در حالی که ایران در چند ماهه گذشته مذاکرات جدی با کشورهای همسایه داشته و توافقاتی حاصل شده اما تاثیری هنوز بر تجارت خارجی ایران نگذاشته و از طرف دیگر ارزش صادرات ایران هم تحت تاثیر تغییرات ارزی کاهش داشته است.

به گزارش مرور نیوز، براساس آمار منتشر شده توسط سازمان توسعه تجارت در سه ماهه نخست امسال صادرات غیر نفتی ایران به لحاظ وزنی نسبت به مدت مشابه سال قبل ۲۴/۴۲ درصد افزایش و از حیث ارزش ۸/۸۴ درصد کاهش داشته است. این موضوع نشان دهنده تاثیر کاهش ارزش ریال در مقابل ارز اتفاق افتاده است و با وجود اینکه ۴۰ درصد میزان حجم صادرات در کشور افزایش یافته اما ارزش آن ۴۰ درصد کمتر از صادرات سال گذشته با مقدار کمتر است. البته نباید نادیده گرفت که قیمت جهانی برخی کالاها همچون فولاد، پتروشیمی و ... که سهم قابلی توجهی از صادرات غیر نفتی ایران را دارند کاهش یافته است و همین موضوع منجر به افت میزان درامدهای ارزی کشور شده است.

از طرف دیگر طبق گزارش ها میزان واردات ایران در سه ماهه امسال به لحاظ وزن و ارزش به ترتیب یک درصد و ۵/۷۹ درصد افزایش یافته است و این موضوع هم تا حدودی تحت تاثیر کاهش ارزش ریال اتفاق افتاده است به عبارت دیگر با حجم ریالی پول سال گذشته، امسال می توان نیمی از محصولات سال گذشته را واردات کرد و البته در یک سال گذشته بخشی از منابع ارزی بلوکه شده کشور از طریق کالا آزاد شده اند و همین موضوع هم به افزایش واردات منجر شده است، برای نمونه ایران ۲۸ میلیون دلار طلب از کشور سریلانکا از دو سال پیش داشت و به تازگی قرار شده که در ازای این پول ایران چای واردات کند. درباره کشورهایی مانند کره جنوبی و عراق هم که به تازگی مذاکرات آزادسازی منابع ارزی آن ها اتفاق افتاده است قرار شده در قبال منابع ایران کالا تخصیص دهند.

 

تاثیر مذاکرات بر واردات و صادرات از ایران

محمد دهقان معاون حقوقی رئیس جمهوری هم چندی پیش در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری موج با تایید این موضوع که بانک مرکزی و وزارت خارجه پیگیر آزادسازی منابع بلوکه شده ایران هستند، گفت: درباره چگونگی آزادسازی این منابع بانک مرکزی مذاکراتی را پیش می برد و هدف آزادسازی تمام منابع بلوکه شده ایران است و جزئیاتی درباره شکل آزادسازی منابع بلوکه شده اطلاتی ارائه نشده است.

در بهار امسال 35/5 میلیون تن کالا به ارزش 12 میلیارد و 500 میلیون دلار به استثنای نفت خام، نفت کوره ، نفت سفید و تجارت چمدانی از کشور صادر  و 8 میلیون و 600 هزار تن کالا به ارزش 14 میلیارد دلار سهم واردات کشور بود .

همچنین در بهار امسال ذرت ، دانه سویا ، روغن دانه آفتابگردان ، برنج ، گندم و جو عمده ترین اقلام اساسی وارداتی به کشورمان بوده اند که در مجموع از نظر وزنی 56/15 درصد و از نظر ارزشی 19/79 درصد از کل واردات کشور را به خود اختصاص داده اند ‌.

این مساله افزایش واردات نهاده ها بعد از آن اتفاق افتاد که قیمت نهاده های دامی در کشور بالا رفت و به تبع آن روی محصولات پروتئینی هم اثرات منفی گذاشته و از طرف دیگر تخصیص ارز ترجیحی به واردات نهاده های دامی سال گذشته به ط.ر کامل حذف شد و این موضوع منجر شده تا تغییراتی در میزان ثبت سفارش این محصولات به وجود بیاید به عبارت دیگر در سال گذشته شاهد کاهش قابل توجه واردات این محصولات بوده ایم و حالا امسال افزایش واردات این کالاها در واقع به معنای بازگشت به همان میزان وارداتی است که پیش از حذف ارز ترجیحی در کشور واردات می شد.

 

کشورهایی با بیشترین واردات و صادرات کالا به ایران

در حالی که ایران در چند ماه گذشته توافقاتی با کشورهای عربستان، امارات و ... داشته اما در وضعیت تجارت خارجی ایران هنوز تغییری ایجاد نشده به طوری که در سه ماهه امسال چین، عراق، ترکیه، امارات متحده عربی و هند 5 کشور اول مقصد کالاهای صادراتی بوده اند که به ترتیب 3 میلیارد و 500 میلیون دلار، 2 میلیارد و 300 میلیون دلار، یک میلیارد و 700 میلیون دلار، یک میلیارد و 300 میلیون دلار و 489 میلیون دلار به این 5 کشور صادر شده است و  همچنین 5 کشور اول مبدا کالاهای وارداتی در 3 ماهه اول امسال به ترتیب شامل امارات متحده عربی به ارزش 4 میلیارد و 100 میلیون دلار، چین 4 میلیارد دلار، ترکیه یک میلیارد و 500 میلیون دلار، آلمان 548 میلیون دلار و هند 501 میلیون دلار بوده است.

از طرف دیگر ایران در سال های اخیر به عضویت سازمان های بین المللی همچون اورآسیا درآمده و با توجه به ظرفیت کشورهای عضو پیش بینی می شد وضعیت ترانزیت کالا از ایران بهبود قابل توجهی پیدا کند، اما در سه ماهه نخست امسال 3 میلیون و 500 هزار تن کالا از مسیر ایران ترانزیت شده که نسبت مدت مشابه سال قبل 7/86 درصد کاهش داشته است .