تعدادی از مدیران ارشد و کهنه‌کار وزارت امور خارجه آمریکا به رغم قطعی نبودن تصدی گزینه دونالد ترامپ بر این وزارتخانه از سمت‌های خود استعفا داده‌اند.

به گزارش مرور نیوز، برخی منابع خبری گفته‌اند، چهارتن از معاونان وزیر امور خارجه از جمله کسانی هستند که به خدمت در دولت جدید ادامه نخواهند داد. این مقامات عبارتند از پاتریک کندی، معاون وزیر در امور مدیریت که در زمان جورج بوش به این سمت منصوب شد، جویس آن بار، معاون وزیر در امور اداری، میشل بوند، معاون وزیر در امور کنسولی و جنتری اسمیت، رئیس اداره ماموریت‌های برون مرزی وزارت خارجه آمریکا.

تمامی این مدیران هم در دوره ریاست جمهوری جمهوریخواهان و هم دموکرات‌ها در سمت‌های ارشد اداری در وزارت خارجه آمریکا خدمت کرده‌اند و به عنوان تکنوکرات‌های ارشد در تشکیلات دولتی، دارای گرایش حزبی مشخصی نیستند.

جمعه گذشته نیز گریگوری استار، معاون وزیر خارجه در امور امنیت دیپلماتیک و لیدیا مونیز، مدیر عملیات ساختمانی خارجی گفتند که از سمت‌های خود کناره گیری می‌کنند. به نقل از بعضی از این افراد گزارش شده که به طور کلی از خدمات دولتی کنار رفته‌اند در حالیکه برخی دیگر احتمالا به سمت‌های دیگر انتقال خواهند یافت.

استعفای همزمان این مقامات ارشد وزارت خارجه آمریکا اظهار نظرهای متفاوتی را در پی آورده است.

منتقدان دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، گفته‌اند این افراد ترجیح داده‌اند به جای خدمت در دولت جدید، از مسئولیت‌های اداری کناره‌گیری کنند. آنان دو دلیل را برای نظر خود مطرح کرده‌اند. برخی معتقدند که اهداف اعلام شده دونالد ترامپ در زمینه سیاست خارجی به شکلی نیست که کارشناسان بتوانند آنها را با رویکرد و منافع بلندمدت آمریکا در صحنه بین‌المللی منطبق بدانند یا بر قابلیت اجرایی آنها صحه بگذارند و به این ترتیب، ترجیح داده‌اند نقشی در این زمینه نداشته باشند. برخی دیگر گفته‌اند که نه تنها سیاست‌های اعلام شده دونالد ترامپ فاقد انسجام منطقی است بلکه سازماندهی دولت به خصوص با حضور افراد غیرمتخصص با هرج و مرج و آشفتگی همراه و برای تکنوکرات‌های با تجربه قابل قبول نبوده است.

همچنین، یکی از شعارهای دونالد ترامپ و نزدیکان او در جریان مبارزات انتخاباتی، انتقاد از تشکیلات و رهبران اداری دولت فدرال و "اصلاح" دیوان‌سالاری بود.

به گفته رسانه‌های مخالف ترامپ، شماری از دیپلمات‌های آمریکایی "به طور خصوصی" گفته‌اند که با توجه به مواضع "غیرمتعارف" رئیس جمهوری در مورد جنبه‌هایی از سیاست خارجی ایالات متحده، آنان از ادامه کار در دولت جدید احساس نگرانی می‌کنند.

به گزارش بی.بی.سی، آنان همچنین یادآور شده اند که استعفای مدیران ارشد منحصر به این افراد نیست بلکه طی چند هفته اخیر و به خصوص از زمان آغاز به کار دولت جدید در هفته گذشته، شمار قابل توجهی از کارمندان در ادارات مختلف دولتی ترجیح داده‌اند از ادامه کار خودداری ورزند.

در مقابل، منابع نزدیک به دولت این نظر را نادرست خوانده‌اند که تشکیلات اداری و به خصوص وزارت خارجه با "استعفای دسته‌جمعی" مواجه شده است. به گفته آنها از تعدادی از این افراد "خواسته شد" از مقام خود استعفا بدهند و در هر حال، تغییر و تحول اداری در آغاز به کار دولت جدید غیر عادی نیست. برخی از آنان نیز یادآور شده اند که رئیس جمهوری به خصوص با ادامه کارکنانی که در زمان هیلاری کلینتون در سمت وزیر خارجه به این وزارت خانه راه یافتند یا به سمتهای ارشد منصوب شدند موافق نیست.

کناره‌گیری مدیران ارشد وزارت خارجه آمریکا در حالی اعلام شده که رکس تیلرسون، فرد مورد نظر دونالد ترامپ، برای تصدی این وزارتخانه هنوز رسما برای انتصاب به این سمت تایید نشده است. کمیته امور خارجه سنای آمریکا انتصاب آقای تیلرسون را پذیرفته اما برای انتصاب رسمی او لازم است که تمامی اعضای سنا صلاحیت او را تایید کنند.