رسانه های پاکستان روز سه شنبه با اعلام این خبر که چین برای میانجی گری برای کمک به حل اختلافات میان پاکستان و افغانستان ابراز تمایل کرده است، از تصمیم پکن برای احیای روند مذاکرات چهارجانبه صلح افغانستان خبردادند.
به گزارش مرور نیوز، به رسانه های پاکستان، دفتر ریاست جمهوری افغانستان امروز با صدور بیانیه ای رسمی، اعلام کرده است که چین مایل به میانجی گری بین پاکستان و افغانستان و ایجاد مقدمات لازم برای انجام ملاقات هایی میان مقامات دولت های کابل و اسلام آباد است.
براساس این گزارش ها، این نخستین بار است که چین می خواهد میان افغانستان و پاکستان نقش میانجی گر را ایفا کند و در همین راستا، قرار است 'وانگ یی' وزیر امور خارجه چین به زودی به کابل سفر کند.
وزیر امور خارجه چین در سفر قریب الوقوع به کابل، قرار است موضوع برگزاری نشست چهارجانبه میان مقاماتی از افغانستان، پاکستان، آمریکا و چین را مطرح کند. طرح این موضوع پس از شکست مذاکرات چهارجانبه صلح افغانستان، به معنای تلاش پی برای احیای دوباره این روند است.
چین منافع سیاسی-اقتصادی خود در منطقه را در تقویت صلح و ثبات منطقه ای به ویژه رفع کدورت های میان پاکستان و افغانستان و ایجاد ثبات و آرامش در این دو کشور می داند.
چینی ها طرح های اقتصادی مشترک فراوانی را در پاکستان به ارزش دهها میلیارد دلار آغاز کرده اند و برای بهره برداری از آن، بطور طبیعی نیازمند تقویت صلح و ثبات در این کشور هستند. پکن معتقد است با کمک به صلح افغانستان، می توان به بهبود امنیت پاکستان نیز کمک کرد.
تلاش چین برای احیای روند مذاکرات چهارجانبه صلح افغانستان درحالی است که روسیه نیز در ماه های گذشته ابتکاری دیپلماتیک را برای ایجاد صلح و ثبات در افغانستان و مبارزه با تروریسم در این کشور آغاز کرده و حدود دو ماه پیش، مسکو میزبان نشستی با موضوع افغانستان با حضور نمایندگانی از 12 کشور منطقه بود.
پاکستان در تابستان سال 1394 میزبان نخستین دور از مذاکرات صلح میان طالبان افغانستان و دولت کابل بود و توافق شده بود تا این مذاکرات ادامه یابد اما اما اعلام خبر ناگهانی ملا عمر سرکرده پیشین طالبان، همه چیز را به یکباره متوقف کرد و مذاکرات هرگز ادامه نیافت.
چندماه بعد، در زمستان همان سال، چهار کشور افغانستان، پاکستان، چین و آمریکا نخستین دور مذاکرات چهارجانبه صلح افغانستان را برگزار کردند و این مذاکرات تا اردیبهشت ماه سال 1395 ، پنج دوره متوالی و بدون حصول هیچ گونه نتیجه ای پایان یافت.
تنها چند روز بعد از برگزاری دور پنجم مذاکرات چهارجانبه(اوایل خرداد 1395)، حمله هواپیمای بدون سرنشین آمریکا به خودروی حامل ملا اختر منصور سرکرده وقت طالبان، موجب کشته شدن وی شد. این اتفاق درست زمانی رخ داد که برخی گزارش ها حاکی از راضی شدن طالبان به حضور در پای میز مذاکرات صلح با دولت کابل شده بود اما این اقدام آمریکا، عملا مذاکرات صلح افغانستان را به شکست کشاند.
سرتاج عزیز مشاور نخست وزیر پاکستان در امور خارجی که روابط کشورش با افغانستان به دلیل وجود ابرهای تیره بی اعتمادی در آسمان این روابط، در ماه های اخیر حتی متشنج تر از ماه ها و سال های گذشته شده، با این وجود روز گذشته اعلام کرد که از روند صلح درافغانستان با هدف ایجاد ثبات در این کشور کاملا حمایت می کند.
روابط افغانستان و پاکستان در ماه های گذشته دچار تنش های فراوان شده است. افغانستان، اسلام آباد را متهم به نقش داشتن در حملات تروریستی این کشور می داند. سازمان امنیت ملی افغانستان پس از انفجار مرگبار حدود دو هفته پیش، مدعی شد که این انفجار را گروهی موسوم به 'شبکه حقانی' یکی از شاخه های گروه طالبان با همکاری سازمان اطلاعات و امنیت ارتش پاکستان (آی-اس-آی) طراحی کرده است.
پاکستان این ادعاها را به شدت رد کرده است.
افغانستان همچنین پاکستان را به پناه دادن به سرکردگان گروه های تروریستی مخالف حکومت کابل حکومت متهم می داند ضمن اینکه اختلافات مرزی میان دو کشور در یک سال گذشته دست کم دو بار منجر به درگیری نیروهای مرزبانی دو طرف و منجر به تلفات شده است.