حذف صفر از پول ملی به مرحله آخر رسیده و کارشناسان معتقدند دولت هیچ سیاست ضد تورمی در سال های اخیر ایجاد نکرده که با حذف صفر از پول ملی بتوانیم انتظار ساماندهی اقتصادی داشته باشیم و تنها این سیاست از نظر شکلی در پول ملی تغییر ایجاد می کند.
به گزارش مرور، حذف چهار صفر از پول ملی تنها راهکار دولت در سال های اخیر برای پوشاندن تورم افسار گسیخته در کشور بوده که حالا با ایرادات شورای نگهبان روبروست و این شورا اعلا کرده که در لایحه دولت تعهداتی که در برابر صندوق بین المللی پول ایجاد شده بود شفاف نیست، حالا برخی مسئولان بانک مرکزی در اظهار نظرهای غیر رسمی اعلام کرده اند تلاش دولت این است که تا شش ماه آینده از نظر شکلی این لایحه را اجرایی کند. کارشناسان معتقدند دولت هیچ سیاست ضد تورمی در سال های اخیر ایجاد نکرده است که حالا با حذف صفر از پول ملی بتوانیم انتظار ساماندهی اقتصادی داشته باشیم و تنها این سیاست از نظر شکلی در پول ملی تغییر ایجاد می کند.
یک اقتصادان با اشاره به اینکه به صورت کلی سیاست حذف صفر از پول هیچ اثر واقعی در اقتصاد کشور نخواهد داشت، گفت: در شرایط کنونی که تورم به شدت افزایش یافته حذف صفر کمکی به کاهش تورم یا اشتغالزایی نمی کند و تنها منجر به سهولت مبادلات و کاهش میزان انتشار اسکناس، تسهیل روند حسابداری و کاهش هزینه عملیات مالی و چاپ اسکناس می شود.
مرتضی عزتی با بیان اینکه یکی از مسائلی که در سطح بین المللی رخ می دهد متعهد بودن به تغییر واحد پولی جدید است، افزود: در واقع اصلی ترین تعهدات این است که در سطح بین المللی باید واحد پولی قبلی را در کشورهای مختلف تحویل بگیریم و در مقابل واحد پولی جدید را تحویل بدهیم.
او درباره اینکه آیا تبدیل هزار تومان به یک تومان و حذف کالاهای با قیمت کمتر از هزار تومان تورم زا خواهد بود یا خیر؟ گفت: به طور قطع واحد پولی کوچکتر از هزار تومان خواهیم داشت و برای مقایسه با ارزهای خارجی تنها از تومان استفاده می شود و می تواند از نظر روانی تاثیر گذار باشد.
ضرورت اجرای اقدامات اساسی در سیاست های پولی
یک اقتصاددان دیگر با اشاره به اینکه حذف ۴ صفر اتقاق مثبت واقعی در اقتصاد ایجاد نمی کند، گفت: این موضوع فقط بی تفاوتی نسبت به رشد های قبلی تورم ایجاد می کند و اگر تاثیری در اقتصاد می داشت همه کشورها بارها انجام می دادند و اگر کشورهای دیگر دست به این اقدام نمی زنند به دلیل اینکه تورم چندانی نداشته اند.
آلبرت بغوزیان با نگاهی به تجربه کشورهای دیگر بر اجرای حذف صفر از پول ملی افزود: به طور قطع این سیاست به معنای روکشی بر مشکلات تورمی قبل است و به عبارت دیگر مانند انجام کاغذ دیواری هنگام پایان کار یک ساختمان است، بنابراین دولت باید در زمانی حذف صفر از پول ملی را اجرا کند که اقدامات اساسی در بخش سیاست های پولی انجام دهد که متاسفانه تاکنون هیچ اقدامی انجام نداده است و تجربه کشورهای دیگر هم نشان می دهد که اگر آرژانتین با حذف صفر از پول ملی موفق نشد در اقتصادش تغییری ایجاد کند به دلیل ضعف سایر سیاست های پولیش بود و در مقابل ترکیه به دلیل اینکه بسته اقتصادی در کنار حذف پولی اجرا کرد موفق شد به رشد اقتصاد برسد.
او با تاکید بر اینکه به طور کلی آخرین اقدامات سیاست های پولی و مالی بعد از تورم، حذف پول ملی است، تصریح کرد: این اقدام معجزه ای در اقتصاد نخواهد کرد و حذف صفر از حقوق و ... هم خواهد بود بنابراین نباید انتظار داشت که تورم با این سیاست حذف شود.
این اقتصاددان با تاکید بر اینکه دولت باید با بررسی مشکلات کنونی اقتصاد کشور اقداماتی به این شرح انجام دهد، اظهار کرد: موفقیت این سیاست نیازمند انضباط پولی، افزایش درآمدهای تولید، رفع مشکلات بازرگانی و... است در شرایط کنونی سیاست ضد تورمی وجود ندارد و امسال هم پیش بینی می شود ۲۰ تا ۳۰ درصد تورم خواهیم داشت.
بغوزیان درباره اینکه آیا با افزایش دستمزدها تورم امسال ایجاد می شود یا خیر؟ گفت: در حال حاضر دولت ترسی ایجاد کرده که اگر حقوق افزایش پیدا کند تورم افزایش می یابد، در حالی که افزایش دستمزد با یک وقفه زمانی بعد از افزایش تورم قبل انجام می شود. از طرف دیگر این افزایش حقوق تنها مربوط به پایه حقوق است و بنابراین بهانه ای برای تولیدکننده ها نباید ایجاد شود که قیمت کالاها را بالا ببرند، این مساله تورم نیازمند یک راهکارست و آن این است که تیراژ تولید را بالا ببرند و دولت هم نباید در برابر این موضوع سکوت کند.