آسیایی در معاملات این هفته افت کردند. به طوری که شاخص آسیا پاسفیک ۰.۲ درصد و شاخص نیکی ژاپن ۰.۳ درصد از ارزش خود را از دست داد. همچنین در بازار چین، شاخص شانگهای و بورس هنگکنگ هر کدام ۰.۵ پایین آمدند و شاخص اصلی بورس استرالیا ۰.۲ درصد و کاسپی کرهجنوبی ۰.۵ درصد پایین آمدند.