دبیر اتحادیه واردکنندگان نهاده های دام و طیور ایران تاکید کرد: قیمت نهاده های دامی با ارز ۴۲۰۰ تومانی وارد می شود به همین دلیل نباید تحت تاثیر نوسانات قیمت ارز در بازار داخلی ایران باشد.
به گزارش مرور نیوز، موج گرانی گوشت مرغ و تخم مرغ در چند ماه گذشته هنوز به حالت عادی برنگشته و بسیاری از مردم نگران وضعیت این بازار هستند؛ در یک سال گذشته همواره رانت ها و دلالی ها باعث بروز مشکلاتی در اقتصاد و جامعه ایران شده بود، در حال حاضر هم فعالان بازار نهاده ها معتقدند برخی با پروانه بهره برداری، سهمیه نهاده های دامی دریافت می کردند در حالی که تولیدی نداشته اند و بدلیل عدم وجود کنترل و نظارت مناسب در این بخش نیز این عده، سهمیه یاد شده را در بازار آزاد عرضه می کردند و همین امر نیز منجر به ایجاد بازار سیاه می شد.
توزیع 14 میلیون تن نهاده دامی در کشور
دبیر اتحادیه واردکنندگان نهاده های دام و طیور ایران با اشاره به اینکه در حال حاضر قیمت نهاده ها مصوب است و هیچ واردکننده ای نمی تواند خارج از این قیمت به بهره بردارد بدهد، گفت: به طور قطع توزیع ۱۴ میلیون تن نهاده دامی در کشور و این اختلاف قیمتی که در بازار وجود دارد باعث نشتی کالا می شود و عده ای که سهمیه داشته اند در بازار محصولات خود را در زمان گرانی فروخته اند و عده ای از مرغدارها هم که سهمیه نداشته اند مجبور بوده اند در بازار آزاد گران، مواد اولیه مورد نیاز خود را تامین کنند.
محمد مهدی نهاوندی با بیان اینکه تطابق عرضه و تقاضا در تعادل بخشی به بازار از اهمیت ویژه ای برخوردار است، افزود: در ماه های گذشته بخشی از عرضه واقعی نهاده های دامی به متقاضی واقعی تخصیص نیافته است و همین موجب گرانی محصولات شد که بعد از آن با اصلاحاتی که در سامانه بازارگاه انجام شد میزان تطابق عرضه و تقاضا بالا رفته است.
او با تاکید بر اینکه قبلا برخی با پروانه بهره برداری سهمیه نهاده های دامی دریافت می کردند در حالی که تولید نداشته اند، تصریح کرد: قبلا کنترل و نظارت چندانی در این بخش وجود نداشت، اما به تازگی به دلیل هوشمندی که سامانه بازارگاه پیدا کرده مشکلات این چنینی کاهش یافته است.
دبیر اتحادیه واردکنندگان نهاده های دام و طیور ایران با تاکید بر اینکه اگر مشکل تامین ارز برطرف شود بازار نهاده های دامی هم به تعادل می رسد، افزود: براساس آخرین اطلاعات که در دسترس هست در یک ماه گذشته وزارت جهاد کشاورزی هیچ لیستی برای دریافت ارز به بانک مرکزی معرفی نکرده است.
نهاوندی با اشاره به اینکه بخشی از ارزهای که بانک مرکزی تامین کرده قابلیت جابهجایی و انتقال ندارد، تصریح کرد: اگر این مشکلات ارزی برطرف شود با توجه به اصلاحاتی که در سامانه بازارگاه رخ داده امنیت و پایداری در قیمت نهاده ها به وجود می آید.
قیمت نهاده های دامی با ارز ۴۲۰۰ تومانی وارد می شود
دبیر اتحادیه واردکنندگان نهاده های دام و طیور ایران با تاکید بر اینکه قیمت نهاده های دامی با ارز ۴۲۰۰ تومانی وارد می شود به همین دلیل نباید تحت تاثیر نوسانات قیمت ارز در بازار داخلی ایران باشد، اظهار کرد: در چند وقت گذشته قیمت نهاده های دامی در بازار جهانی تغییر کرده و متناسب با آن باید قیمت نهاده های دامی بیشتر می شد و تاثیر نوسات ارزی کشور بر آن منطقی نیست.
او با انتقاد به عملکرد بانک مرکزی با اشاره به اینکه بانک مرکزی بر بخشنامه ای مدت زمان تحویل اسناد حمل کالا پس از حواله ارزی را از ۸ ماه به ۲ ماه کاهش داده است، گفت: پیش از این زمانی که تحریم ها تشدید نشده بود واردکننده ۶ ماه فرصت داشت تا اسناد مربوط به حمل کالا را تحویل دهد، بهار امسال با تشدید شدن کرونا این زمان به ۸ ماه افزایش یافت ، اما به تازگی در اقدامی عجیب بانک مرکزی مدت زمان تحویل اسناد را به ۲ ماه کاهش داده، در حالی که نه تحریمی برطرف شده و نه کرونا از بین رفته است.
نهاوندی با تاکید بر اینکه فهرست کالاهای رسوبی در گمرک به وزارت جهاد کشاورزی اعلام شده است، گفت: اگر تعلل در زمینه تخصیص ارز وجود داشته باشد دوباره شاهد موج دیگری از افزایش قیمت نهاده های دامی در کشور خواهیم بود.
بخش عمده تخصیص ارز به نهاده های دامی از شهریور ۹۹ انجام شده که هنوز کالای آن در راه است و وارد کشور نشده، از طرف دیگر به دلیل گرانی ۲۰ درصدی قیمت جهانی کنجاله سویا در ماه های نخست امسال تخصیص ارز در شش ماهه اول کاهش یافته بود، به همین دلیل قیمت نهاده های دامی در ایران به شدت بالا رفت و به موازات آن قیمت گوشت و تخم مرغ هم بالا رفت، همه این اتفاقات در حالی رخ داده که بعد از آن میزان ثبت سفارش نهاده های دامی نسبت به سال قبل از آن بالا رفته که نشانه ضعف مدیریت در برقراری تعادل عرضه و تقاضا در کشور است.