سرویس بین الملل- عناصر گروه تروریستی داعش که از سوی غرب و برخی کشورهای وابسته منطقه از جمله عربستان و ترکیه حمایت می شوند، برای مقابله با ارتش عراق موانع ایذایی ایجاد کرده اند.
به گزارش خبرنگار سرویس بین الملل مرور نیوز به نقل از پرس تی وی، نیروهای عراقی طی 9 روز گذشته در عملیاتی گسترده خود را به شهر موصل، پایتخت خودخواندۀ گروه تروریستی داعش در شمال این کشور، رساندهاند، اما داعشیها نیز در مقابل بیکار ننشستهاند.
عملیات موصل، مرکز اداری استان نینوا، از تاریخ 26 مهر با فرمان حیدر العبادی، نخستوزیر عراق، آغاز شد و دهها هزار نفر از نیروهای ارتش و پلیس عراق با همراهی نیروهای بسیج مردمی و پیشمرگههای کُرد، از محورهای مختلف به سمت پایتخت خودخواندۀ گروه تروریستی داعش در عراق، پیشروی کردند.
طی روزهای گذشته، گزارشهای متعددی از آزادسازی حدود 80 روستا و شهر در حومۀ موصل منتشر شدهاست و به گفتۀ ناظران، موفقیت نیروهای عراقی فراتر از حد انتظار بودهاست.
بیش از 800 تروریست داعشی تاکنون در عملیات موصل کشتهشدهاند، اما تروریستها برای حفظ آخرین سنگر خود در عراق، تاکتیکهای متعددی اجرا میکنند و قصد ندارند به راحتی پا پس بکشند.
شبکۀ خبری سیانان امریکا با انتشار گزارشی به تشریح برخی از روشها و تاکتیکهای گروه تروریستی داعش برای مقابله با پیشروی نیروهای عراقی پرداخته است که به قرار زیر هستند:
بمبها
به نظر میرسد گروه داعش که طی ماههای گذشته مطلع بود بهزودی عملیات آزادسازی موصل آغاز خواهد شد، زمان زیادی را به جاسازی بمبها و تلههای انفجاری در روستاها، شهرها و جادههای حومۀ موصل اختصاص دادهاست.
استقرار یک نیروی عراقی در منطقۀ «الشوری» در جنوب شهر موصل، مرکز اداری استان نینوا (3 آبان 1395- عکس از خبرگزاری فرانسه)
به گفتۀ فرماندهی عملیات مشترک عراق، در هفتۀ اولِ عملیات آزادسازی موصل، 2 کارخانۀ ساخت بمب کشف شد و نیروهای عراقی نزدیک به 400 بمبدستساز را در شرایط کنترلشده منفجر کردند.
یکی از فرماندهان نیروهای پیشمرگۀ کُرد نیز در گفتوگو با سیانان گفت بیشتر تلفاتِ نیروهای پیشمرگۀ تحت فرماندهی وی، مربوط به انفجار بمبهای جاسازیشده بودهاست، نه به مبارزۀ مستقیم با تروریستها.
این فرماندۀ نظامی افزود: «آنها [تروریستها] بمبها را در جادهها و در خانهها جاسازی میکنند. ما یک روستا را آزاد میکنیم و همهجای آن بمب هست. مردم به خانههای خود باز میگردند و تا یک در یا حتی یخچال را باز میکنند، بمبی منفجر میشود.»
وی همچنین گفت پاکسازی یک روستا از بمبهای داعش کار دشواری است که میتواند ماهها به طولانجامد.
این فرمانده افزود یک سوم از تلفات نیروهای تحت فرماندهی وی، متخصصین خنثیسازی بمب هستند که تلاش میکنند تهدیدات را به حداقل برسانند.
حملات انتحاری
حملات انتحاری چه از طریق خودروهای بمبگذاری شده و یا افراد مسلحی که جلیقههای انفجاری به تن دارند، به علامت مشخصۀ حملات گروه تروریستی داعش مبدل شدهاند.
مقامات نظامی عراق دوشنبه (3 آبان) اعلام کردند 127 خودروی بمبگذاریشده در هفتۀ اول عملیات موصل منهدم شدهاند.
نیروهای پیشمرگۀ کُرد در حال بررسی یک جلیقۀ انفجاریِ متعلق به تروریستهای گروه داعش (عکس از شبکۀ خبری سیانان)
مبارزان پیشمرگه اخیراً یکی از جلیقههای انفجاری را پیش از اقدام تروریست برای انفجار خود، از وی ضبط، خنثی و بررسی کردند.
در این جلیقه یک جعبۀ نقرهای همراه با مواد منفجرۀ سی 4 و هزاران بلبرینگ در یک کولهپشتی همراه این تروریست بود.
معلوم نیست تروریستها از بلبرینگ چه استفادهای میکنند.
استفاده از جلیقههای انفجاری به تروریستها اجازه میدهد که در شمار اندک در محلی به کمین نشسته و با پیشروی نیروهای عراقی، خود را در میان جمعیت زیادی از آنها منفجر کنند.
تونلها
بخش مهمی از راهبرد دفاعی تروریستهای داعش برای حفظ موصل، شبکهای از تونلهایی است که آنها در اکثر نقاط در حومۀ موصل کندهاند.
تروریستها با اتکا به این شبکه میتوانند با سرعت بیشتری از مقابل چشم نیروهای عراقی فرار کنند یا تجهیزات و عناصر خود را مخفی سازند.
داعشیها همچنین از این تونلها برای مخفیشدن از دید هواپیماها استفاده کرده و حملات ناگهانی خود را با عبور از این تونلهای طویل اجرا میکنند.
برخی از این تونلها به حدی گسترده هستند که میتوان با عبور از آنها سراسر یک تپه را پیمود. در برخی از این تونلها حتی اتاقکهایی تعبیهشدهاست که داعشیها برای اسکان چندروزه از آنها استفاده میکردهاند.
براساس گزارش نیروهای پیشمرگه، آنها گاهی در تونلها مواد غذایی کشف میکردند که هنوز گرم بودند، که این نشان میدهد نیروهای عراقی پیش از فرار تروریستها تا چه میزان به آنها نزدیک شدهبودند.
حملات انحرافی
همزمان با پیشرویهای چشمگیر نیروهای عراقی در حومۀ موصل، گروه تروریستی داعش حملاتی غافلگیرانه در نقاط دیگر کشور اجرا میکند تا اذهان نیروهای عراقی را منحرف کند.
به عنوان مثال، تروریستهای داعش در تاریخ 2 آبان به شهر رطبه در استان انبار که از سمت جنوبغرب صدها کیلومتر با موصل فاصلهدارد، حمله کردند. نیروهای عراقی رطبه را حدود پنج ماه پیش از چنگال داعش آزاد کردند.
در واقع به نظر میرسد داعش سعی دارد با منحرف کردن اذهان به سمت دیگر نقاط، از تمرکز ارتش عراق بر موصل بکاهد و در صورت امکان، مناطق تحت تسلط خود را در دیگر استانهای این کشور افزایش دهد.
اعدامهای وحشتآفرین
داعش پیش و پس از آغاز عملیات موصل، مردم ساکن در این شهر را بارها به اتهامات واهی و با روشهای وحشتآفرین اعدام کردهاست.
داعشیها شامگاه شنبه (1 آبان) و در جریان عملیات موصل، حدود 40 نفر روستایی را در نزدیکی شهر نمرود، در جنوبشرق موصل، به اتهام استقبال از نیروهای عراقی اعدام کردند.
به گفتۀ شاهدین، تروریستهای داعش هنگام عبور نیروهای عراقی از این روستا، در منطقهای مخفی شدهبودند.
غیرنظامیانِ گریزان از تروریستهای داعش در نزدیکی شهر القیاره در حومۀ جنوبیِ موصل، مرکز استان نینوا (3 آبان 1395- عکس از خبرگزاری فرانسه)
استفاده از سپر انسانی
گروه تروریستی داعش پیش از عملیات موصل نیز بارها در عراق و سوریه از غیرنظامیان به عنوان سپر انسانی استفاده کردهبود و اکنون نیز گزارشهای از تکرار این مسئله در حومۀ موصل منتشر شدهاست.
سازمان ملل اخیراً اعلام کرد گزارشهایی دریافت کردهاست که براساس آنها داعش 550 خانواده را از روستاهای حومۀ موصل اسیر کرده و از آنها به عنوان سپر انسانی استفاده میکند.
زید رعد الحسین، کمیسر عالی حقوقبشر سازمان ملل، گفت این خطر بزرگ وجود دارد که داعش نه تنها از افراد آسیبپذیر به عنوان سپر انسانی استفاده کند، بلکه ممکن است ترجیح دهد مردم را پیش از آزادشدن شهرهایشان بکشد.
پهپادها
به نظر میرسد که تروریستهای داعش به نحوی به فنآوری هواپیماهای بدونسرنشین (پهپادها) دستیافتهاند و در نبرد موصل از آنها برای پیشبرد اهداف خود استفاده میکنند.
نیروهای پیشمرگه در طول عملیات موصل پهپادهایی را در آسمان مشاهده کرده و آنها را سرنگون کردهاند.
نیروهای کُرد میگویند داعش از این پهپادها برای مشاهدۀ مواضع پیشمرگهها و انداختن بمبهایی نارنجکمانند، استفاده میکنند.
یک میدان نفتی شعلهور در نزدیکی شهر القیاره در حومۀ جنوبی موصل، مرکز اداری استان نینوا (عکس از گتی ایمیجز)
برافروختن آتش سمّی
گروه تروریستی داعش در طی عملیات موصل، در مناطق نفتخیزی همچون حمدانیه در حومۀ این شهر بارها چاههای نفت را آتشزدهاست تا با مخفیشدن عناصرش در دود غلیظ ناشی از این آتشسوزیها، از حملات هواپیماهای ائتلاف تحتِ امر امریکا، مصون بماند.
تروریستهای داعش پنجشنبۀ هفتۀ گذشته یک کارخانۀ گوگرد را در نزدیکی شهر القیاره در حومۀ جنوبیِ موصل، آتش زدند.
آتشسوزی گستردۀ این کارخانه طی روزهای گذشته ادامه یافت و تودۀ بزرگی از گازهای سمی را به اطراف پراکند.
صدها تن از ساکنین این منطقه براثر این دود سمّی تحت مداوا قرار گرفتند و این موضوع عملیات را پیچیدهتر کرد.
طی چند ماه گذشته، عراق در حال آمادهسازی برای حمله به گروه تروریستی داعش در موصل، پایتخت خودخواندۀ این گروه در شمال عراق، بودهاست. این شهر سال 2014 به اشغال داعش درآمد.
نیروهای عراقی در یک سال گذشته موفق شدند به طور چشمگیری تروریستهای داعش را به عقب برانند و کنترل شهرهای مهمی نظیر بیجی، تکریت، رمادی و در نهایت فلوجه را از تکفیریها پس بگیرند.