در حال حاضر بین دولت و مجلس بر سر اینکه چقدر دولت می تواند در سال ۱۴۰۰ صادرات نفت داشته باشد اختلاف وجود دارد، دولت معتقد است که درآمد حاصل از صادرات نفت باید برای بیش از ۲ میلیون بشکه تعیین شود و اگر این درآمد محقق نشود با ارواق جبران شود، اما مجلس تاکید دارد آمار صادرات نفت در بودجه باید تعدیل شود.
به گزارش مرور نیوز، دولت در اصلاحیه بودجه اعلام کرده که صادرات نفت سال آینده همچنان ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه نفت در روز خواهد بود؛ در حالی که کمیسیون تلفیق مجلس به دنبال تغییر عدد صادرات نفت به یکمیلیون و ۵۰۰ هزار بشکه در روز بود. نکته دیگر اینکه در سهم سقف صندوق از درآمد نفتی اصلاحیه انجام شده اما سقف میزان درآمد وصولی دولت از فروش نفت حدود ۲۰۰ هزار میلیارد تومان ثابت نگهداشته شده است. در حال حاضر به نظر می رسد سیاست ثابت و جمعی درباره برنامه سال آینده کشور برای نفت وجود ندارد.
مشاور رئیس سازمان برنامه و بودجه با بیان اینکه بودجه ریزی سال ۱۴۰۰ و تعیین میزان فروش نفت برمبنای سیاست هایی که قبلا اعلام شده انجام شده است، گفت: در شرایط کنونی به دلیل محدودیت های که برای فروش نفت وجود دارد برای نخستین سال انتشار اوراق در لایحه بودجه هم منتشر شده که متناسب با میزان صادرات نفتی که در سال آینده انجام می شود برای پوشش کسری درآمد تعیین شده برای بخش نفت ارواق منتشر می شود. به عبارت دیگر در صورتی که صادرات نفت بیشتر انجام شود اوراق نفتی کمتری منتشر خواهد شد.
ابوذر ندیمی با تاکید بر اینکه انتشار ارواق نفتی برای تامین درآمدهای جایگزین صادرات نفت مشکلی برای اقتصاد ایجاد نمی کند، گفت: در واقع این اوراق به معنای استفاده از سپرده های مردم است از طرف دیگر نقدینگی ها سرگردان در بازار را هم جمع می کند.
او با بیان اینکه دولت در بودجه هم به فروش نفت در داخل و خارج توجه کرده است، گفت: هم اکنون قیمت نفت در بازار جهانی روندی صعودی دارد، براساس شرایط موجود مابقی نفتی که صادر می شود به شکل اوراق عرضه می شود و در صورتی که قیمت نفت بالاتر از زمان انتشار اوراق برود مردم از سود آن بهره مند می شوند در غیر این صورت سرمایه آنها مانند سپرده بانکی مشمول سود خواهند بود.
فروش اوراق یک راهکار برای جلوگیری از کسری بودجه
مشاور رئیس سازمان برنامه و بودجه با اشاره به اینکه فروش اوراق یک راهکار در سال آینده برای جلوگیری از کسری بودجه است، گفت: دولت در بودجه ریزی منصفانه عمل کرده، هرچند شاید برخی فکر کنند دولت برای افزایش فعالیت دولت بعدی بودجه را با درآمد بالاتر تدوین کرده اما اینطور نیست و بر مبنای داده های واقعی نگاشته شده است، چراکه هر سال در شش ماهه نخست دولت بیشتر فعالیت می کند و این دقیقا همان زمانی است که دولت باید اداره کشور را به دولت بعدی واگذار کند، زیرا تا بعد از برگزاری انتخابات چند ماه طول می کشد تا دولت بعدی کاملا مستقر شود، در نتیجه فعالیت اصلی برای درآمدزایی را همین دولت انجام خواهد داد.
او با تاکید بر اینکه نباید بودجه را سیاسی کرد، گفت: برخی کمتر به معقوله های آماری می پردازند از این رو اگر به بودجه سال ۱۴۰۰ نگاه کنید همچون سال های گذشته تدوین شده است زیرا این لایحه باید واقع بینانه تدوین شود و از طرف دیگر نباید به بهانه تحریم و ... باعث کم تحرکی دستگاه های دولتی منجر شود. البته برخی هم معتقدند که بودجه با اعداد و ارقام پایین بسته تدوین شود باعث ایجاد تاثیر منفی در داخل و ارسال پیام معکوس به خارج می شود که نشان دهنده شکست ایران در برابر فشار تحریمی خواهد بود.
در یکسال گذشته صادرات نفت از ایران روندی نزولی داشته است، هرچند دولت و بسیاری از کارشناسان اقتصادی معتقدند پس از رفتن ترامپ فضا برای صادرات نفت ایران بهتر خواهد شد و حتی اگر توافق جامعی برای اجرای برجام انجام نشود بازهم این فشارها تعدیل می شود و صادرات ایران روندی صعودی خواهد گرفت، البته ممکن است به آمارهای صادراتی پیش از تحریم نرسیم اما می تواند امیدوارکننده باشد.