مدیریت ریسک در شرکتهای بیمه یک فرآیند نظاممند برای از بین بردن یا به حداقل رساندن عوارض ناشی از وقوع خطراتی است که میتواند منافع شرکت را تهدید کند که یکی از مهمترین آنها مدیریت ریسک شهرت است.
به گزارش مرور نیوز، متاسفانه ریسک شهرت از لحاظ کمی قابل اندازهگیری نیست و همین امر سبب شده است که مدیران شرکتها توجه چندانی به آن نداشته باشند اما مدیریت این ریسک همواره به عنوان یک ضرورت پنهان در هر شرکتی مطرح است.
احمدرضا عصاری، مدیر روابط عمومی و امور مشتریان بیمه کوثر ضمن بیان مطالب فوق، در گفتوگو با نشریه آرامش عنوان کرد: مدیریت ریسک سازمانی (ERM) فرآیندی است برای شناسایی رویدادهای بالقوه ای که سازمان را تحت تاثیر قرار میدهد. این فرآیند، مدیریت ریسک را در بسیاری ازسطوح به منظور اندازهگیری میزان تحقق به اهداف اصلی سازمان (راهبردی، عملیاتی، مالی و...) در نظر میگیرد.
مدیریت ریسک در بیمه روشی منطقی برای شناختن، ارزیابی و تحلیل و مقابله با خطرات موجود در ارتباط با انواع فعالیت های بیمه گری است، اثرات منفی و ضرر و زیان حاصل از آن را به حداقل میرساند و شانس و فرصت بهبود عملکرد را افزایش میدهد. وی با بیان اینکه هدف از برنامه مدیریت ریسک محافظت و پیشگیری از سرمایههای بیمهگذاران، شرکت بیمه و کاهش اثرات آن است، افزود: مدیریت ریسک به مفهوم سنجش ریسک و سپس اتخاذ راهبردهایی برای مدیریت آن دلالت دارد.
ریسکهای مختلف، مدیریتهای اختصاصی
مدیر روابط عمومی بیمه کوثر انواع ریسکها برحسب احتمال وقوع و تاثیر آنها را ریسکهای مالی، تجاری، اجتماعی، بازار، اعتماد، عملیاتی، شهرت و اعتبار برشمرد و گفت: برآورد این ریسکها پورتفوی ریسک و اعمال استراتژیهای مناسب یعنی انتقال، اجتناب، کاهش و پذیرش آن را ممکن میکند. ریسک یعنی احتمال وقوع رخدادی که باعث اثرگذاری یا ایجاد مخاطره شود که به وسیله شرایط به وجود آورنده و احتمال وقوع و نتیجه آن اندازهگیری میشود.
عصاری با اشاره به اینکه مهمترین اصل برای مدیریت ریسک، تشخیص الگو و برنامهریزی سناریو است، در این باره توضیح داد: اینکه چه حوادثی با چه میزان خسارت رخ خواهد داد، احتمالا چگونه اتفاق میافتند، اگر رخ دادند ما چه واکنشی در برابر آنها نشان خواهیم داد، پیامدهای این حوادث چه خواهند بود، برای کارایی هر چه بیشتر شرکتهای بیمه، مدیریت ریسک باید تبدیل به بخشی از فرهنگ سازمانی و در آن نهادینه شود. این رویکرد باید با فلسفه به وجود آمدن شرکت هماهنگ و یکپارچه شود تا به بخشی از فرآیند فعالیت تک تک افراد مجموعه درآید. او با بیان اینکه بیمه تجارتی پیچیده است که در یک اقتصاد مدرن، تعهدی چند بعدی را متوجه شرکتهای بیمه میکند و در مقابل بر زندگی افراد جامعه نیز تاثیر بسزایی دارد، افزود: همگام با پیشرفت دنیا و ظهور فناوریهای نوین، ریسکهای جدیدی نیز پدیدار شده و شدت برخی ریسکها نیز افزایش یافته است که این مساله کار ارزیابی این گونه ریسکها را بسیار مشکل میکند.
او با تاکید بر اینکه مدیریت ریسک در شرکتهای بیمهای، یک موضوع پیوسته و حیاتی است که کل کسب و کار بیمهای این شرکتها را تحت تاثیر خود قرار میدهد، اظهار کرد: شرکتهای بیمهای ناچارند علاوه بر شناسایی و ارزیابی به موقع ریسکهای نوظهور، به دنبال طبقهبندی و انتخاب سیاستهای مناسب مواجهه با ریسکهای اشارهشده را داشته باشند که این امور به جز در راستای همکاری و هماهنگی کلیه شرکتهای بیمهای و همچنین دخالت مستقیم نهاد ناظر یعنی بیمه مرکزی جمهوری اسلامی امکانپذیر نیست.
مدیر روابط عمومی بیمه کوثر در ادامه صحبتهایش با بیان اینکه شهرت شرکت، ارتباط نزدیکی با برند شرکت دارد و یکی از مهمترین داراییهای ناملموس آن است، افزود: ریسکهایی که شهرت شرکتها را تهدید میکنند میتوانند از هر نقطهای باشند و تخریب شهرت شرکت به دلیل اتصال به ریسکهای دیگر میتواند بدترین شرایط را به وجود آورد. وی ادامه داد: ریسکهای شهرت در جهان به شدت تحت تاثیر بحران مالی جهانی رشد یافتهاند و بهطور فزایندهای در حال ظهور هستند و توانایی بنگاههای اقتصادی برای اعتمادآفرینی دوباره را با چالش مواجه کردهاند. این یعنی هیاتمدیره شرکتها باید چارچوبهای ریسک شهرت را برای حفاظت از اعتبار خود ایجاد کنند اما متاسفانه اکثر مدیران شرکتها ترجیح میدهند سازمانهای خود را با شرایط کمی بسنجند.
عصاری با ابراز تاسف از اینکه بسیاری از شرکتها به مدیریت ریسک شهرت چندان بها نمیدهند، افزود: این در حالی است که باید با ریس شهرت نیز مثل هر ریسک دیگری نظیر ریسک نقدینگی، بازار یا ریسکهای قانونی رفتار کرد.
شناسایی و مدیریت ریسکهای شهرت
مدیر روابط عمومی بیمه کوثر در پاسخ به اینکه چگونه باید ریسکهای شهرت را مدیریت کرد، گفت: مدیریت یک مجموعه باید ریسکهای شهرت بالقوه را شناسایی و سپس آنها را ارزیابی و اولویتبندی کند. در واقع سازمان باید این سوال را مطرح کند که «کدام ریسکها پتانسیل آن را دارند که تاثیری منفی بر شهرت یک شرکت داشته باشند؟ میزان تحمل ریسک ما چقدر است؟» وی ادامه داد: اگر یک مشتری نظری را در مورد سازمان به صورت عمومی منتشر کند و بگوید «فلان شرکت را دوست دارم یا از آن متنفرم» ریسک شهرت مورد توجه قرار خواهد گرفت. البته چنین ریسکی قابل تحمل است اما در مقابل ریسکهای ناشی از فساد داخل شرکت میتواند به طور کامل یک شرکت را از هستی ساقط کند. او تصریح کرد: بنابراین باید پس از شناسایی، برای ریسکهای شهرت مختلف درجات بالا، متوسط و کم را تعریف کرد که این اقدام سبب میشود شرکت دریابد ریسکهای شهرت بالقوه کدامند. همچنین باید مسائل مربوط به شهرت، بر اساس توانایی شرکتها برای مقابله با ریسکها اولویتبندی شود.
عصاری در پایان صحبتهایش با تاکید بر اینکه خوشخبتانه در بیمه کوثر به مدیریت ریسک شهرت توجه ویژهای میشود، خاطرنشان کرد: بیمه کوثر با ارائه صورتهای مالی شفاف به سازمان بورس و اوراق بهادار و همچنین تلاش حداکثری در مدیریت روابط عمومی و امور مشتریان برای جلب رضایت بیمهگذاران شرکت اقدام به طراحی دیدارهای چهره به چهره مدیرعامل با ذینفعان، سهامداران و مشتریان و اجرای طرح مدیر پاسخگو در این خصوص قدمهای بزرگی برداشته است. وی ادامه داد: همچنین با طراحی مدل ارزیابی رضایتسنجی شرکت بیمه کوثر، ایجاد مدیریت تجربه مشتری، تبلیغات تلویزیونی و محیطی گسترده و حضور مداوم در نمایشگاههای مرتبط با بیمه به ریسک شهرت توجه نشان دادهایم و سعی داریم به این طریق از وقوع خطرات مرتبط با این ریسک جلوگیری کنیم.