وزارت امور خارجه آمریکا در اطلاعیهای اعلام کرد: سفارتخانهها و کنسولگریهای این کشور همچنان روند رسیدگی به درخواستهای ویزا از سوی اتباع شش کشوری که در دستور دونالد ترامپ سفرشان به آمریکا ممنوع شده است، ادامه میدهند.
به گزارش مرور نیوز، وب سایت سفارت مجازی آمریکا در ایران در اطلاعیهای درباره فرمان اجرایی ریاست جمهوری آمریکا درباره صدور ویزای این کشور ضمن اشاره به رای جداگانه دادگاه فدرال دو ایالت هاوایی و مریلند که وزارت امور خارجه را از اجرای بخشهایی از فرمان اجرایی ترامپ منع می کند، اعلام کرد: از آنجایی که فرمان اجرایی(رییس جمهور) هنوز به مرحله اجرا نرسیده است، سفارتها و کنسولگریهای آمریکا همچنان روند رسیدگی به درخواستهای ویزای شهروندان شش کشور تعیین شده در این دستور را همچون گذشته ادامه میدهند و وزارت امور خارجه اعمال بندهای فرمان اجرایی را بر اساس دستورهای مربوطه دادگاهها تعلیق میکند.
در این اطلاعیه آمده است: دادگاه فدرال منطقهای ایالت هاوایی در 15 مارس 2017 دستوری صادر کرد که طبق آن وزارت امور خارجه را از اجرای بندهای 2 و 6 فرمان اجرایی ۱۳۷۸۰، که صدور ویزا و ورود به آمریکا را برای اتباع شش کشور ایران، سوریه، لیبی، یمن، سومالی و سودان تعلیق کرده است، منع می کند. در 16 مارس 2017 یک دادگاه فدرال منطقهای در مریلند نیز به طور جداگانه دستوری صادر کرد که به موجب آن وزارت امور خارجه را از اجرای بخش (c) بند 2 همان فرمان اجرایی منع می کند و هر دو دستور فورا اجرایی هستند .
بنابراین، از آنجایی که فرمان اجرایی هنوز به مرحله اجرا در نیامده است، سفارتها و کنسولگریهای آمریکا کماکان به رسیدگی به درخواستهای ویزای شهروندان شش کشور همانند قبل ادامه میدهند. وزارت امور خارجه اعمال بندهای فرمان اجرایی را بر اساس دستورهای مربوطه دادگاهها تعلیق می کند.
پس از صدور رای دو قاضی فدرال آمریکا علیه فرمان مهاجرتی ترامپ، کاخ سفید شب گذشته، جمعه 17 مارس در بیانیهای رسمی اعلام کرد که مقامات دولت دونالد ترامپ علیه حکم قاضی فدرال مریلند درخواست تجدیدنظر خواهند کرد.
نخستین دستور مهاجرتی ترامپ روز 27 ژانویه صادر شد که در آن نام عراق نیز در این فهرست قرار داشت. این فرمان یک هفته بعد با رای جیمز روبارت، قاضی فدرال آمریکا در شهر سیاتل متوقف شد. مقامهای دولت خواهان تجدیدنظر در این حکم شدند اما دادگاه تجدید نظر هم علیه سیاست مهاجرتی ترامپ رای داد .
مخالفت با دومین دستور مهاجرتی ترامپ که روز 6 مارس صادر شد نیز بلافاصله آغاز شد. یک قاضی دادگاه فدرال ایالت هاوایی روز 15 مارس فرمان رئیس جمهور آمریکا رابهطور موقت متوقف کرد .
پس از هاوایی چندین ایالت دیگر مانند، نیویورک، واشنگتن، اورگان، مینهسوتا، مریلند و ماساچوست نیز اعلام کردند که علیه فرمان مهاجراتی جدید رئیس جمهور آمریکا دست به اقدام قضایی خواهند زد .
ترامپ در واکنش گفت که علیه حکم دادگاه فدرال هاوایی اقدام خواهد کرد.
وی این اقدام بحثبرانگیز خود را در راستای محافظت از شهروندان آمریکا در برابر تهدیدات امنیتی میداند.
134 تن از مقامات پیشین آمریکا در نامهای سرگشاده که در رسانههای این کشور انتشار یافت، با انتقاد از فرمان مهاجرتی ترامپ تاکید کردند که برنامههای ضدمهاجرتی رئیس جمهور جدید آمریکا "تهدیدی برای امنیت ملی" است .
این نامه را افرادی چون مادلین آلبرایت، وزیر امور خارجه در دوره ریاست جمهوری بیل کلینتون، سوزان رایس، مشاور امنیت ملی باراک اوباما، جانت ناپولیتانو، وزیر امنیت داخلی آمریکا در دوره اوباما و ماتیو اولسن، رئیس سابق مرکز ضد تروریستی ایالات متحده امضاء کردهاند .
همچنین نام نیکولاس برنز، از مقامهای ارشد پیشین وزارت امور خارجه که در دورهای سیاستگذاری درباره ایران را به عهده داشت و ریچارد کلارک، هماهنگکننده مبارزه با تروریسم در دوره ریاست جمهوری جورج دبلیو بوش نیز در میان امضاءکنندگان نامه دیده میشود.