مجمع عمومی سازمان ملل به اتفاق آرا رسما آنتونیو گوترز وزیر خارجه سابق کشور پرتغال و کمیسر عالی پناهندگان سازمان ملل را برای مدت 5 سال به دبیر کلی این سازمان برگزید.
به گزارش خبرنگار مرورنیوز روز چهارشنبه در رای گیری به قطعنامه پیشنهادی پیتر تامسون رییس مجمع عمومی این سازمان 193 کشور عضو این نهاد رسما آنتونیو گوترز وزیر خارجه سابق پرتغال و کمیسر عالی پناهندگان این نهاد را به دبیر کلی برای 5 سال آینده برگزیدند.
گوترز 67 ساله که در فاصله سال های 1995 تا 200 میلادی سمت نخست وزیری کشورش را و از سال 2005تا دسامبر 2015 مقام کمیسری پناهندگان سازمان ملل را برعهده داشت، از اول ژانویه سال 2017 کار خود را در مقام دبیر کلی این نهاد بین المللی آغاز خواهد کرد.
بان کی مون در تقدیر از خدمات گوترز او را مقامی شناخته شده در این نهاد توصیف کرد و برجسته ترین ویژگی او را تلاش در خط مقدم مقابله با درگیری های مسلحانه و رنج انسان ها دانست که قادر خواهد بود با تکیه بر دستاوردهای گذشته این نهاد به حل مسائل ناشی از عدم امنیت و نا آرامی های جهان امروز اقدام کند.
شورای امنیت سازمان ملل که روز چهارشنبه 14 مهر ماه در پی رای گیری های غیر رسمی خود در سه ماه گذشته سر انجام بر سر معرفی آنتونیوگوترس نخست وزیر سابق کشور پرتغال و کمیسر عالی پناهندگان این سازمان به عنوان جانشین بان کی مون به توافق رسیده بودند، صبح پنجشنبه در یک نشست غیر علنی رسما با صدور قطعنامه ای او را به عنوان دبیر کل بعدی این سازمان به مجمع عمومی معرفی کرد.
در جریان انتخاب دبیر کلی سازمان ملل متحد 13 نفر از شخصیت های سیاسی جهان و مقامات فعلی سازمان ملل خود را نامزد این سمت کرده بودند که سه نفر از آن ها به تدریج انصراف دادند و شورای امنیت در نشست های پی در پی خود در طول 3 ماه گذشته به بحث و بررسی در مورد 10 نامزد باقی مانده پرداخت.
این 10 نفر شامل هلن کلارک نخست وزیر سابق نیوزیلند، کریستینا جورجیوا کمیسر همکاری های بین المللی اتحادیه اروپا از کشور بلغارستان، آنتونیو گوترس از پرتغال، ووک یرمیچ از صربستان، میر اسلاو یاژچاک از اسلواکی، دانیلو تورک از اسلوانیا، سوزانا مالکورا از آرژانتین، ایرینا بوکووا مدیر کل یونسکو از کشور بلغارستان، ناتالیا گرمن از کشور مولداوی و سرحان کریم از کشور مقدونیه بودند.
روال انتخابات دبیر کلی سازمان ملل به دلیل ابهامات عدیده و عدم شفافیت، همواره از سوی گروه های اجتماعی و سازمان های مردم نهاد جهان از جمله گروه 'کمپین یک نفر برای 7 میلیارد نفر' و گروه موسوم به 'الدرز' یا 'ریش سفیدان' که نلسون ماندلا رهبر فقید افریقای جنوبی بنیانگذار آن بود، مورد انتقاد قرار گرفته است.
از نظر این نهادها منوط دانستن سرنوشت رهبری تشکیلاتی که نمایندگی بیش از 7 میلیارد نفر مردم جهان را به عهده دارد به تصمیم و نظر نمایندگان 5 عضو دائمی شورای امنیت، یکی از بزرگترین ضعف های این نهاد بین المللی و سرسپردگی آن در مقابل نفوذ قدرت های بزرگ جهان است.