سرویس بین الملل - با وجود شایعه های بی اساسی که برخی رسانه های غربی براه انداخته اند، یک روزنامه روس امروز تاکید کرد که مسکو در باره بشار اسد با آمریکا معامله نکرده و نخواهد کرد.
به گزارش خبرنگاز سرویس بین الملل مرور نیوز به نقل از روزنامه «نیزاویسیمایا گازیتا»، طرف روس اصلا قصد ندارد در مذاکرات با رکس تیلرسون وزیر امور خارجه آمریکا در مسکو مسئله آینده بشار اسد رئیس جمهور سوریه را مورد بررسی قرار دهد.
منابع خبری در وزارت امور خارجه روسیه با اعلام این مطلب تاکید کرده اند که به عقیده مسکو، سرنوشت بشار اسد تنها به ملت سوریه مربوط می شود. این موضع گیری قاطع روسیه هدف سفر تیلرسون که «متقاعد کردن مسکو از خودداری از ادامه حمایت خویش از دمشق» است را زیر سئوال خواهد برد. البته این مسئله تنها هدف در این سفر نیست، بلکه خواست کشورهای غربی در برخورد با روسیه است.
تیلرسون روز گذشته در نشست وزرای امور خارجه گروه هفت در ایتالیا، تاکید کرد که روسیه باید بین آمریکا و رژیم سوریه، یکی را انتخاب کند. "دونالد ترامپ" رئیس جمهوری آمریکا و ترزا می نخست وزیر انگلیس هم در جریان مذاکرات تلفنی روز گذشته خود، به ضرورت وادار کردن کرملین به خودداری از ادامه اتحاد خویش با مقامات دمشق اشاره کرده اند. ظاهرا رهبران دو کشور همچنین با یکدیگر موافق هستند که سفر تیلرسون به مسکو، ممکن است پیشرفتی در حل و فصل مسالمت آمیز مشکل سوریه بوجود آورد.
این اظهارات در حالی است که بر اساس بیانیه رسمی وزارت امور خارجه روسیه در رابطه با موضوع مذاکرات تیلرسون با "سرگئی لاوروف"، طرف روسی حاضر نیست که از منافع قانونی خود صرف نظر کند و تنها خواستار مذاکراتی برابر با طرف آمریکایی است.
در وزارت خارجه روسیه تاکید کرده اند: «ما همواره خواستار گفتگویی کاملا شفاف با طرف آمریکایی در مورد همه مسائل مهم در دستور کار جامعه بین المللی و در رابطه با مسائل دوجانبه هستیم. ولی این مذاکرات باید برابر بوده و منافع قانونی فدراسیون روسیه را زیر سئوال قرار ندهد.»
مسکو معاملهای در مورد اسد نخواهد کرد
در محافل کارشناسی روسیه همه متفق القول هستند که مسکو آینده بشار اسد را با آمریکا مورد معامله قرار نخواهد داد.
آندری باکلانوف نائب رئیس شورای اتحادیه دیپلماتهای روسی که در طول سالهای 2005-2000 سفیر روسیه در عربستان سعودی بود، به این روزنامه گفته است: «موضوع سرنوشت رئیس جمهوری سوریه اصلا به ما مربوط نمی شود و مقامات مسکو در این مورد موضع گیری خود را قاطعانه اعلام کرده اند و در مذاکره وزرای امور خارجه روسیه و آمریکا هم قطعا این مسئله بررسی نخواهد شد. نمایندگان روسیه در جریان انتخابات ریاست جمهوری سال 2014 در سوریه حضور داشته و تردیدی در مورد قانونی بودن این انتخابات نداشته و نتیجه آن را به رسمیت می شناسند.»
این دیپلمات سابق روس در مورد جو حاکم بر مذاکرات تیلرسون در مسکو یادآور شد: «در عرصه دیپلماتیک معمولا در نخستین دیدارها در سطوح بالا بعد از برگزاری انتخابات، همراه با ارسال علائمی در خصوص علاقه مندی طرفین برای توسعه روابط دوجانبه است، ولی ما شاهد هستیم که علائمی که از واشنگتن ارسال می شوند، کاملا منفی هستند. در این مورد دو گزینه وجود دارد: این مسئله یا صرفا به خاطر سطح پایین تخصص در تیم رهبری دونالد ترامپ است و یا اینکه این موضع گیری ناشی از تلاش احمقانه برای اعمال فشار بر روسیه است. تیلرسون با اینکه فرد پرتجربه ای در مذاکرات به نظر می رسد، ولی قبل از سفر به مسکو، کاملا غیرحرفه ای برخورد کرده است.»
دیگر کارشناس روس در مورد موفقیت مذاکرات وزیر خارجه آمریکا در مسکو ابراز تردید کرده است. "والری گاربوزوف" مدیر موسسه آمریکا و کانادا در آکادمی علوم روسیه به خبرنگار «نیزوایسمایا گازیتا» گفته است: «من شخصا هیچ پیشرفتی در این زمینه پیش بینی نمی کنم. ما بارها شاهد مواضع کاملا مخالف روسیه و آمریکا در مورد بشار اسد بوده ایم و تاکید کرده ایم که این مسئله را فقط ملت سوریه می توانند حل کنند.»
روسیه خواستار بازگشت به گروه 7 نیست
به عقیده "دمیتری سوسلوف" معاون مدیر مرکز تحقیقات اروپایی و بین المللی دانشگاه «مدرسه عالی اقتصاد» مسکو، روسیه به هیچ وجه به خاطر بازگشت به جمع کشورهای گروه هفت، دست از حمایت خویش از متحد خویش، بشار اسد، برنخواهد داشت.
این کارشناس در گفتگو با روزنامه اینترنتی «گازیتا.رو» یادآور شده است: «در حقیقت نه آمریکا و نه دیگر کشورهای غربی خواستار بازگشت روسیه به گروه هفت نیستند و این مسئله تنها به مسائل منطقه خاورمیانه مربوط نمی شود. موضوع بحران اوکراین نیز مطرح است که مواضع دو طرف کاملا با یکدیگر متناقض است.»
سوسلوف با اشاره به اینکه روسیه هم تمایلی برای بازگشت به این گروه را ندارد، توضیح داد: «روسیه اکنون اولویتهای دیگری دارد. این کشور فعلا توجه خود را روی فعالیتهای گروه بریکس (شامل برزیل، روسیه، چین، هند و آفریقای جنوبی) و سازمان همکاریهای شانگهای متمرکز کرده است. ضمن اینکه بازگشت به گروه هفت اصلا مطابق با منافع سیاست خارجی روسیه هم نیست. در شرایط کنونی برای روسیه بسیار مهم است که سیاست خارجی کاملا مستقلی را بخصوص در زمینه مسائل خاورمیانه از خود نشان دهد.»
تیلرسون قطعا معاملهای را به مسکو پیشنهاد میدهد
به عقیده این کارشناس، در حال حاضر کشورهای غربی بشدت مایل هستند که حمایت روسیه از دولت بشار اسد متوقف شود و بدون پرده این مسئله را بیان می کنند و به همین دلیل از اعمال فشار بر مسکو دریغ نخواهند کرد.
وی افزود: «تیلرسون در جریان مذاکرات خود در مسکو قطعا اصرار خواهد داشت که طرف روسی را به تغییر سیاست خویش در قبال سوریه در ازای پاداشهایی مشخص وادار سازد. و اگر پاسخ منفی روسیه باشد، تحریمهای جدید علیه مسکو در نظر گرفته خواهد شد که البته احتمالا تشدید اقدامات محدود کننده ای است که هم اکنون نیز وجود دارند.»
سوسولوف معتقد است: «تشدید تحریمها از سوی دولت آمریکا جنبه سمبلیک خواهد داشت، برای اینکه دولت ترامپ اکنون از موضع قدرت برخورد می کند و سعی دارد نشان دهد که در عرصه سیاست خارجی، برخوردی سخت گیرانه و قاطع دارد. ولی واقعیت این است که این روند تحولات عملا اعلان جنگ بین دو طرف است که آسیبهای آن بدون تردید متوجه خود کشورهای غربی هم خواهد بود.»