س از ریزش دور قبل بورس، دولت بازارگردان ها را فعال کرد اما نه برای جلوگیری از ریزش بیشتر بلکه تنها با هدف نقدشوندگی؛ حالا هر یک از سهامداران خرد به راحتی می توانند سرمایه خود را با ارزش پایین تر نقد کنند و همین مساله بازگشت بورس را در ابهام بیشتر قرار داده است.
به گزارش مرور نیوز، وضعیت بازار سرمایه در یک هفت گذشته باعث کم شدن امید سهامداران به بازگشت بازار بورس به روال طبیعی شده است، زیرا فشار عرضه شدید و فروش به هر قیمتی نشان می دهد که کف های پایین تر در سر مدیران شرکت های حقوقی وجود داشت و این روند در نهایت منجر به خروج سرمایه های حقیقی از بازار شده است، به طوری که تنها در روز چهارشنبه ۱۹۰۰ میلیارد تومان پول حقیقی از بورس خارج شد.
در یک هفته گذشته ارزش روزانه معاملات بازار سرمایه بین ۸ تا ۱۱ هزار میلیارد تومان بود که نسبت به دور قبلِ ریزش ها، ارزشی بالاتر است؛ اما تقریبا نصف ارزش معاملات در بهار 99۹۹ است. این موضوع حاکی از این است که برنامه دولت برای فعالسازی بازارگردان ها برای جلوگیری از ریزش بورس نبوده و تنها مانع از تشکیل صف ها فروش شده و هر یک از سهامداران خرد به راحتی می توانند سرمایه خود را با ارزش پایین تر نقد کنند و همین مساله بازگشت بورس را در ابهام بیشتر قرار داده است.
همچنین تفاوت ریزش این دوره با دوره قبل در این است که اینبار زودتر نمادها به کف های قبلی خود رسیده اند و خبری از صف های طولانی یا قیمت پایانی با منفی نیست. از طرف دیگر دور قبل بیشتر نمادهای کوچک افت داشتند و نمادهای بزرگ که رشد های چشمگیری کرده بودند، معاملات متعادلی انجام می دادند و حتی نمادهای مانند فولاد، فملی، کگل، کچاد و... به سقف های قبلی خود نزدیک شده بودند، اما در این دوره بیشتر نمادهای بزرگ اصلاح داشته اند، برای نمونه نماد فارس با وجود اینکه چندین عرضه اولیه با سودسازی بالا داشته و از طرف دیگر افزایش سرمایه هم داده است اما می بینیم که کف قبلی خود را رو به پایین شکسته است.
شرایط بحرانی در بورس
در شرایط کنونی که شاخص کل بورس به یک میلیون و ۲۹۰ هزار واحد رسیده، شرایط بحرانی شده است؛ چرا که سهامداران حقیقی در حال خروج از بازار هستند و این یعنی محرک اصلی رشد بازار دیگر وجود ندارد.
مساله دیگر نیز این است که شاخص کل و شاخص هم وزن به قوی ترین سطح حمایتی خود رسیده اند و اگر رو به سطح ها پایین شکسته شوند عملا بازار از دست خواهد رفت، زیرا کف بعدی شاخص ۹۰۰ هزار واحد خواهد بود که فاصله زیادی با سطح کنونی شاخص کل دارد و این به معنای این است که بورس ۳۰ درصد دیگر اصلاح داشته باشد که البته بسیار خطرناک است؛ زیرا در شرایط کنونی هم بیشتر نمادها بازدهی ۶ ماهه منفی ۳۰ و بالاتر دارند.
بازار روز چهارشنبه سراسر عرضه بود و حقوقی ها هوشمندانه در بازه منفی و حتی کمترین قیمت روز در حال خرید بودند و تنها شستا و چند نماد زیر مجموعه آن بیشترین تاثیر مثبت را بر شاخص کل داشتند و در اواخر بازار هم تعدادی از سهام بخصوص خودرویی ها رنج مثبت خوبی داشتند که نوید بازاری مثبت در روزهای آینده در این گروه را می داد و از آنجایی که قیمت سهام بسیاری از شرکت ها به کف کانال رسیده به نظر می رسد با دید بلند مدت سرمایه گذاری در آنها ریسک چندانی نداشته باشد.
وضعیت معاملات در بورس
شاخص کل بورس در حال حاضر روی عدد ۱.۲۲۹ میلیون واحد و شاخص هم وزن بورس روی عدد ۴۵۴ هزار واحد قرار گرفته است، شاخص کل فرابورس هم با افت زیادی روبرو شد و به ۱۸۳۲۰ واحد رسیده و به نظر می رسد در ادامه افت بازار تاثیر منفی بیشتری بر شاخص کل فرابورس داشته باشد.
مجموع ارزش معاملات کل بازار بورس و فرابورس در روز چهارشنبه ۲۴ دیماه حدود ۲۵۱۵۶۳ میلیارد ریال بوده که نسبت به روز قبل تر آن تفاوت چندانی نداشت و ارزش معاملات خرد هم بیش از ۱۳۳۵۸ میلیارد تومان بوده که حدود ۲۱۰۳ میلیارد تومان خروج پول حقیقی داشته است و سیگنال مثبتی برای این سطح از شاخص کل نیست.
در هفته گذشته به طور کلی از نظر ارزش معاملات ۷ صنعت برتر شامل خودرو، فلزات اساسی، چندرشتهای صنعتی، فرآورده های نفتی، بانک ها، شیمیایی ها و دارویی ها بوده اند.
در حال حاضر امید سهامداران خرد با معاملات روز شنبه و یک شنبه گره خورده است و اگر شاخص کل منفی باشد می تواند آخرین امیدها را نیز از بین ببرد.