مناطق تحت کنترل شورشیان درحلب آماج حملات جدید هوایی شده است. بشار اسد، رئیسجمهوری سوریه قول داده که این شهر را پاکسازی کند.
به گزارش مرورنیوز، بشار اسد: ما باید تروریستها را بکشیم یا به سمت ترکیه برانیم؛ یعنی همان جایی که از آنجا آمدهاند پوتین: هیچ مذاکرهای بین مسکو و واشنگتن انجام نمیگیرد،آمریکا سعی در تحمیل خواستههای خود دارد
مناطق تحت کنترل شورشیان درحلب آماج حملات جدید هوایی شده است. بشار اسد، رئیسجمهوری سوریه قول داده که این شهر را پاکسازی کند. او گفته است که بازپسگیری این شهر، میتواند به مثابه یک «تخته شیرجه» برای عقبنشینی «تروریستها» به ترکیه باشد.
به گزارش گاردین، نهاد دیدبان حقوق بشری در سوریه روز جمعه گفته است: با توجه به اینکه منازعه در بخشهای شمالی و شرقی حلب ادامه دارد، دهها حمله هوایی در نیمهشب به شرق شهر برخورد کرده است.
از طرفی الجزیره عربی اعلام کرده است که وزیران امورخارجه ایران، روسیه، آمریکا، ترکیه و عربستان سعودی، شنبه هفته آینده در لوزان سوییس با یکدیگر در ارتباط با بحران سوریه دیدار و گفتوگو میکنند. با وجود دعوت از ایران برای حضور در نشست ٥جانبه لوزان، برخی از منابع رسانهای اعلام کردهاند؛ وزیر امورخارجه کشورمان در این نشست حاضر نخواهد شد و تماسهایی جهت راضی کردن ایران برای حضور در این نشست صورت گرفته است؛ از طرف دیگر، برخی خبرگزاریها از «حمله راکتی» به اطراف آنتالیا درجنوب ترکیه خبر دادهاند. رویترز به نقل از خبرگزاری «دوغان» نوشت، پیش از ظهر روز جمعه (14 اکتبر/ 23 مهر) دو راکت به سوی شهر توریستی آنتالیا شلیک شده که یکی از آنها به یک مغازه ماهیفروشی اصابت کرده و دیگری در زمینهای خالی اطراف آنتالیا فرود آمده است. راکتها از تپههای اطراف بزرگراه کمر- آنتالیا شلیک شدهاند. در این حمله به کسی آسیب نرسیده و خسارت مادی نیز به بار نیامده است. خبرگزاری دولتی آناتولی اما درگزارش کوتاهی از «وقوع انفجار» درنزدیکی محل اسکان ماهیگیران در بزرگراه کمر-آنتالیا خبر داده که هنوز علت آن مشخص نیست. اطلاعیه استانداری آنتالیا میگوید، مسئولان همچنان مشغول بررسی علت این انفجار هستند. واحدهای پلیس و امدادرسانی درپی این حادثه به منطقه اعزام شده و نیروهای پلیس در جادههای منتهی به محل حادثه تدابیر امنیتی اتخاذ کردند.
همچنین وزارت خارجه روسیه نیز روز پنجشنبه با صدور بیانیهای از حمله خمپارهای دوساعته علیه سفارت این کشور در دمشق در روز چهارشنبه خبر داد. در این بیانیه آمده است: این حملات خمپارهای در ساعت 11:30 روز چهارشنبه آغاز شد و منبع آن منطقه جوبر که تحت سیطره تندروها قرار دارد، محسوب میشود. یکی از این خمپارهها در نزدیکی پست امنیتی خارج از اطراف سفارت واقع در منطقه المزرعه منفجر شد و خمپاره دیگر درنزدیکی ورودی بخش کنسولی به همراه ٢ خمپاره دیگر در 100متری دیوار اطراف سفارتخانه منفجر شد. یک خمپاره نیز درحیاط مدرسه کنار سفارتخانه افتاد که منفجر نشد.
در ادامه این بیانیه آمده است: اطراف سفارتخانه مملو از ترکشهای خمپارههاست و درحال حاضر بررسیها برای مشخصشدن میزان خسارات درجریان است. هیچ یک از کارمندان سفارتخانه مصدوم نشده است. ما این حمله تروریستی جدید علیه هیأتهای دیپلماتیک روسیه درسوریه را محکوم میکنیم و تأکید داریم که مسکو به سیاستهای خود درمبارزه با تروریستها در سوریه ادامه میدهد.
ولادیمیر پوتین رئیسجمهوری روسیه نیز اعلام کرد: «در زمان حاضر هیچ مذاکرهای بین مسکو و واشنگتن انجام نمیگیرد و گفتوگو با دولت کنونی آمریکا دشوار است، زیرا سعی در تحمیل خواستههای خود دارد. پوتین گفته است: از نگاه آمریکا مذاکرات این است که نخست نیازها و خواستههای خود را مطرح کرده و سپس برای اجرای آنها پافشاری میکند.»
پایگاه خبری کاخ کرملین به نقل از سخنان رئیسجمهوری روسیه نوشت: «این روش آمریکا مذاکره نیست، بلکه شیوهای برای تحمیل خواستههای خود به طرف مقابل به شمار میرود. واشنگتن در هر مسألهای چنین رویکردی دارد، ولی ما برای مذاکرهای آمادگی داریم که شامل جستوجوی راههای توافق باشد». او همچنین به مذاکرهکنندگان آمریکایی توصیه کرد که باید مانند شریک رفتار کنیم و منافع یکدیگر را مورد توجه قرار دهیم و روسیه برای چنین رویکردی آمادگی دارد.
براساس گزارش رسانههای حلب، یک گروه از فعالان مخالف در شهر، حملات نیمهشب، موجب کشته و زخمیشدن تعدادی از افراد شده و برخی نیز در زیر آوار مدفون شدهاند.
دیدبان حقوق بشر میگوید: از زمانی که حملات ارتش سوریه به بخش تحت کنترل مخالفان شهر حلب در ماه سپتامبر آغاز شده است، (یعنی تنها بعد از پایان آتشبس) بمباران توسط نیروهای سوریه و روسیه، موجب کشتهشدن بیش از 370نفر، شامل ٦٨ کودک شده است. نیروهای امدادی میگویند که حملات هوایی و موشکباران شرق شهر تشدید شده و درطول ٣روز گذشته، 100نفر در این حملات کشته شدهاند. تنها در روزهای سهشنبه و چهارشنبه هفته گذشته بیش از 50نفر کشته شدهاند.
رویارویی روسیه و غرب
به دنبال افزایش تلفات جنگ و شکست مذاکرات روسیه و آمریکا، تنشها و فشارهای بینالمللی، بالا گرفته است. حلب، به یک میدان جنگ داخلی و طولانیمدت مبدل شده است. این شهر، به دو بخش تقسیم شده که بخش شرقی در دست شورشیان و بخش غربی در کنترل نیروهای دولتی سوریه است. بشار اسد درمصاحبهای با یکی از روزنامههای روسیه گفته؛ گرفتن این شهر که یک قطب صنعتی است، میتواند دستاوردی سیاسی و استراتژیک به شمار بیاید.
بشار اسد گفته است: «ما باید این منطقه را پاکسازی کنیم و تروریستها را به عقب، به سمت ترکیه برانیم؛ یعنی همان جایی که از آنجا آمدهاند یا اینکه آنها را بکشیم. هیچ انتخاب دیگری وجود ندارد.» رئیسجمهوری سوریه به این روزنامه روسی گفته است: «حلب، قرار است که برای چنین حرکتی، سکوی پرش بشود». بشار اسد همچنین گفته که جنگ سوریه، به منازعه میان روسیه و غرب مبدل شده است. او گفته است: «آنچه که ما درچند هفته گذشته دیدهایم و شاید درچند ماه آینده ببینیم، چیزی بیش از یک جنگ سرد و کمتر از جنگ واقعی است، نمیدانم چگونه آن را نامگذاری کنم، اما این مسأله به تازگی شکل نگرفته است، چراکه گمان نمیکنم که غربیها بهویژه آمریکا جنگ سرد خود را حتی پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی متوقف کرده باشند.»
فشارهای دیپلماتیک
با توجه به اینکه قدرتهای جهانی خود را برای مذاکرات جهت آتشبس آماده میکنند، روسیه آمادگی خود را برای ایجاد مسیر امن جهت خروج شورشیان از شرق حلب، اعلام کرده است؛ جایی که بیش از ٢٧٥هزار نفر، تحت محاصره قرار گرفتهاند. یک ژنرال روس در تلویزیون گفته است: «ما آمادهایم تا خروج ایمن شورشیان مسلح، عبور آزادانه شهروندان به حلب و از حلب را ایجاد کنیم و همچنین، کمکهای بشردوستانه را نیز به این شهر برسانیم».
با این حال اما مسکو به دلیل افزایش مرگ غیرنظامیان، به خاطر حمایت از ارتش سوریه و بمباران حلب با هواپیماهای جنگی خود، تحت فشار فزاینده بینالمللی قرار گرفته است؛ حتی روسیه به جنایات جنگی متهم شده است. ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه این اتهام که ارتش روسیه در حلب مرتکب جنایتهای جنگی شده است را «لفاظی سیاسی» نامید که محتوای چندانی نداشته و به واقعیات در سوریه ربطی ندارد. فرانسه اعلام کرده است که مشارکت روسیه در جنایتهای جنگی در سوریه باید در دیوان کیفری بینالمللی مورد تحقیق قرار گیرد. در پی چنین درخواستی پوتین سفر از پیش تعیینشده خود به پاریس را لغو کرد. با این حال، تحلیلگران معتقدند که ارایه چنین پیشنهادی از سوی روسیه، تنها حکم یک حرکت در بازی شطرنج را دارد که میخواهد فشارهای بینالمللی را از روی مسکو بکاهد. «توماس پییر» تحلیلگر مسائل سوریه به خبرگزاری فرانسه گفته است: «هیچ تغییری در سیاستهای روسیه اتفاق نخواهد افتاد. هدف آنها، هدف قرار دادن مخالفان و نابودکردن حلب باقی خواهد ماند.» در این میان، مسئولان آمریکایی میگویند که اوباما با مشاوران خود نشستی را در مورد سوریه خواهد داشت که بررسی گزینههای نظامی علیه دولت دمشق از موضوعات مطرح در این نشست خواهد بود.
یکی از موارد مورد بحث در این جلسه که با مشاوران سیاست خارجی و امنیتی باراک اوباما، رئیسجمهوری آمریکا در کاخ سفید خواهد بود، مسلحکردن مخالفان سوری با سلاحهای پیشرفته به غیر از سلاحهای دوشپرتاب ضد هواپیماست.
مسئولانی در کاخ سفید گفتند که آمریکا قصد دارد بهعنوان اقدامی در واکنش به شکست مذاکرات آتشبس در سوریه، سلاحهای تأثیرگذار در میدان نبرد در اختیار مخالفان مسلح دولت دمشق بگذارد.
همچنین خبرگزاری رویترز گفته که انجام عملیات «محدود و کنترل شده» از سوی آمریکا علیه برخی مواضع دولت سوریه نیز روی میز اوباماست و گفته میشود ممکن است برخی پایگاههای نظامی ازجمله انبارهای سلاح، شبکههای راداری و پایگاههای شلیک موشکهای ضدهوایی ارتش سوریه هدف حملات آمریکا قرار بگیرند.
همچنین نیوزلند در تلاش برای پایان بخشیدن به حملات هوایی در سوریه قطعنامهای جدید را تسلیم شورای امنیت کرد. قطعنامه پیشین که فرانسه ارایه کرده بود با وتوی روسیه به شکست انجامید. نیوزلند برای پایاندادن به حملات هوایی در سوریه، بهویژه بمباران مداوم شهر حلب ابتکار عمل را به دست گرفت و روز چهارشنبه (21 مهر) قطعنامهای جدید به شورای امنیت سازمان ملل متحد ارایه داد. نیوزلند در این قطعنامه خواستار «پایان سریع و کامل همه حملاتی که به کشته یا زخمیشدن غیرنظامیان میانجامد یا به زیرساختهای غیرنظامی سوریه، بهویژه در حلب آسیب میزند» شده است.
پیش از این نیز در همین رابطه قطعنامهای توسط فرانسه ارایه شده بود که با وتوی روسیه ناکام ماند. روسیه در مقابل پیشنهادی ارایه داد که با اکثریت آرا رد شد. گرارد فان بوهمن، سفیر نیوزلند در سازمان ملل گفت که شورای امنیت مسئولیت دارد به مهمترین موضوع دستور کار خود بپردازد. او افزود که با توجه به ادامه خشونت در سوریه انفعال به هیچوجه رویه قابلقبولی نیست. از سوی دیگر، وزرای خارجه شورای همکاری خلیجفارس و ترکیه پس از نشست خود در ریاض نسبت به عدم تحرک جامعه بینالملل در قبال اوضاع حلب سوریه اظهار تأسف کردند. بیانیه صادره از نشست مشترک وزرای خارجه کشورهای عضو شورای همکاری خلیجفارس و ترکیه تشدید عملیات نظامی در حلب از سوی نظام سوریه و حامیانش که ساکنان غیرنظامی، زیرساختها، بیمارستانها، عبادتگاهها، بازارها و مدارس را هدف میگیرند را محکوم کرد.
در این بیانیه حملات به حلب تجاوزی آشکار خوانده شده که نقض قوانین بینالمللی و اصول انسانی و اخلاقی محسوب میشود. وزرای خارجه کشورهای شورای همکاری خلیجفارس و ترکیه همچنین از جامعه بینالملل خواستند تا جنایتهای شنیعی که علیه ساکنان حلب و تمامی شهرهای سوریه صورت میگیرد را محکوم کند. این مقامات تأسف شدید خود را نسبت به این امر ابراز کردند که شورای امنیت نتوانسته است تصمیم قاطعی در مورد توقف حملات هوایی در حلب اتخاذ کند. آنها از شورای امنیت و جامعه بینالملل خواستند تا برای توقف حملات و پایان یافتن رنج مردم سوریه هرچه سریعتر مداخله کنند. با همه این اوصاف، ظاهرا همه چیز به آمریکا و روسیه بستگی دارد؛ اینکه اوباما در چند روز آینده چه سیاستی را در پیش بگیرد و پوتین نیز چه واکنشی به آمریکا داشته باشد.