وزیر امور خارجه روسیه اعلام کرد که کشورهای اروپایی اکنون دیگر نمیتوانند از رئیس جمهوری اوکراین درخواستهایی داشته باشند، برای اینکه چنین اقدامی نشان میدهد که دست نشانده آنها در کییف شکست خورده است.
به گزارش مرور نیوز، لاوروف گفت: از یک سو، پروشنکو نه به توصیههای آلمان و نه فرانسه گوش میدهد، برای آنکه پشتش به آمریکا گرم است و از سوی دیگر، اروپاییها هم نمیتوانند به طور علنی از عملکرد وی انتقاد کنند، چرا که در این صورت مشخص خواهد شد که دست نشانده آنها در کییف در اجرای سیاستهای خواسته شده شکست خورده است.
وزیر خارجه روسیه گفت: «اگر صادقانه بگویم، من هیچ دلیلی برای خوشبینی یا بدبینی ندارم. کاری نمیتوان کرد و این روندی است که باید انجام شود. این پروسه آغاز شده و به پایان هم خواهد رسید و من تردیدی ندارم که غرب در هر صورت نتیجه این انتخابات را به رسمیت خواهد شناخت.»
لاوروف با یادآوری اینکه ناظرین سازمان امنیت و همکاری اروپا در گزارش مقدماتی خود از دور نخست انتخابات ریاست جمهوری در اوکراین به موارد نقض جدی، از قبیل: فساد مالی، خرید آراء، اعمال فشار بر رای دهندگان و موارد دیگر اشاره کردهاند. ولی تمامی این موارد به شیوهای بی طرفانه ذکر شده و من فکر میکنم که اگر چنین مواردی در روسیه اتفاق میافتاد، این موارد با حساسیت بسیار شدیدتری دنبال می شد. ولی درباره اوکراین چنین برخوردی صورت نمی گیرد، در حالیکه این مسائل نقض آشکار حقوق مردم اوکراین است که نادیده گرفته می شود و این گوشهای از زندگی کنونی در این کشور است.»
وزیر خارجه روسیه در پاسخ به سئوال دیگری تأکید کرد که مسکو آمادگی مذاکره با مقامات کییف درباره اجرای توافقنامه مینسک را دارد، ولی این گفتوگوها نباید درباره یافتن بهانه برای عدم اجرای این توافقات باشد.
به عقیده وی،توافقنامه مینسک باید اجرا شود و نمونه آن مسئله حفاظت مسلحانه از سوی نیروهای حافظ صلح سازمان ملل برای ناظرین سازمان امنیت و همکاری اروپاست که باید به موقعیت قبلی خود بازگردد. البته این موضوعات باید بین مقامات کییف و دو جمهوری خودخوانده دونتسک و لوهانسک حل و فصل شود.
سرگئی لاوروف در بخش دیگری از این مصاحبه خواستار آن شد که قبل از آنکه صحبتی درباره واکنش مسکو به گزارش "رابرت مولر" دادستان ویژه آمریکا در زمینه «دخالت روسیه در انتخابات آمریکا» شود، منتظر انتشار کامل این گزارش ماند. وی گفت: «ابتدا اجازه دهید ببینیم چه چیزی در این گزارش نوشته شده، بعد درباره آن موضع گیری خواهیم کرد.»
لازم به یادآوری است که "ویلیام بار" دادستان کل آمریکا اعلام کرده که گزارش مولی که سندی 400 صفحهای است، در اواسط ماه آوریل منتشر خواهد شد. بر اساس اخبار رسانههای آمریکایی، پیش از این مولر گزارشی که در نتیجه آن فقدان هرگونه ارتباط بین مسکو و ستاد انتخاباتی "دونالد ترامپ" را مورد تایید قرار داده را منتشر کرد. البته در این گزارش یادآوری شده که روسیه تلاش کرده تا از طریق آژانسهای اینترنتی، تحقیقاتی و همچنین حملات هکرها بر روند انتخابات ریاست جمهوری سال 2016 در ایالات متحده تاثیر بگذارد.
وزیر امور خارجه روسیه همچنین اعلام کرد که مسکو مدتها قبل پیشنهاد همکاری در زمینه تهدیدات سایبری که طرف آمریکایی نگران آن است را داده که می توانست مبتنی بر واقعیات رخ داده در ایالات متحده باشد، ولی مقامات واشنگتن خود از این همکاری خودداری کردند.
لاوروف یادآور شد: «در اواخر تابستان و اوایل پاییز سال 2016 وارد کردن اتهاماتی در این رابطه که گویا مسکو در روند مبارزات انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا مداخله میکند، شنیده شد. ما به طرف آمریکایی پیشنهاد کردیم که از طریق "کانالهای قابل اطمینان و متخصص" این نگرانیها مورد بررسی قرار بگیرد. پاسخ مقامات واشنگتن منفی بود. ما بعد از آن نیز بارها صادقانه آمادگی خود برای همکاری در زمینه تهدیدات سایبری را اعلام کردیم. سپس اتهامات علیه ما درباره دخالت در روند انتخابات آغاز شد و این ماجرا تا به امروز هم ادامه دارد.