رئیسجمهور گفت:ما نه میتوانیم فعالیت های اقتصادی را به طور کامل تعطیل کنیم و نه میتوانیم مثل سابق اجرا کنیم.
به گزارش مرور نیوز، حجتالاسلام حسن روحانی رئیس جمهور در جلسه ستاد ملی مبارزه با کرونا که صبح امروز برگزار شد، گفت: در کشورهای دیگر هم موج دوم کرونا را مشاهده میکنیم. در یکی از کشورهای اروپایی اخیرا همه چیز از جمله ورود توریست ها آزاد شده بود اما فشار افزایش بیماران باعث شد محدودیتها را دوباره در این کشور بازگردد.
روحانی افزود: در هفته های اخیر شاهد یک افت و خیزی بودیم، اما واقعیت این است که ۶ ماه با این ویروس مواجه هستیم، و به نظر من کار کادر درمانی ما بسیار خوب بوده و بخش تولید و بخش علمی در صحنه فعال بوده اند و مردم هم همراهی کردند.
وی تاکید کرد: ما حداقل باید در نظر بگیریم که ۶ ماه دیگر هم همین وضعیت است. تا روزی که یک واکسنی به دست ما برسد و موثر باشد و در اختیار ما قرار بگیرد و مردم بتوانند استفاده کنند، تا آن زمان همه باید مراعات کنیم.
رئیسجمهور تصریح کرد: ما این روزها دو طرف را می بینیم. یک عده نامه می نویسند که چرا محدودیت ها را میخواهید زیاد کنید زیرا ماه محرم است و عدهای دیگر مینویسند امسال ماه محرم معنا ندارد زیرا حج که واجب بود تعطیل شد، عزاداری که مستحب است چرا باید برقرار باشد. ما نه میتوانیم فعالیت های اقتصادی را به طور کامل تعطیل کنیم و نه میتوانیم مثل سابق اجرا کنیم.
روحانی ادامه داد: محدودیتهای شدید دیگر امکانپذیر نیست زیرا جامعه را دچار التهاب و افسردگی میکند.
* افسردگی اگر ایجاد شود زندگی و نفس کشیدن برای مردم سخت میشود
رئیس جمهور ادامه داد: سلامت جسم و روح برای ما مهم است. افسردگی اگر ایجاد شود زندگی و نفس کشیدن برای مردم سخت میشود. در دنیا آنهایی که معتدلانه رفتار کردند موفق بودند. ما هم باید معتدلانه رفتار کنیم و خودمان را آماده کنیم و تا یکسال دیگر برنامهریزی کنیم برای زندگی، سازگاری با این ویروس. از آن طرف زندگی، اشتغال، تولید، کالاهای اساسی، مواد بهداشتی و حمل و نقل هست اما اگر با پروتکل نباشد ما را با مشکل مواجه میکند.
روحانی بیان کرد: اعتدال در این است که فعالیت باشد و پروتکلها دقیقاً اجرا شود و در این شرایط ما پیش میرویم پس این حالت اعتدال را باید کاملاً مورد مراعات قرار دهیم. چند نکته قابل بیان است، اول اینکه کسی فکر نکند این ویروس دو روز و پنج روز دیگر خواهد رفت بلکه باید حداقل برای یک سال زندگی با نشاط برنامهریزی کنیم. عدم رفت و آمد و ماسک خسته کننده و سخت است اما چارهای نیست جز اینکه با شرایط خاص زندگی خود را ادامه دهیم.
وی اضافه کرد: کلید واژه «شفا» را باید مد نظر قرار داد که راه درمان ما آن است. «ش» همان شستشو است، دست شستن، نظافت و بهداشت فردی اصل اول است و همه باید رعایت کنند. «ف» فاصله گذاری است و نمیتوانیم مانند قدیم کنار هم بنشینیم. «الف» استفاده از ماسک و «الف» دوم اجتناب از ترددهای غیر ضروری است و «الف» سوم اجتناب از تجمعات غیر ضروری است.
رئیسجمهور، بیماریابی را یکی دیگر از راههای مقابله با گسترش ویروس کرونا دانست و گفت: بیماریابی بسیار مهم است زیرا وقتی ما بیمار را یافتیم، به سراغ کسانی میرویم که با وی در ارتباط بودهاند. همه مردم باید دستورالعملها را رعایت کرده و فاصله اجتماعی را با افرادی که تست کرونای آنها مثبت بوده، حفظ کنند. افرادی که به کرونا مبتلا شدهاند باید اصول را رعایت و خودشان را قرنطینه کنند و اگر این کار را نکردند، باید با آنها برخورد شود زیرا دیگران را مبتلا میکنند.
روحانی ادامه داد: یکی از موضوعاتی که در جلسه امروز مورد بحث و بررسی قرار گرفت، اعمال قانون در خصوص کسانی است که اصول بهداشتی را رعایت نمیکنند البته مردم ما با قانع شدن، اصول را رعایت میکنند و نیازی نبوده که از مجازات استفاده کنیم اما همواره عدهای وجود دارند که باید با تنبیه اجازه ندهیم که تخلف کنند؛ این عده مراعات نکرده و دیگران را نیز گرفتار میکنند. موارد قانونی برای تنبیه افراد در جلسه امروز مورد بحث قرار گرفت و انشاءالله در جلسه دیگر، موارد اجرای آن برای مردم، اصناف و ادارات ابلاغ میشود.
وی تغییر سبک زندگی را یکی دیگر از موارد اساسی برای مقابله با گسترش بیماری کرونا دانست و گفت: باید بپذیریم که از پایان بهمن سال گذشته زنگی به صدا درآمده و به ما اعلام کرده که «سبک زندگی اجتماعی شما تا اطلاع ثانوی باید تغییر پیدا کند» و هرکس این زنگ را نشنیده، ضرر کرده است؛ نمیشود مانند گذشته رفتوآمد داشت و میهمانی برگزار کرد. در برخی کشورهای اروپایی دیدیم که اعلام کردند اگر کسی میهمانی برگزار کند، مجازات بسیار سنگینی برای او در نظر گرفته میشود. دیگر نمیشود مانند سابق عروسی و عزا برگزار کرد. ترددهای غیر ضرور نیز باید کم شود. همه ما میدانیم که تابستان است و بچهها خسته شدهاند ولی همه باید بدانیم که در شرایط ویژه هستیم و باید تمام دستورالعملهای بهداشتی را مراعات کنیم.
رئیسجمهور افزود: برای بیماران و سالمندان باید فکر جداگانهای شود؛ باید از آنها مراقبت کنیم تا گرفتار این بیماری نشوند. نظام دیجیتال در کشور ما باید توسعه فزاینده و روزافزون پیدا کند. اگرچه وضع امروز جامعه ما خوب است اما نسبت به شرایط فعلی و این بیماری، تا حدودی کُند هستیم. به نظر من، تمامی کارها تا جایی که امکان دارد باید از طریق فضای مجازی و نظام دیجیتال انجام شود.
* همه باید از اجتماعات پرهیز کنند
روحانی خاطرنشان کرد: همه باید از اجتماعات پرهیز کنند و همچنین نیاز حضور افراد در ادارات باید کاهش پیدا کند. باید وزارت کشور مد نظر داشته باشد که اگر کاری میشود از طریق الکترونیکی انجام شود اما اگر سیستم اداری از این فرد میخواهد که به اداره مراجعه کند، باید با آن مسئول برخورد شود. مسئولی که میتواند به مردم خدمات الکترونیکی ارائه دهد اما آنها را از شهرستان به تهران میکشاند و اتفاقاً مواردی بوده که در این مسافرتها به کرونا مبتلا شدهاند، این مسئولین مستحق یک سال یا سه ماه انفصال از خدمت هستند.
* دولت آماده هرگونه کمک به شرکت های دانشبنیان است
وی با اشاره به نقش شرکتهای دانشبنیان در مقوله مقابله با گسترش ویروس کرونا گفت: دولت آماده هرگونه کمک به شرکتهای دانشبنیان است. در این راستا این هفته جلسهای با شرکتهای دانشبنیانی که در حوزه دارو فعالیت میکنند، داریم و به آنها اعلام میکنیم که آماده کمک به آنها هستیم زیرا یافتن واکسن برای ما بسیار اولویت دارد.
* در مراسم های امسال باید سلامت و سوگواری در کنار هم قرار گیرند
رئیسجمهور بیان کرد: در این جلسه بر رعایت دستورالعملهای بهداشتی در مراسم محرم تأکید شد. اینکه ما بگوییم در ماه محرم عزاداری نباشد، نادرست است و برای جامعه ما قابل تحمل نیست. ما میتوانیم عزاداری کنیم اما با جمعیت کمتر اگر بنا بوده در یک حسینیهای هزار نفر جمع شوند، ما میگوییم صد نفر در آن محیط حاضر شوند و بقیه از طریق فضای مجازی مراسم را دنبال کنند. اصل عزاداری باید انجام شود و مراسمها باید برقرار باشد. در مراسمهای امسال باید سلامت و سوگواری در کنار هم قرار گیرند. این موضوع شدنی و قابل جمع است و دستورالعملهای ویژه آن تهیه و ابلاغ شده است. برای برگزاری مناسب مراسم عزاداری محرم، اولین قدم اطلاعرسانی دقیق پروتکلهای بهداشتی است تا همه بدانند که چه کاری باید انجام دهند.
رئیسجمهور گفت: به نظر من این کار از طریق صدا و سیما و رسانهها و فضای مجازی باید انجام گیرد و همه هماهنگیهای لازم نیز از امروز باید شروع شود. هماهنگی میان مسئولین نظارت کننده و برگزار کننده و استاندارها و مسئولین پزشکی استانها باید برقرار باشد و همه باید با هم هماهنگ باشند و جلساتی داشته باشند و بدانند که میخواهند چه کنند. انشاالله محرم بسیار خوبی خواهیم داشت اگر چه ممکن است روزهای عزاداری کمتر باشد، ساعات عزاداری کمتر باشد و پذیرایی ممنوعیت داشته باشد.
وی افزود: افرادی که از دستورالعملها تخلف میکنند و آنها را بیاهمیت میدانند و مراعات نمیکنند حتماً باید مجازات شوند. ما در سه بخش دستورالعملها را تهیه کردهایم که انشالله در جلسه بعدی نهایی میشود، هم برای ادارات هم اصناف و هم در سطح عموم مجازاتهایی برای تخلفات در نظر گرفته شده که انشالله به زودی ابلاغ میشود.
رئیسجمهور تاکید کرد: امیدوارم همه ما دست به دست هم بدهیم و سلامت خود و جامعه را حراست و حفاظت کنیم و بیمارستانها را با تلاشهای خود خلوت کنیم، تختهای بیمارستانی و آی سی یوها را خالی کنیم و همه اینها دست خود ماست و همه باید دست به دست هم بدهیم و همدیگر را یاری کنیم در ماهی که الان در آن هستیم و ماهی که پیش رو داریم که محرم الحرام است.