وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه متاسفانه تکنولوژی را دستمایه شیرهکشیدن از طبیعت کردیم، گفت: در ساخت بناهای بلند تمام آسایش و آفتاب را از همسایه میگیریم برای آنکه به آفتاب بیشتری برسیم.
به گزارش مرور نیوز، وزیر راه و شهرسازی در سومین کنفرانس بناهای بلند، اظهار کرد: خیلی در رابطه با موضوع امنیت شهری فکر نکردهایم. معدل و نحوه نگاه ما به زندگی و تصور ایرانی بازتابدهنده تفکر ماست. اگر خوب است که سرافرازیم و اگر دارای اشکال است باید در مسیر اصلاح آن برویم.
وی با بیان این که لازم است برای آیندگان از نقد سنت به توسعه برسیم، گفت: با این حال ما معکوس میگوییم باید به نقد مدرنیته بپردازیم و فکر کنیم به این که چرا به این وضعیت دچار شدهایم. بحث بناهای بلند تبدیل به یک عنصر مدرنیته در ایران شده است، اما این نماد مدرنیته در ایران چه وضعیتی را برای ما به وجود آورده است.
آخوندی خاطر نشان کرد: در اوایل به ما میگفتند که بیاییم در ابتدا یک ساختمان 100 طبقه بسازیم تا اقتدار ساختوساز را نشان دهیم، اما امروز لازم است این موضوع را از چند منظر اقتصادی، معماری، جامعهشناسی، ترافیک و غیره مورد بررسی قرار دهیم.
وزیر راه و شهرسازی، اظهار کرد: از منظر اقتصاد سیاسی بحثی به نام برونریز داریم. برونریز میگوید انسانها علاقهمندند که هزینه خودشان را بیرون ریخته و به دیگری تحمیل کنند. اگر این روش را در ساختمانهای بلند مدنظر قرار دهیم تمام آسایش و آفتاب را از همسایه میگیریم برای آنکه به آفتاب بیشتری برسیم. با ارزانترین قیمت به هزینه یک جامعه و ملت میخواهد ترافیک، شبکه برق، شبکه آب، بهداشت، درمان، آموزش و غیره را ایجاد کند.
وی اضافه کرد: یک ساختمان بلند در واقع تحمیل هزینه به یک جامعه است.
آخوندی مدیریتی را موفق دانست که بتواند تمام افراد را موظف کند هزینههای خود را به دیگری تحمیل نکنند.
وزیر راه و شهرسازی با اشاره به رود کارون در اهواز، گفت: سخت است که روی نفت و در کنار پرآبترین رود باشیم اما مهمترین موضوع، آب شرب و دفع فاضلاب باشد.
وی ادامه داد: بحث برونریز در اقتصاد سیاسی آنقدر دامنه گستردهای دارد که به حوزههای فرهنگی، اجتماعی، امنیت و کارکردهای دیگر مرتبط میشود. متاسفانه بعضی افراد با کمال افتخار میگویند فلان پروژه را اجرا کردیم بدون اینکه یک ریال هزینه کنیم اما کل هزینه بر روی جامعه سرشکن شده است مگر امکانپذیر است بدون پروژه هزینه شود.
آخوندی با بیان اینکه حوزه ایران شهری و زندگی ایرانی به سمت برونریز طبیعت بر میگردد، افزود: یک مولفه تمدن ایران شهری که به آن افتخار میکنیم این بود که ملت هنری داشته متکی به دانش عمیق از سهم ظرفیتهای زیستی در ایران بوده و از طبیعت بهرهکشی بیش از حد نمیکرد، اما ولی ما تکنولوژی را دستمایه شیره کشیدن از طبیعت کردهایم.