عرضه ۵۲ هزار تن انواع محصولات کشاورزی در بورس کالا

تالار محصولات کشاورزی بورس کالای ایران امروز میزبان عرضه ۵۲ هزار و ۱۰۰ تن انواع محصول است.

به گزارش مرور نیوز به نقل از روابط عمومی و امور بین الملل بورس کالای ایران، در این روز ۳۰۰ تن روغن، یک هزار و ۸۰۰ تن شکر سفید، ۴۶ هزار تن گندم خوراکی و ۴ هزار تن گندم دوروم در این تالار عرضه می‌شود.

۶۶ هزار و ۹۸ تن قیر، گوگرد، وکیوم باتوم و مواد پلیمری نیز در تالار فرآورده‌های نفتی و پتروشیمی عرضه می‌شود.

تالار صادراتی بورس کالای ایران نیز در این روز شاهد عرضه ۱۰ هزار و ۱۰۰ تن انواع قیر است.

۱۰۰ تن شمش سرب، ۵۰۰ تن شمش هزار پوندی آلومینیوم، ۶۵۵ تن سبد میلگرد و ۹ کیلو گرم شمش طلا در تالار محصولات صنعتی و معدنی عرضه می‌شود.

قرارداد بلندمدت در بورس کالا راهی برای تحقق منافع ملی است

قراردادهای بلندمدت در بورس کالای ایران، باعث می‌شود تولید شرکت‌های پتروشیمی و صنایع پایین‌دستی در چارچوب منافع ملی قرار گیرد.

این شرکت‌ها از این ابزار‌ها برای تأمین مالی و همچنین رفع دغدغه‌ها در زمان رکودهای فصلی استفاده می‌کنند.

در سال‌های گذشته، همواره یکی از نگرانی‌ها در بازارمحصولات پتروشیمی، اطمینان نداشتن تولیدکننده ومصرف‌کننده برای تولید و تهیه مواد در فصل‌های مختلف سال بود که اواخر پارسال بحث انعقادقراردادهای بلندمدت بین شرکت‌های پتروشیمی و صنایع پایین‌دستی در بورس کالا مطرح شد و سرانجام قراردادهای بلندمدت اوره و پلی‌اتیلن ترفتالات گرید بطری بین پتروشیمی‌ها و صنایع پایین‌دستی بر تابلوی این بورس حک شد تا یکی از دغدغه‌های بزرگ بازیگران صنعت پتروشیمی رفع شود.

همچنین، پس از عملیاتی شدن قراردادهای بلندمدت در بورس کالا، این موضوع مورد توجه فعالان این حوزه قرار گرفت، به طوری که کارشناسان از نظام‌مند شدن هر چه بیشتر معاملات پتروشیمی‌ها با رونق این گونه قرارداد‌ها در بورس خبر دادند.

محمد عبدالرزاقی سرپرست فروش داخلی شرکت تجارت صنعت پتروشیمی خلیج‌فارس

درباره شکل‌گیری قراردادهای بلندمدت محصولات پتروشیمی در بورس کالا گفت: برای عملیاتی شدن انعقاد قراردادهای بلندمدت در بورس کالا، نشست‌های بسیاری با ذینفعان این حوزه برگزار شد که این امر با همکاری بورس کالای ایران مرتفع شد. از این رو، پس از بررسی‌های متفاوت در اسفند ۹۴ اعلام شد که امکان امضای قراردادهای بلندمدت در بورس کالای ایران برای شرکت‌های پتروشیمی و صنایع پایین‌دستی فراهم شده است. پس از فراهم شدن این امکان، شرکت تجارت صنعت پتروشیمی خلیج‌فارس نشست‌های متعددی با مشتریان خود در رابطه باانعقاد قراردادهای بلندمدت برگزار کرد، به طوری که نخستین قرارداد بین شرکت پتروشیمی تندگویان با صنایع پایین‌دستی بهامضا رسید؛ به این ترتیب سایر شرکت‌های پتروشیمی مانندتندگویان می‌توانند با انعقاد قراردادهای بلندمدت ضمن مطرحساختن محصولات خود، قادرند برندهای بین‌المللی را برای خرید محصولاتشان ترغیب کنند.

وی درباره مزیت‌های قراردادهای بلندمدت برای فعالان صنعت پتروشیمی هم اظهار داشت: بیشترین مزیت قراردادهای بلندمدت، متوجه صنایع پایین‌دستی پتروشیمی است؛ چراکه آن‌ها به موقع و در فواصل مختلف می‌توانند مواد مورد نیاز خود را تهیه کنند؛ از سوی دیگر، تولیدکننده هم در بلندمدت طبق برنامه‌ریزی می‌داند که چه مقدار محصول باید تولید کند و در اختیار مصرف‌کننده قرار دهد؛ بنابراین، هم تولیدکننده و هم خریدار اطمینان دارند که در هرفصل، در زمینه تولید و خرید در بازار مشکلی نخواهند داشت و این اتفاق به طور مستقیم تولید کشور را تحت تأثیر قرار می‌دهد. باید توجه داشت که بازار برخی از محصولات فصلی است.

سرپرست فروش داخلی شرکت تجارت صنعت پتروشیمی خلیج‌فارس گفت:: انعقاد قراردادهای بلندمدت بین شرکت‌های پتروشیمی و صنایع پایین دستی می‌تواند منافع زیادی برای تولیدکننده و مصرف‌کننده در بر داشته باشد؛ مثلاً بازار پلی‌اتیلن ترفتالات فصلی است و در فصل گرما همیشه تقاضابرای خرید این کالا بالا است، اما در فصل سرما تولیدکننده به اجبار کالای خود را انبار می‌کند و در نتیجه با انباشت ماده اولیه مواجه است؛ اما انعقاد قراردادهای بلندمدت سبب می‌شود تا تولیدکننده و مصرف‌کننده با شرایط بهتری از تولید و خرید روبه‌رو شوند و به این ترتیب، برنامه‌ریزی برای تولیدکننده ومصرف‌کننده آسان خواهد شد.

محمد عبدالرزاقی افزود: انعقاد قراردادهای بلندمدت در بورس کالای ایران باعث می‌شودتا تولید شرکت‌های پتروشیمی و صنایع پایین‌دستی در راستای منافع ملی قرار گیرد و آن‌ها از این ابزار‌ها برای تأمین مالی و همچنین رفع دغدغه‌ها در زمان رکودهای فصلی استفاده کنند؛ از سوی دیگر، فروش محصولات شرکت‌های پتروشیمی نیز با این روش با قیمت میانگین در تالار پتروشیمی انجام می‌شود و از این رو، قیمت‌ها نیز به صرفه و منطقی خواهد بود.

وی درباره انعقاد قراردادهای بلندمدت جدید هم گفت: در هلدینگ خلیج‌فارس در خصوص انعقاد قراردادهای بلندمدت «پی وی سی» نیز بررسی‌هایی در حال انجام است و مقدمات کار تا حدودی انجام شده و احتمال دارد که «پی وی سی» نیز به محصولات دیگر مانند پلی‌اتیلن‌های ترفتالات گرید بطری بپیوندد و روی آن‌ها نیز بین تولیدکننده‌ها و مصرف‌کنندگان قراردادهایی در بورس کالای ایران به ثبت برسد.

عبدالرزاقی افزود: با توجه به جمع‌بندی‌ها و نشست‌های برگزار شده، هلدینگ خلیج‌فارس به انعقاد قراردادهای بلندمدت با صنایع پایین‌دستی در بورس کالای ایران تمایل دارد، اما نباید فراموش کرد که انعقاد این قرارداد‌ها برای تعدادی از محصولات کارآ نیست و فقط برای برخی از کالا‌ها به صرفه است. برخی از محصولات همواره بازار خود را در شرایط متفاوت حفظ می‌کنند و از این رو، نیازی به عقد قراردادهای بلندمدت برای آن‌ها وجود ندارد؛ برای مثال محصولاتی که در فصل‌های متفاوت با رقابت به فروش می‌رسند، نیازی به انعقاد قرارداد بلندمدت با صنایع پایین‌دستی ندارند، در مقابل محصولاتی هم هستند که همواره تولیدکننده و مصرف‌کننده برای تولید، فروش و مصرف آن‌ها با مشکلاتی در زمان‌های متفاوت همراه است و این محصولات نیاز دارند تا به وسیله انعقاد قراردادهای بلندمدت در بورس کالا به فروش برسند.

وی درباره تأمین مالی شرکت‌های پتروشیمی از طریق ابزارهای مالی بورس کالا از جمله اوراق سلف موازی استاندارد هم گفت:: انتشار اوراق سلف موازی برای محصولات پتروشیمی، ابزاریجذاب برای تأمین مالی به شمار می‌رود و به کشف واقعی‌تر قیمت‌ها نیز کمک می‌کند، اما در این زمینه نکته اینجاست که هنوز بسیاری از فعالان و تولیدکنندگان از مزایای ابزارهای مالی از جمله اوراق سلف موازی استاندارد اطلاع دقیقی ندارند؛ بنابراین، باید برای آن‌ها ارجحیت تأمین مالی از بورس به نسبت اخذ تسهیلات از سیستم بانکی تشریح شود.