باوجود مخالفت اسرائیل با توافقنامه آشتی ملی و صدور تصمیمات قاطعانه علیه این توافقنامه، مقامات آمریکایی اعلام کردند از ابتکار عمل مصر که موجب تحقق آشتی ملی شد، حمایت میکنند و آن را گامی مثبت میدانند.
به گزارش مرور نیوز به نقل از الیوم السابع، یکی از مقامات دولت آمریکا که خواست نامش فاش نشود گفت: این اقدام روزنهای هرچند کوچک برای ورود به نوار غزه باز کرده و اوضاع اسرائیل و فلسطین با این تحول بهتر خواهد شد.
منابع سیاسی آگاه در تلآویو میگویند، این موضع آمریکا به شکل عملی نیز در سفر جیسون گرینبلات، نماینده ویژه رئیس جمهور آمریکا در روند صلح خاورمیانه به قاهره، تلآویو و رام الله و دیدار با مقامات مصری، اسرائیلی و فلسطینی و گفتوگو با آنها درباره موضوع آشتی، به خوبی نمایان است.
این منابع تاکید کردند، جارد کوشنر، داماد و مشاور ترامپ خود در نشستهای مسئولان ارشد و رهبران کشورهای خاورمیانه و نشستهای رهبران اسرائیل پیرامون آشتی ملی گفتوگو کرده است.
مقامات آمریکایی میگویند: کاخ سفید از دشواریها و پیامدهای تحولات جدید آگاه است و کاملا میداند حماس و اهداف این جنبش چیست اما معتقد است بازگشت تشکیلات خودگردان فلسطین به نوار غزه با وجود جزئی بودن قدرتش، فرصتی است که ممکن است ثمره مثبتی در پی داشته باشد و آنها با دیدگاه مصر مبنی بر ضرورت تجربه این فرصت هر چند تضمین نشده موافق هستند.
بنا به گزارش طرفهای اسرائیلی آگاه از گفتوگوهای اسرائیل و آمریکا در این باره، واشنگتن تلاشهای مصر را درباره آشتی ملی که ممکن است به موجب آن تشکیلات خودگردان فلسطین به نوار غزه بازگردد، تحولی متناسب با برنامه چند ماهه ترامپ برای ایجاد صلح کامل منطقهای میداند.
به نظر میرسد اسرائیلیها از این ارزیابیها راضی نیستند، آنها با اشاره به اظهارات و رفتارهای حماس به ویژه پس از امضای توافقنامه چند هفته پیش با جنبش فتح در قاهره، معتقدند تغییرات جدی حاصل نخواهد شد.
در این راستا یک مقام دولتی بلندپایه تلآویو گفت: اسرائیل نمیتواند اقدامات جنبش حماس به ویژه سفر هیئت بلندپایه این جنبش به تهران، اظهارات رئیس این هیئت و سخنان صالح عاروری، معاون رئیس را نادیده بگیرد، زیرا سفر آنها به تهران درواقع پاسخ منفی و عملی آنها به خواسته اسرائیل درخصوص قطع روابط با تهران است.
گرینبلات پیش از سفر به قاهره نخستین واکنش دولت آمریکا به امضای توافقنامه آشتی ملی میان فتح و حماس را اعلام. او بر اهمیت بازگشت کنترل دولتی و امنیتی دولت تشکیلات خودگردان بر غزه شد و گفت موضع ثابت آمریکا از سال ۲۰۰۵ تاکنون این است که دولت فلسطین باید اسرائیل را به رسمیت شناخته و بر توافقنامههای گذشته از جمله خلع سلاح "تروریستها" پایبند باشد.
وی گفت، اگر حماس میخواهد بخشی از دولت فلسطین باشد باید این شروط را بپذیرد و از طرفی نیز اسرائیل این اظهارات را موافق با موضع خود میدانند.
هدر ناوئرت، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در واکنش به این سخنان گرینبلات گفت: وی حرف تازهای نزده بلکه سیاستهای مستمر و چندین ساله آمریکا را تکرار کرده است.