رئیس انجمن سنگ آهن گفت: در حال حاضر شورای معدن و فولاد با همکاری شرکت های بزرگ فولادی و معدنی تشکیل شده و در مذاکراتی که با دولت داشته ایم قرار است مسائل مربوط به قیمت گذاری و عرضه و... با پیشنهادات این شورا حل و فصل شود.
به گزارش مرور نیوز، مهرداد اکبریان رئیس انجمن سنگ آهن در حاشیه نمایشگاه فولاد تبریز با اشاره به اینکه شورای سنگ آهن و فولاد به زودی تشکیل می شود، گفت: این شورا به دنبال رفع چالش های بین معدن و فولاد است زیرا بررسی مشکلات در دولت و مجلس به راهکاری تاکنون ختم نشده است.
مهران اکبریان با بیان اینکه در جلسات شورای معدن و گفتگو بحث قیمت گذاری و عرضه مواد اولیه مورد بررسی قرار می گیرند، تصریح کرد: در حال حاضر موضوع قیمت گذاری مواد معدنی و ... جزو چالش های بزرگ محسوب می شوند به همین دلیل شورای معدن و فولاد ابتدا با رفع مشکلات کوچک آغاز می شوند.
او با تاکید بر اینکه گفتگوهایی با دولت فعلی برای نتیجه بخشی تصمیمات شورا انجام شده است، تصریح کرد: در حال حاضر دولت کنونی چراغ سبزی برای حل اختلافات معدن و فولاد از طریق شورا داده و قرار است نتایج بررسی ها به دولت منعکس شود.
اکبریان با تاکید بر اینکه به صورت غیر مستقیم هم با دولت بعدی مذاکراتی برای رفع مشکلات انجام شده است، تصریح کرد: امیدواریم دولت آینده هم در زمینه حل مشکلات معدن و فولاد اقدامات موثری انجام دهد.
او با بیان اینکه قیمت سنگ آهن در بازار جهانی به شدت بالا رفته است، گفت: در شرایط کنونی ضرایب قیمت گذاری مواد هر یک از حلقه های زنجیره فولاد تغییر کرده اند و به نظر می رسد کشورهای که بازار عمده در جهان دارند همچنان روی قیمت ها تاثیر بگذارند و این شرایط فضای مثبتی برای فروشنده های خرد هم ایجاد کرده اما ایران به دلیل اینکه نمی تواند صادرات زیادی داشته باشد و ماشین آلات برای فرآوری وارد کند به همین دلیل خیلی نمی تواند منتفع شوند.
رئیس انجمن سنگ آهن با اشاره به اینکه در برخی مواقع قیمت سنگ آهن با ۴۰ درصد قیمت جهانی معامله می شود، گفت: در حال حاضر شورای معدن و فولاد برای حل مشکل قیمت مواد معدنی تشکیل شده، زیرا هم اکنون بسیاری از کارخانجات پایین دستی هم از این قیمت ها سود نمی برند و بیشتر کسانی که بورس بازی می کنند از منافع قیمت گذاری پایین مواد معدنی استفاده می کنند.
او با اشاره به اینکه در حال حاضر بیش از ۱۰۰ میلیون تن سنگ آهن در کشور تولید می شود که خیلی بیشتر از نیاز داخل کشور است، گفت: هم اکنون صادرات سنگ آهن ممنوع است و تنها نزدیک به ۷۰۰ تن سنگ هماتیت کم عیار به عراق صادرات می شود که در کارخانجات سیمان این کشور مورد استفاده قرار می گیرند.
اکبریان با تاکید بر اینکه در حال حاضر همه تولیدات سنگ آهن در داخل مصرف می شود اما برای تولید فولاد بکار نمی رود، گفت: اگر در سال ۲۷ میلیون تن شمش فولادی در کشور تولید شود نزدیک به ۵۰ میلیون تن سنگ آهن نیاز دارد که شامل سنگ آهن با کیفیت کشور است و بخش کم عیار و هماتیتی هم در بخش های دیگر استفاده می شود.
او تصریح کرد: در حال حاضر نگاه دولت به بخش معدن نیازمند اصلاح است و باید رویکرد عرضه محور بر این بخش حاکم باشد نه اینکه معادن به عنوان انباری برای صنایع دولتی باشند.
در یک سال و نیم گذشته به دلیل شیوع ویروس کرونا و تعطیلی موقت برخی واحدهای تولیدی قیمت محصولات معدنی و فلزات به شدت افزایش یافت به طوری که قیمت برخی محصولات مانند مساز یک سال گذشته تاکنون دو برابر شده است، همین تغییرات قیمت روی میزان عرضه و تقاضای مواد معدنی و فلزات در بازار جهانی تاثیر گذاشت و بازار ایران هم به تبع این تغییرات تحت تاثیر قرار گرفت و بارها دولت برای تنظیم بازار محصولات معدنی و فلزی اقدام کرده است اما نتیجه بخش نبوده، زیرا از یک سو فولادسازان معتقدند با مشکل تامین مواد اولیه مواجه هستند و نمی توانند با تمام ظرفیت تولید کنند و از طرف دیگر حلقه های پایین دستی شمش فولادی معتقدند قیمت گذاری در تمام زنجیره به صورت متعادل و منطقی نیست و محصولاتی که از شمش فولادی به عنوان مواد اولیه استفاده می کنند از حاشیه سود بسیار پایینی برخوردار هستند که در برخی از مواقع با زیان هم روبرو می شود این در حالی است که بازار جهانی بین قیمت شمش و میلگرد تناسب منطقی وجود دارد.
در شرایط کنونی همه این مسائل باعث شده تا معدنی ها و فولادی ها در شورای گردهم بیایند تا به مشکلات ناشی از قیمت گذاری و نوسان عرضه پایان دهند.