دولت گامبیا ضمن متهم کردن دیوان بین المللی کیفری به نادیده گرفتن 'جنایت های جنگی' غرب، اعلام کرد که از این نهاد بین المللی خارج می شود.
به گزارش مرور نیوز به نقل از خبرگزاری رویترز، تصمیم این کشور کوچک غرب آفریقا که یحیی جامه رئیس جمهوری اش خواستار تحقیق درباره مرگ مهاجران در دریای مدیترانه شده بود، درست یک روز پس از اعلام خبر خارج شدن آفریقای جنوبی از دیوان بین المللی کیفری مستقر در لاهه هلند اعلام شد.
شریف بوجانگ وزیر اطلاع رسانی گامبیا روز سه شنبه در سخنانی که از تلویزیون دولتی این کشور پخش شد، گفت: این اقدام به این خاطر صورت می گیرد که دیوان بین المللی کیفری، به رغم نامش، در واقع فقط دیوان بین المللی سفیدپوستان است و تعقیب و تحقیر رنگین پوستان به ویژه آفریقایی ها را دنبال می کند.
دیوان بین المللی کیفری به درخواست رویترز برای اظهارنظر در این زمینه پاسخی نداده است اما فاصله کوتاه خبر خارج شدن گامبیا از این دیوان با همین اقدام آفریقای جنوبی نشان دهنده افزایش فشار بر نخستین دیوان دائمی جنایات جنگی جهان است.
دیوان بین المللی کیفری که تاکنون 9 مورد از 10 پرونده ای که بررسی کرده، به قاره آفریقا مربوط بوده است، اکنون باید خود را از اتهام های مربوط به اهداف 'نو استعماری' در آفریقا تبرئه کند.
بروندی نیز پیشتر اعلام کرده بود که قصد خارج شدن از دیوان بین المللی کیفری را دارد. پارلمان کنیا نیز اعلام کرده است که در حال بررسی چنین تصمیمی است.
گامبیا که شمار زیادی از شهروندانش از جمله مهاجران آفریقایی به اروپا هستند٬ اعلام کرد که تلاش کرده بود اتحادیه اروپا را به خاطر مرگ مهاجران به دیوان بین المللی کیفری بکشاند، اما موفق نشده است.
گامبیا تصریح کرد که از زمان تشکیل دیوان بین المللی کیفری٬ بسیاری کشورهای غربی و دست کم 30 کشور، جنایت های فجیع جنگی علیه کشورهای مستقل و شهروندانشان مرتکب شده اند اما حتی یک مورد از جنایات جنگی غرب محکوم نشده است.
فاتو بنسودا دادستان کل این نهاد٬ یک گامبیایی است و در سال های نخستین حکومت جامه مشاور وی بود. جامه طی کودتایی در سال 1994 قدرت را به دست گرفت. بنسودا بعدها وزیر دادگستری شد.
این نخستین بار نیست که دولت جامه کشورش را که مقصد محبوب گردشگران اروپایی است٬ از یک نهاد بین المللی خارج می کند.
در سال 2013، وی از جامعه کشورهای مشترک المنافع شامل 54 کشور، از جمله انگلیس و بیشتر مستعمره های سابق آن را نو استعماری خواند و از آن خارج شد.
گروه های حقوق بشری جامه را به سرکوب مخالفان سیاسی محکوم می کنند. وی پس از برداشتن محدودیت تعداد دوره قدرت، قصد دارد در انتخابات ماه دسامبر (آذر/دی) شرکت کند.