کارشناس مسائل ترکیه گفت: نقض گسترده آزادی‌های سیاسی در ترکیه و انتقادات اروپائیان باعث شد تا اردوغان در اقدامی واکنشی از عضویت در سازمان شانگهای به جای اتحادیه اروپا سخن بگوید.

رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه، در آخرین سخنرانی خود اعلام کرد «پیوستن به اتحادیه اروپا، تنها گزینه پیش روی ما نیست و در حال بررسی جدی پیوستن به سازمان همکاری شانگهای هستیم.» در این باره آزاد حاجی آقایی، کارشناس مسائل ترکیه، در پاسخ به خبرنگار سیاسی مرور نیوز گفت: در دو سال گذشته ما شاهد سیاست‌ها و سخنان متناقضی از سوی آنکارا بوده‌ایم. رهبران ترکیه اقرار کردند که اتحادیه اروپا یک کلوپ مسیحی نشین است و در واقع آن‌ها نیز به این نتیجه رسیده‌اند که اروپایی‌ها مایل به عضویت ترکیه در این اتحادیه نیستند.

وی ادامه داد: مخالفت اروپایی‌ها با پیوستن ترکیه در چند سال اخیر شدت بیشتری یافته است. اخیرا نیز به دلیل نقض گسترده حقوق و آزادی‌های سیاسی در این کشور، وضعیت ترکیه نسبت به قبل بغرنج‌تر شده است. موج دستگیری‌هایی که پس از کودتای نافرجام ارتش به وقوع پیوست، یک گام ترکیه را از عضویت در اتحادیه اروپا عقب راند.

حاجی آقایی تصریح کرد: در این شرایط آنکارا می‌داند به سادگی و در مدت زمان اندک نمی‌تواند به معیارهای مورد نظر اروپا دست یابد و البته من نیز فکر نمی‌کنم در آینده چنین امری محقق شود.

این کارشناس مسائل ترکیه اظهارات اردوغان در مورد پیوستن به سازمان شانگهای را نوعی واکنش تدافعی آنکارا دانست و  بیان داشت: هدف استراتژیک ترکیه پیوستن به اتحادیه اروپا است هرچند که حرکت در این مسیر چند سالی است که بطئی و کند شده است. از این رو نباید گمان کرد که اردوغان واقعا از عضویت در اتحادیه اروپا چشم پوشی کرده است.