از نظر من آقای روحانی بسیار ضعیف‌تر از چیزی بود که انتظار داشتیم.آقای جهانگیری که برای ما مشخص بود چگونه قرار است رفتار نماید، اما از نظر عوام این حرکت جهانگیری برای مردم غیرقابل پیش‌بینی بود و از حدّ خود بالاتر رفت.

به گزارش مرور نیوز رضا عابدی، استاد دانشگاه و کارشناس مسائل سیاسی در مورد انتخابات ریاست جمهوری اذعان داشت:“در مورد اینکه چه افرادی تأیید صلاحیت شده‌اند، سلیقه و اظهار نظرها متفاوت است.به نظر من چهره‌های دیگری همچون آقایان محمد هاشمی و حاجی‌بابایی می‌توانستند تأیید صلاحیت شوند. ما باید به تصمیم نهایی شورای نگهبان احترام بگذاریم.آنها فقیه و حقوقدان هستند و بر اساس موازین اسلامی و قوانین احراز صلاحیت ‌ها را اعلام می‌کنند. از نظر من اگر آنها هم تأیید صلاحیت می‌شدند فضای بهتری را شاهد بودیم”.

 

عابدی در مورد محتوای مناظره‌ اخیر که با موضوع مسائل اجتماعی بود، ادامه داد:“این مناظره، تنور انتخابات را گرم کرد. مردم از حضور احمدی‌نژاد و ردصلاحیت او هیجان‌زده شده و فضای گرمی به وجود آمد. بنده به این مناظره نمره‌ متوسطی می‌دهم. نکته‌ای که در این مناظره ملموس بود این بود که اگرچه موضوع این مناظره اجتماعی بود، مسائل به سمت اقتصاد و بعضاً به سمت سیاست رفت و این نشان دهنده دغدغه اصلی مردم و برخی مسئولان نسبت به معیشت جامعه است. برخی کاندیداها به کلی گویی و برخی به دعواهای سیاسی پرداختند و به برنامه‌ها کمتر رسیدگی شد. از این نظر هم می‌توان بررسی کرد که چون قرار بود موضوع این مناظره اقتصادی باشد و به مسائل اجتماعی تغییر پیدا کرد، نامزدها آمادگی لازم را نداشتند”.

وی در رابطه با عملکرد هر نامزد در مناظره تصریح کرد:“از نظر من آقای روحانی بسیار ضعیف‌تر از چیزی بود که انتظار داشتیم.آقای جهانگیری که برای ما مشخص بود چگونه قرار است رفتار نماید، اما از نظر عوام این حرکت جهانگیری برای مردم غیرقابل پیش‌بینی بود و از حدّ خود بالاتر رفت. در مورد آقای قالیباف هم به نظر می‌رسد که تیمی بسیار قوی در پیرامون خود دارد و به انتقادات مختلف دولت از تمامی وجهه‌ها پرداخته‌اند. ایشان نسبت به دو دوره اخیر بهتر بوده و پخته‌تر عمل کرد. حتی اگر دقت نمائیم از نظر پوشش و ظاهری هم خود را بهتر نشان داده بود که متعهد بودن خود را برای افراد انقلابی و مذهبی بهتر نشان دهد. اینکه در مناظره از بخشی از عملکرد احمدی‌نژاد تقدیر کرده، توجه علاقه‌مندان به احمدی‌نژاد و این طیف را به خود جلب می‌کند. البته ایشان با اقشار مختلف جامعه و افراد مذهبی بازی سیاسی کرده و در حال جذب کردن آراء می‌باشد. اما مانند گذشته ممکن است باز به خود ضربه بزند. در کل ایشان با توجه به تیم قویش خوب عمل کرد.آقای روحانی هم باید پاسخگوی عملکرد خود باشد و از خود دفاع نماید. این نظریه هم ممکن است که روحانی و جهانگیری برای قالیباف مسائلی را مطرح کنند که او را تخریب نمایند. آقای رئیسی حد متوسط خود را رعایت کرد. طرفداران و عوام مناظره جنجالی‌تری را از ایشان انتظار داشتند. ایشان بیشتر حد وسط را نگاه داشته و نگاه خود را به اقشار مستضعفی متمرکز کرده که در این دولت تعدادشان افزون‌تر شده است. در مورد دو نامزد دیگر نمی‌توان چیز زیادی گفت”.

همچنین در مورد سرنوشت این انتخابات و ماندن دوباره‌ آقای روحانی یا تغییر او بیان شد:“هر تئوری‌ای برای این انتخابات قابل بیان است. این انتخابات پیچیده‌ای است. متأسفانه موافقان و منتقدان دولت نگاهی تلگرامی به اعمال آنها دارند و مسائل گذشته و سیاسی و کلیشه‌ای سال‌های ۸۴ تا ۹۲ بر روی آنها تأثیر گذاشته است. در حال حاضر ما در سال ۹۶ هستیم و با نسل جدیدی روبه‌رو می‌باشیم که وارد انتخابات شده و تفکرات و انتظارات متفاوتی را با نگاه‌های سنتی و کلیشه‌ای گذشته دارند. این نسل با نسل گذشته متفاوت است. برای مثال بنده در کلاس که بحث انتخابات ریاست جمهوری در آن پیش آمد، نظر چند دانشجوی دختری را که ظاهر باحجابی نداشتند را موافق آقای رئیسی دیدم که برای خود بنده جالب بود. به طور کلی انتظار پیروزی روحانی هست و حتی با رأی بالاتر از گذشته، از آن طرف انتظار شکست سنگین او نیز هست. با توجه به اینکه نارضایتی از او بالا رفته، اگر جریان مخالف بتواند ضعف روحانی و عدم رای دهی به او را در جامعه گسترده و نهادینه کند و اقشار مستضعف و حاشیه‌نشین جامعه را به خود جلب نماید، می‌توانند شکست سنگینی به آقای روحانی بدهند و در این صورت دولت یازدهم کار سختی را در پیش دارد”.

عابدی در ادامه تصریح کرد:“پیش‌بینی می‌شود که روحانی برای تثبیت موقعیت خود به اموری همچون حمله به اقشار و نظام‌های مختلف کشور مانند سپاه، بسیج و صداوسیما و ایجاد فضای مظلوم‌نمایی بپردازد. همچنین وی می‌تواند اقشاری را که نگاه لیبرالی و سکولاریستی دارند را که به آنها وعده‌هایی همچون رفع حصر و دیگر مسائل داده بود، دوباره به پای صندوق‌های رأی بکشاندکه این هم سخت هست. چون اگر جریان مقابل بتواند اقشار مستضعف را به پای صندوق‌ها بکشاند و نیز این قشر تعداد بالاتری را نسبت به اقشار طرفدار روحانی دارند، روحانی احتمال شکست را دارد و حتی اینکه روحانی حدود پنج‌میلیون رأی بیاورد و شکست سنگینی را تجربه کند، نیز هست. نکته دیگر اینکه اگر روحانی بتواند این مسئله را به مردم ارجاع دهد که او موفق بوده و متُد فکری خود را بتواند در فضای فکری کشور پرورش دهد، ممکن است حتی بیشتر از دوره گذشته رأی بیاورد، اما واقیت این است که آن چیزی در بطن جامعه شاهد هستیم، نارضایتی زیاد مردم از این دولت است و از آن طرف اکثراً تصمیم نگرفته‌اند که به چه کسی رأی دهند. دغدغه‌ اصلی ما مشارکت همگانی در انتخابات است که در حال حاضر پیش‌بینی می‌کنم حدود شصت‌درصد مردم به پای صندوق‌های رأی بیایند”.