وزیر راه و شهرسازی با تاکید بر تکمیل کریدور بین‌المللی شمال-جنوب گفت: رشت – آستارا یکی از پروژه‌های اولویت‌دار ما بوده و فرایند احداث آن آغاز شده و در حال نهایی کردن آن تا سه سال آتی هستیم.

به گزارش مرور نیوز، مهرداد بذرپاش روز گذشته به دعوت رسمی وزیر انرژی و زیرساخت امارات متحده عربی به‌عنوان رییس کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی در کنفرانس راه‌آهن خاورمیانه ۲۰۲۳ در ابوظبی حضور یافت و اظهار کرد: جمهوری اسلامی ایران دارای تجربیات و دانش بالایی در حوزه طراحی و ساخت پروژه‌های ریلی، بخش ناوگان و علائم ارتباطات است که صدور خدمات فنی و مهندسی و مشارکت شرکت‌های ایرانی در ساخت پروژه‌های ریلی کشورهای منطقه از موارد همکاری می‌تواند باشد.

وی با بیان اینکه پروژه‌های بزرگی در حوزه‌های مختلف حمل و نقل ریلی در ایران برای تکمیل زنجیره حمل‌ونقل در حال اجرا است، گفت: گسترش ارتباطات با همسایگان از برنامه‌های اولویت‌دار دولت جمهوری اسلامی ایران است به‌طوری که در بخش حمل‌ونقل ریلی، خوشبختانه در ماه جاری میلادی توافقات خوبی با شرکت‌های راه‌آهن‌ کشورها انجام شد که کشورهای منطقه باید به‌عنوان فرصتی استراتژیک به آن بنگرند.

وزیر راه و شهرسازی اظهار کرد: اخیراً روابط میان ایران و عربستان شکل جدیدی به خود گرفته است که نویدبخش توسعه مبادلات در آینده می‌تواند باشد.

 

همکاری در حوزه حمل‌ونقل ترکیبی از دبی به سمت بندرعباس

بذرپاش که با حضور در ابوظبی با وزرای حمل و نقل کشورهای منطقه دیدار خواهد کرد، ادامه داد: ما با کشور امارات نیز از گذشته ارتباطات زیادی در حوزه حمل‌ونقل دریایی داشتیم و هم‌اکنون نیز این ارتباطات برقرار است؛ اما ظرفیت‌های بیشتری برای همکاری در حوزه حمل‌ونقل ترکیبی به‌ویژه برای حمل کالاها از دبی به سمت بندرعباس و سپس به سمت روسیه و کشورهای آسیانه میانه از مسیر ایران با حمل‌ونقل ریلی وجود دارد و ما آماده همکاری و مساعدت با شرکت‌های کشتیرانی، لجستیک و فورواردری برای این امر مهم هستیم.

وی به‌عنوان رییس کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی ایران و امارات در جمع وزرا و میهمانان حاضر در کنفرانس راه‌آهن گفت: کریدور بین‌المللی شمال-جنوب می‌تواند در آینده سهم بالایی از حمل‌ونقل بین‌المللی میان روسیه و کشورهای CIS با هند، کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس و اروپا را به خود اختصاص دهد و در حال حاضر در شاخه شرقی از طریق مرزهای سرخس و اینچه‌برون و در شاخه میانی از طریق بندر امیرآباد برقرار است.

وزیر راه و شهرسازی اضافه کرد: در شاخه غربی دریای خزر نیز حلقه مفقوده رشت – آستارا در داخل ایران به‌طول ۱۶۴ کیلومتر است که یکی از پروژه‌های اولویت‌دار ما بوده و فرایند احداث آن آغاز شده و در حال نهایی کردن آن تا سه سال آتی هستیم.

 

آسان‌ترین راه دسترسی کشورهای آسیای میانه به آب‌های آزاد جهانی

بذرپاش اظهار کرد: بندر چابهار به‌عنوان تنها بندر اقیانوسی ایران که در بخش شمالی دریای عمان واقع شده، در آینده نقش مهمی را در حمل و نقل و ترانزیت کالا از هند به افغانستان و کشورهای آسیای میانه و همچنین اروپا از طریق اتصال به شبکه ریلی ایران از طریق راه‌آهن چابهار- زاهدان ایفا خواهد کرد.  این مسیر ریلی، در حقیقت، آسان‌ترین و سهل‌ترین راه دسترسی کشورهای آسیای میانه و نیز افغانستان به آب‌های آزاد جهانی از طریق بندر چابهار خواهد بود.

وی ادامه داد: در این راستا، راه‌آهن خاش – زاهدان به‌طول ۱۵۷ کیلومتر که بخشی از این پروژه است، افتتاح شد، کل مسیر ریلی چابهار - زاهدان بیش از ۶۰ درصد پیشرفت دارد و روند تکمیل آن در حال انجام است.

وزیر راه و شهرسازی تأکید کرد: کریدورهای بین‌المللی ریلی مختلفی از ایران عبور می‌کنند که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به کریدور ترانزیتی بین‌المللی شمال - جنوب، کریدور ریلی قزاقستان -ترکمنستان - ایران، کریدور ریلی اسلام‌آباد - تهران - استانبول، شاخه جنوبی راه ابریشم یعنی کریدور ریلی چین به ایران و ترکیه و اروپا، کریدور آلماتی - بندرعباس و آلماتی - تهران - استانبول اشاره کرد.

بذرپاش افزود: بخش حمل‌ونقل از جمله بخش‌های زیربنایی اقتصاد هر کشوری است که می‌توان آن را به‌عنوان شاخصی از میزان توسعه‌یافتگی، پیشرفت و پویایی اقتصاد یک کشور قلمداد کرد. در این میان حمل‌ونقل ریلی نقش مهمی را در توسعه اقتصادی و اجتماعی هر کشوری ایفا می‌کند و یکی از عوامل مهم در نیل به توسعه پایدار به شمار می‌رود.

 

ایران مسیر ترانزیتی مهم و پل ارتباطی اتصال آسیا به اروپا

وی بیان کرد: با در نظر گرفتن موقعیت حساس جغرافیایی و استراتژیک ایران در منطقه و ارتباط آن با آب‌های آزاد بین المللی از طریق خلیج فارس و دریای عمان و نظر به وجود زیرساخت‌های موجود شبکه ریلی در اتصال به همسایگان و برخی بنادر مهم، هم اکنون جمهوری اسلامی ایران که به نوعی در مرکزیت بزرگترین پهنه خشکی دنیا قرار دارد، به عنوان یک مسیر ترانزیتی مهم و پل ارتباطی در اتصال آسیا به اروپا به حساب می‌آید.

وزیر راه و شهرسازی اعلام کرد: توسعه و عملیاتی‌سازی کریدورهای بین‌المللی ریلی که از ایران می‌گذرند از جمله برنامه‌های اولویت‌دار دولت جمهوری اسلامی ایران بوده و در این بین گسترش ارتباطات با کشورهای همسایه از سیاست‌های اصولی جمهوری اسلامی ایران و به‌ویژه مورد تاکید رئیس جمهور محترم کشور ایران است.

وی در پایان اظهار امیدواری کرد که کنفرانس راه‌آهن خاورمیانه آغازی بر گسترش همکاری‌ها در حوزه حمل‌ونقل ریلی و ترکیبی بین کشورهای حاضر باشد و نتایج خوب و پرباری را برای همه شرکت‌کنندگان و نیز برگزارکنندکان این نمایشگاه آرزو کرد.

به گزارش وزارت راه و شهرسازی ، کنفرانس راه آهن خاورمیانه از ۲۵ تا ۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۲ در شهر ابوظبی کشور امارات متحده عربی برپا شده که بزرگترین کنفرانس راه‌آهن در خاورمیانه و شمال آفریقا است.  کنفرانس راه‌آهن خاورمیانه شرکت‌های راه‌آهن و وزارتخانه‌های حمل ونقل را گرد هم می‌آورد تا خدمات مورد نیاز خود در حوزه تجهیزات و ساخت شبکه ریلی در خاورمیانه مورد بررسی قرار دهند.