افتتاح و بهره برداری از این طرحها در حساس ترین مقطع تاریخ کشور و در شرایطی که دشمن با اعمال تحریم های اقتصادی سعی دارد به نظام مقدس جمهوری اسلامی ضربه بزند، صورت گرفت و این باعث مباهات است.
به گزارش مرور نیوز، این مطلب را اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور در آیین افتتاح طرح توسعۀ مجتمع فولاد سبا و نیروگاه ۲۵ مگاواتی(CHP) فولاد سبا، کارخانۀ آهک کلسینه شرکت فولادسنگ مبارکه، ایستگاه تقلیل فشار گاز و تصفیه خانۀ ۳۰۰۰ مترمکعبی پساب صنعتی فولاد مبارکۀ اصفهان گفت. این مراسم با حضور وزیر صنعت معدن و تجارت و معاونان ایشان، استاندار اصفهان، ائمۀ جمعۀ شهرهای مبارکه و زرین شهر، نمایندگان مردم شریف اصفهان و شهرستانهای لنجان، مبارکه و فلاورجان در مجلس شورای اسلامی، فرماندار لنجان، فرماندار مبارکه، جمعی از فرماندهان نظامی و انتظامی، مدیران و مسئولین استان و منطقه و جمعی از اصحاب رسانه برگزار شد.
وی پس از بازدید از خطوط تولید مجتمع فولاد سبا و افتتاح رسمی پروژه های مذکور طی سخنانی تصریح کرد: استان اصفهان در همۀ بخش های کشور پیشتاز است. هیچ تحول سیاسی، فرهنگی، اجتماعی در ایران نداریم و هیچ پیشرفت مهم اقتصادی و صنعتی وجود ندارد که اصفهان کانون یا نقطۀ اصلی توسعه و پیشرفت آن نبوده باشد. این استان در پیشرفت معدن و صنایع معدنی، پتروشیمی و پالایشگاهی و خلاصه در تمامی صنایع بزرگ، متوسط و کوچک ایران نقش به سزایی داشته و دارد .
وی ضمن تشریح وضعیت اقتصادی کشور و عملکرد قدرتهای اقتصادی حاضر در برجام گفت: مهمترین هدف آمریکاییها به گفتۀ خودشان این است که اقتصاد ما را زمینگیر کنند، زندگی را بر مردم تنگ کنند تا دامنۀ نارضایتی های مردم توسعه پیدا کند و به اهداف دیگری که به دنبال آن هستند، دست یابند. در مقابل، وظیفۀ مسئولان جمهوری اسلامی و ملت ایران این است که با برنامه ریزی دقیق و مقاومت، برنامه های طرف مقابل را به شکست بکشانیم و اقتصاد ایران را سرپا نگه داریم. اینطور نیست که فکر کنیم آمریکاییها علیه ما اعلام جنگ اقتصادی کرده اند و ما بگوییم هیچ اتفاقی نمی افتد. ما باید در چند جبهه که موردتوجه آنهاست برنامه داشته باشیم؛ آنها می خواهند صادرات نفت ایران را به عنوان مهمترین مرکز درآمد ایران تا ماه نوامبر (آبانماه) به صفر برسانند و به تعبیر خودشان متوقف کنند. برنامه ریزی ما درست نقطۀ مقابل خواستۀ آنان است؛ یعنی می خواهیم نفتمان را به حداکثر میزان ممکن و حد نیاز خودمان در داخل کشور، صادر کنیم. خواستۀ بعدی آنان این است که جلوی صادرات کالاهای اساسی ایران را بگیرند. آنها می دانند وقتی ما اعلام می کنیم ۴۵تا ۵۰ میلیارد دلار صادرات غیرنفتی داریم، حدود ۸۰ درصد از آن در حوزه هایی مثل پتروشیمی، فولاد و مس است و حدود ۲۰ درصد، یعنی سهم کوچکی از آن، صادرات خرد است که متعلق به بخشهای مختلف صنعتی و سنتی است. در این ۸۰ درصد، صنعت فولاد باید خط اصلی و مقدم تولید و صادرات باشد؛ همچنان که مدیران و کارکنان صنعت فولاد کشور پیش از این هم در مقاطع مختلف شایستگی خود را به بهترین شکل ممکن نشان دادند. انتظار دولت و ملت از فولادسازان این است که تولید و صادرات را نسبت به سال قبل افزایش دهند. ملت انتظار دارد در مقطعی که دشمن اینچنین هدفگذاری کرده است، فرزندان خودش در صنعت فولاد در مقابل، هدفگذاری جدیدی انجام دهند و آخر سال با سرفرازی اعلام کنند تولید و صادرات شرکت در سال ۹۷ افزایش یافته است. ما مطمئنیم مدیران و کارکنان صنعت فولاد کشور میتوانند این کار را انجام دهند. نباید در توانمندیهای خود تردید کنیم.
وی در بخش دیگری از سخنان خود افزود: ایجاد مانع بر سر راه واردات موردنیاز کشور هدف بعدی دشمن است که این نیز یک موضوع جدی است و به عزم و ارادۀ جدی نیاز دارد. باید با نگاه جدی به ظرفیتهای داخلی به تولید داخلی کشور توجه کنیم و خودکفایی را به عنوان یک راهکار مؤثر موردتوجه قرار دهیم. صنعتگران باید تولیداتی بهتر با قیمت کمتر و کیفیت بالاتر در اختیار مردم قرار دهند. یکی از بدترین موارد در این شرایط این است که گروهها یا افرادی می خواهند جیب ملت را غارت کنند. دانستن این مورد تلخ است؛ اما نکتۀ مهمش این است که ما آن عدۀ قلیل را هم به شکل مناسب ادب خواهیم کرد.
جهانگیری با بیان اینکه فاز دوم مجتمع فولاد سبا به همت مدیریت و کارشناسان فولاد مبارکه با بهره مندی از مدرنترین روشهای تولید به بهره برداری رسیده است، اذعان داشت: درزمینۀ بومی سازی نیز فولادسازان می توانند بسیاری از بخشهای کارخانه ها و تجهیزات را با کمک بخش خصوصی در داخل کشور بسازند.
وی محدودیت منابع آبی استان اصفهان را جدی خواند و گفت: اینکه مجتمع فولاد سبا ۷۰ درصد نیاز آبی خود را از محل تصفیه و بازچرخانی پساب های صنعتی تأمین می کند، افتخار بزرگ است؛ از این رو از دکتر سبحانی مدیرعامل گروه فولاد مبارکه، کارکنان و کارگران، مهندسان، مشاوران، پیمانکاران و همۀ کسانی که در این مجموعه زحمت کشیدند و برای پیشرفت کشور تلاش میکنند، صمیمانه تشکر میکنم.
وزیر صنعت، معدن و تجارت: یکی از مهمترین اقدامات فولاد مبارکه استفاده از توان ساخت داخل است
در ادامۀ این آیین، دکتر شریعتمداری وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز با بیان اینکه کامل بودن زنجیرۀ تولید در مجتمع فولاد مبارکه یک مزیت است، گفت: این شرکت به همراهی صنایع بالادستی و پایین دستی خود ارزش افزودۀ اقتصادی زیادی ایجاد و به اقتصاد ملی ایران خدمت فوق العاده ای کرده است.
شریعتمداری افزود: یکی از مهمترین کارهایی که این شرکت انجام داده، تلاش برای استفاده از توان ساخت داخل است و سایر صنایع نیز باید از آن الگوبرداری کنند. حدود ۴۰۰۰ شرکت در پایین دست و بالادست فولاد مبارکه فعالیت دارند و۲۸۰۰ واحد صنعتی کوچک و بزرگ تجهیزات صنعتی و مهندسی این شرکت را پشتیبانی می کنند؛ این امر بیانگر این است که حمایت از سازندگان داخلی و بومی سازی صنعت در این شرکت اتفاق افتاده است. اینکه این مجموعه به دست صنعتگران و فعالان عرصۀ صنعت ایران اسلامی اداره میشود، مایۀ افتخار است.
وی خاطرنشان کرد: از سهم ۵۵ میلیون تن فولادی که کشور برای سال ۱۴۰۴ پیش بینی کرده است، فولاد مبارکه تولید ۲۵ میلیون تن از این هدف بزرگ را برای خود در نظر گرفته است که امیدواریم با توجه به دستاوردهای اخیر این شرکت و برنامه های هدفمند آن این امر محقق شود.
وی ضمن قدردانی از اقدامات فولاد مبارکه درزمینۀ مسئولیتهای اجتماعی و نقش آفرینی آن در تولید ناخالص ملی به دستاوردهای فولاد مبارکه در زمینۀ بهینه سازی و کاهش مصرف آب اشاره و تصریح کرد: این مجتمع بزرگ، علیرغم اینکه خودش از کمبود آب رنج میبرد، در حل مشکل آب منطقه به عنوان یکی دیگر از مسئولیتهای اجتماعی نقش به سزایی دارد که مطمئناً از پس این مسئولیت خطیر نیز به خوبی بر خواهد آمد.
شریعتمداری با تأکید بر اینکه یکی دیگر از مهمترین ویژگیهای تحسین برانگیز در مجموعۀ فولاد مبارکه تلاش هرچه بیشتر برای استفاده از توان تولیدکنندگان داخلی است، خاطرنشان کرد: فولاد مبارکه در زمینۀ همکاری با واحدهای صنعتی و تولیدی کشور نیز پیشتاز است؛ به نحوی که رقم قابل ملاحظهای نزدیک ۳۸۰۰ میلیارد تومان منابع از مجموعه فولاد مبارکه به صورت اعلام نشده در قالب یک وام ۱۲ درصدِ تنفس دار در اختیار واحدهای صنعتی تولیدی قرار می گیرد.
وی سرانۀ مصرف فولاد کشور را ۲۳۰ کیلوگرم اعلام و ابراز امیدواری کرد با اجرای طرحهای ساخت وساز در کشور و افزایش میزان سرانۀ مصرف فولاد در ایران، این رقم به حدود ۴۰۰ کیلوگرم افزایش یابد.
وزیر صنعت، معدن و تجارت در ادامه با اشاره به اهمیت تولید صادرات محور تا سال ۱۴۰۴ اظهار کرد: اهتمام به صادرات یکی دیگر از برنامه های راهبردی است و باید به ۱۵ میلیون تن صادرات فولاد برسیم. امروز حدود ۹ میلیون تن از زنجیرۀ فولاد کشور به بازارهای بین المللی صادر می شود.
شریعتمداری با تأکید بر اینکه ظرفیت فعلی تولید فولاد کشور با افتتاح طرحهای توسعۀ مجتمع فولاد سبا به ۳۴ میلیون تن افزایش یافته است، گفت: این میزان در سال ۹۲ حدود ۲۳ میلیون تن بوده و این رکورد بسیار خوبی است.
وی از معاون اول رئیس جمهوری خواست برای تأمین نیازهای مربوط به زیرساخت های صنعت فولاد کشور سرمایه گذاری قابل توجهی در نظر گرفته شود تا در زیربناهایی مانند ریل، برق و... قدمهای بلندتری برداریم و بتوانیم به ظرفیت مدنظر تولید فولاد کشور برسیم. چنانچه این کارها در حوزۀ فولاد و همچنین برنامه های راهبردی دیگر در حوزۀ معدن اتفاق افتد، می توانیم از آیندۀ صنعت فولاد کشور مطمئن باشیم.
وزیر صنعت، معدن و تجارت اعلام کرد: صنعت فولاد ایران در سال ۲۰۱۷، علیرغم اینکه صنعت فولاد جهان بیشتر از ۶ درصد رشد نداشت، به رشد ۲۲ درصدی دست یافت. در ۳ ماه اول سال نیز ۱۷ درصد رشد داشته است.
وی تصریح کرد: این صنعت یکی از نمونه های بارز و مهم به بار نشستن اقتصاد مقاومتی در کشور است. در زنجیرۀ تولید فولاد کشور در سالهای ۹۲ تا ۹۶، چنانچه در برخی موارد با رشد مازاد مواجه بودهایم، روند آن کنترل شده است و در گندله و سایر مواردی هم که باید رشد آن افزایش می یافت ظرفیت تولید بیشتر شده است. به طورکلی در بخشهای مختلف صنعت فولاد تعادل ایجاد شده و این صنعت پویا و مقاوم شده است.
بهرام سبحانی: توسعه های گروه فولاد مبارکه در راستای تأمین نیازهای کشور انجام شده است
در این آیین باشکوه، دکتر بهرام سبحانی مدیرعامل گروه فولاد مبارکه نیز با ارائۀ گزارشی از فعالیتهای بزرگترین گروه فولادساز کشور گفت: این شرکت بزرگترین تولیدکنندۀ ورق در منطقۀ خاورمیانه و شمال آفریقاست و سهم ۲۲درصدی در تولید منطقه دارد.
وی با اشاره به ظرفیت گروه فولاد مبارکه ادامه داد: در حال حاضر، در ۳ مجموعۀ فولادسازی فولاد مبارکه، فولاد سبا و فولاد هرمزگان ظرفیت تولید ۱۰ میلیون و ۳۰۰ هزار تن است.
سبحانی فولاد مبارکه را با ظرفیت تولید ۱۲ میلیون تن آهن اسفنجی، بزرگترین تولیدکنندۀ آهن اسفنجی در جهان معرفی کرد و گفت: این شرکت با ۷۵۰۰ میلیارد تومان سرمایۀ ثبت شده بزرگترین شرکت بورسی است؛ اما ارزش بازار سهام با نرخ امروز سهامی که در حال عرضه است، بیش از ۳۰ هزار میلیارد تومان است.
سبحانی ادامه داد: بیش از ۱۰۰۰ شرکت در بالادست تأمین کنندۀ مواد معدنی، مواد مصرفی و تجهیزات و قطعات فولاد مبارکه و حدود ۱۰۰۰ کارگاه به طور مستقیم طرف قرارداد این شرکت و حدود ۴۰۰۰ شرکت هم طرف قرارداد مستقیم و غیرمستقیم خرید محصولات فولاد مبارکه هستند.
مدیرعامل فولاد مبارکه خاطرنشان کرد: این شرکت از معدود واحدهای صنعتی کشور است که از سنگ آهن تا محصول نهایی یا به عبارت دیگر از سنگ تا رنگ را در مجموعۀ خود دارد و ارزش افزودۀ بیشتری ایجاد می کند.
وی ظرفیت گندله سازی فولاد مبارکه را 7.5 میلیون تن و ظرفیت تولید گندله در سنگان را ۵ میلیون تن اعلام کرد.
سبحانی در خصوص تأثیر فولاد مبارکه در اشتغالزایی گفت: در مجتمع فولاد مبارکه ۱۱ هزار و ۸۰۰ نفر، در فولاد سبا ۱۶۵۰ نفر، در شرکت فولاد هرمزگان ۲۶۰۰ نفر و حدود ۷۰۰۰ نفر هم نیروی خدماتی در این ۳ واحد مشغول به کارند و به طورکلی ۳۵۰ هزار فرصت شغلی به طور مستقیم و غیرمستقیم در گروه فولاد ایجاد شده است.
وی خاطرنشان کرد: فولاد مبارکه همیشه در مسیر توسعه بوده است؛ به نحوی که تولید شرکت از ۶ میلیون و ۶۵۰ هزار تن، در سال ۹۱ به ۹ میلیون و ۴۵۰ هزار تن افزایش یافته است و ۱۰ میلیون و ۳۰۰ هزار تن را در برنامه دارد. به عبارت دیگر، در فاصلۀ زمانی سالهای ۹۱ تا ۹۷ شرکت ۴۰ درصد افزایش ظرفیت تولید فولاد داشته است و این دستاوردها نشان دهندۀ این است که همواره برنامه ریزی های دقیقی در این مجموعه صورت گرفته است.
مدیر عامل فولاد مبارکه با تأکید بر اینکه محصولات فولاد مبارکه با رویکرد تأمین حداکثری بازار داخل عرضه می گردد، گفت: صادرات فولاد مبارکه حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد محصول این شرکت را شامل می شود.
وی از تولید ورقهای آجدار در مجتمع فولاد سبا و تولید انواع ورقهای API در فولاد مبارکه به عنوان یکی از راهبردهای فولاد مبارکه در تولید محصولات خاص و استراتژیک یاد و تصریح کرد: دستیابی به دانش فنی محصولاتی که در کشور تولید نمی شود، یکی از راهبردهای اساسی شرکت است و در این راه با تولید انواع ورقهای موردنیاز صنایع مختلف کشور موفق بوده و همواره توسعه و تنوع تولید محصولات خود را در همین راستا متمرکز کرده است.
سبحانی افزود: باور فولاد مبارکه این است که مسائل کشور از راه اقتصاد، تولید و کار و تلاش حل میشود و توسعه های خود را با همین اعتقاد برنامه ریزی کرده است؛ تا جایی که در ۵ سال گذشته بیش از ۶۰۰۰ میلیارد تومان، بدون استفاده از منابع خارجی، در جای جای کشور برای توسعه های گروه فولاد مبارکه سرمایه گذاری کرده است.
وی با اشاره به اقدامات فولاد مبارکه برای مدیریت کمبود آب تصریح کرد: در این راستا اقدامات بسیار مؤثری در گروه فولاد مبارکه انجام شده است. یکی از آنها تصفیه و بازچرخانی پسابهای صنعتی در خطوط تولید است که کاهش ۷۵ درصدی مصرف آب را به همراه داشته است؛ تا جایی که امروز با استفاده از سیستمهای بازچرخانی پسابهای خطوط تولید و جمع آوری و استفاده از پسابهای شهری در خطوط تولید، مصرف ویژۀ آب در فولاد مبارکه به ازای هر تن از 16.6 به 3.1 مترمکعب بر تن تولید کاهش یافته است.
دکتر سبحانی در بخش پایانی سخنان خود افتتاح رسمی طرحهای توسعۀ مجتمع فولاد سبا را افتخار دیگری برای صنعت فولاد کشور دانست و از مسئولان کشور و وزارتخانۀ صنعت، معدن و تجارت و دلسوزان استان و شهرستان و همچنین از تمامی پیمانکاران، مشاوران و کارکنانی که در راه اندازی این طرحها همت گماردند تشکر و قدردانی کرد. گفتنی است پروژۀ توسعۀ مجتمع فولاد سبا با هدف افزایش ظرفیت این مجتمع از ۷۵۰ هزار تن به 1.6میلیون تن؛ پروژۀ احداث نیروگاه ۲۵ مگاواتی مجتمع فولاد سبا با هدف تأمین برق نواحی تولید و استراتژیک مجتمع فولاد سبا؛ پروژۀ احداث تصفیه خانۀ پسابهای صنعتی فولاد مبارکه با هدف کاهش وابستگی به آب خام و بهبود شرایط زیست محیطی؛ پروژۀ احداث کارخانۀ آهک کلسینه شرکت فولادسنگ مبارکه با هدف افزایش تولید آهک کلسینه و پروژۀ ایستگاه تقلیل فشار گاز فولاد مبارکه با هدف تأمین گاز موردنیاز طرحهای توسعه و تأمین پایدار گاز از دو خط انتقال و درمجموع با ۲۵۰ میلیون یورو سرمایه گذاری از سوی فولاد مبارکه، افتتاح شد و مورد بهره برداری قرار گرفت.