سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان گفت: ایران معتقد است راه حل قطعی منازعات و بحرانهای افغانستان سیاسی است بنابراین همه گروههای افغانی را به گفتگوهای فراگیر دعوت میکنیم.
به گزارش مرور نیوز، سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه ایران صبح امروز (دوشنبه) در نشست خبری با بیان اینکه دیروز ۷ دی ماه چهارمین کنفرانس روابط خارجی ایران برگزار شد، گفت: روز سهشنبه هفته گذشته مشاور امنیت ملی افغانستان به تهران سفر کرد و با آقای ظریف ملاقاتی داشت که در این دیدار موضوعات مختلف به بحث و بررسی گذاشته شد.
خطیبزاده گفت: در این ملاقات ایران بر راه حل قطعی حل و فصل اختلافات در افغانستان از طریق سیاسی و گفتگوهای فراگیر تاکید و پافشاری کرد. ایران معتقد است راه حل قطعی منازعات و بحرانهای افغانستان سیاسی است بنابراین همه گروههای افغانی را به گفتگوهای فراگیر دعوت میکنیم.
وی تاکید کرد: دوشنبه هفته گذشته نیز نشست وزرای خارجه کشورهای باقی مانده در برجام برگزار شد که آقای ظریف گزارشی را از این نشست در توئیتر خود منتشر کرد. در این نشست ایران بر تعهدات برجامی طرف مقابل تاکید کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در رابطه با ورود یک هیئت عراقی به ایران و گفتگو با مقامات ایرانی در روز گذشته، تصریح کرد: این سفر انجام شده و مشاورین نخست وزیر آمده اند. البته مراودات نزدیک با مقامات عراقی داشتیم و در رابطه با موضوعات مختلف در کشور و آخرین تحولات گفتگوها انجام شده است و این رایزنی ها میان ایران و عراق مرسوم است.
خطیبزاده در خصوص دلایل حملات راکتی صورت گرفته در عراق بیان کرد: از نظر ما حمله به اماکن دیپلماتیک و مسکونی کاملا مردود است و هفته پیش هم این را عرض کردم. آنچه رئیس جمهور ایالات متحده و آقای پمپئو گفتند محکوم است و رد می شود و محتوای این توئیت ها مشکوک و شیطنت آمیز است. ما به دنبال تنش نیستیم، از امنیت جمهوری اسلامی ایران با تمام قوا دفاع می کنیم. مسئولیت این پیام ها تماما با ایالات متحده آمریکا است. سیاست ایران حسن همجواری بوده است و هیچوقت در هیچ مقطعی حاضر نبوده اختلافات خود را در منطقه دیگر حل کند. ما در چارچوب یک دولت مسئول و در چارچوب قواعد بین المللی در موضع دفاع از خود تردیدی نداریم.
وی در رابطه با گزارش سازمان هواپیمایی در خصوص هواپیمای اوکراینی و ادعای نرسیدن این گزارش به اوکراین افزود: در مورد تراژدی سقوط هواپیما هفته پیش هم عرض کردم، سازمان هواپیمایی کشوری به عنوان نهاد مسئول در حوزه فنی به مسئولیت خودش عمل و گزارش را آماده کرده و به صورت ویدئو آنلاین در اختیار طرف اوکراینی و طرف های دیگر قرار داده است. امروز و فردا هم به صورت رسمی با ترجمه در اختیارشان قرار میگیرد. نباید این موضوع را سیاسی کرد. بهترین راه، راه های حقوقی و عمل در چارچوب معاهدات است. گزارش فنی با دقت آماده شده و در اختیار قرار گرفته و امیدوار هستیم با گذراندن یک مسیر درست، بتوانیم اندکی از اندوه خانواده ها را کم کنیم. فکر می کنم به زودی ابعاد فنی و حقوقی این موضوع بر همگان مشخص خواهد شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در رابطه با ادعاهای برجامی مطرح شده اخیر گفت: نشست غیر رسمی وزاری خارجه باقی مانده در برجام بعد از کمیسیون مشترک کشورها برگزار شد. طرف ها بیشتر در مورد تحولات، بررسی هایی داشتند. تحولات متعددی در واشنگتن در حوزه برجام و غیر برجام صورت گرفته است. آقای ظریف مواضع را روشن و شفاف توئیت کردند. در تمام جلسه آقای ظریف روشن کردند که اروپا شریک لغو برجام است و این با آمار و عدد و ارقام کاملا روشن است.
خطیبزاده ادامه داد: بعد از برجام و در طول برجام اروپا نتوانست به تعهدات خود عمل کند و این گویای آن است که نتوانست به تعهدات خود پایبند باشد. هرگاه به طور موثر طرفهای دیگر به تعهدات خود عمل کنند ایران پنج گام برداشته شده را به عقب بر میگردد. در خصوص پارلمان اروپا هم، طنزی تلخ و خنده دار است که برخی نمایندگان مدعی دموکراسی بخواهند چارچوب ها را رعایت نکنیم. چنین درخواستی عجیب است. زمانبندی های مندرج در برجام جزء برجام است و باید رعایت شود. ریشه های ناامنی، حضور نظامی برخی کشورهای غربی در منطقه است و موضوعات متعددی وجود دارد که قطعا در حوزه برجام نیست و امیداور هستیم پیام به درستی گرفته شده باشد.
وی در رابطه با اقدامات وزارت خارجه در خصوص ترور سردار شهید سلیمانی خاطرنشان کرد: افراطی گری شکست نمی خورد مگر با رشادت ها و خون های پاکی که ریخته شد. همانطور که سردار سلیمانی فرمودند ما ملت شهادت هستیم لذا این شهادت را خدمت ملت بزرگ ایران مجدد تبریک و تسلیت عرض می کنم. دولت عراق میزبان آقای سلیمانی در آن سفر بودند و البته پیامی از عربستان دریافت شده بود که خیلی دیپلماتیک نبود که از طریق شورای عالی خلیج فارس پاسخ دادیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه اضافه کرد: پیام های گفته شده را به صورت مکتوب گفتیم. وزارت امور خارجه از لحظات اولیه بعد از این اتفاق تمام قد وارد میدان شد و این موضوع را اولویت اول خود گذاشتیم و دقایقی بعد از آن حمله جلسه ای در صبحگاه بعد از نماز صبح داشتیم و افراد در وزارت خارجه مسئولیت های مستقیم دریافت کردند. یکی از اقدامات رجوع به مراکز بین المللی مسئول مرتبط به این موضوع بود. بیش از پنج نامه به عنوان سند رسمی ثبت شد. از فضای رسمی و ملاقات های دیپلماتیک استفاده کردیم.
خطیب زاده اظهار کرد: سردار سلیمانی یکی از ارکان توازن منطقه ای و از صلح ساز ترین افراد منطقه بودند. مهمترین هدف ما مقابله با بی کیفر ماندن اقدام ایالات متحده آمریکا بود. تا زمانی که مسئولین این حادثه را پای محاکمه نیاوریم متوقف نمی شویم. وزیر امور خارجه به عنوان راس تمام فعالیت های دیپلماتیک از روز اول در هیچ مکاتبه و تماسی نبوده است که در رابطه با این موضوع صحبت نکنند. بیش از چند صد ملاقات دیپلماتیک مکتوب، رو در رو و ... در این زمینه برگزار شده و اجازه نخواهیم داد خون این شهید پایمال شود و این اقدامات ادامه پیدا خواهد کرد. رییس جمهور محترم در سطح سران حداقل در ۱۰ جلسه این موضوع را مطرح کردند. ایالات متحده تا روز آخر پاسخگوی اقدام خود خواهد بود.
* مطمئنم هستم ایران برای مصالح خود از کسی اجازه نمی گیرد
وی در رابطه با اینکه آیا برای صادرات گاز کشور به مجوز روسیه نیاز داریم اظهار کرد: مطمئن نیستم بنیانهای فرضی برای این سوال چقدر صحت دارد اما مطمئنم هستم ایران برای مصالح خود از کسی اجازه نمیگیرد. سال هاست خط لوله گاز آماده شده است اما طرف پاکستان کاری نکرده و پنج سال دیگر ممکن است قرارداد تمدید شود. در حوزه نفت، گاز و سایر حوزهها روابط بسیار نزدیکی با روسیه داریم و اکنون هم در جریان است. ما اساساً برای منافع خود تلاش میکنیم. پاسخ اینکه با چه بازاری همکاری کنیم و چرا، با وزارت نفت است.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ سوالی مبنی بر اینکه موضع ایران درباره حرکت زیردریایی اتمی به حوزه خلیج فارس چیست؟ گفت: نمیدانم این گزارش چقدر وثاقت دارد اما همه میدانند ایران در حوزه امنیتی و دفاعی خود چه سیاستی دارد و اگر بخواهد از خطوط مرزی ایران عبور کند، چه ریسکی دارد.
خطیب زاده در رابطه با ارزیابی خود از تحرکات جدید آمریکا در منطقه بیان کرد: به طور روشن گفتیم عواقب هر توطئه چینی با آمریکا است. متأسفانه ما هم اخبار تشدیدی میشنویم. ما به دنبال تنش در منطقه نیستیم و در دفاع از کشور ذرهای تردید نداریم و همه این موضوع را میدانند و امتحان هم کردند و پاسخ گرفتند.
وی در رابطه با اینکه چرا آقای ظریف چرا با رسانههای منتقد مصاحبه نمیکنند تصریح کرد: درخواستها بسیار زیاد است و ما اصلاً به این تقسیم بندیهای که به فضای همدلی کمک نمیکند اعتقادی نداریم. شما درخواست خود را مطرح کنید ان شاءالله در اولویت قرار خواهد گرفت.
* سند توافقنامه با افغانستان تا حدودی نهایی شده است
سخنگوی وزارت امور خارجه در رابطه با سفر مقام افغانستانی به ایران بیان کرد: در سفر دکتر عراقچی به کابل و حتی پیشتر از آن سفر وزیر امور خارجه افغانستان به ایران سند توافقنامه تا حدودی نهایی شده است که ان شاءالله جزئیات هم نهایی خواهد شد تا روابط را در چارچوب مشخصی قرار دهد.
خطیب زاده در خصوص توافق راهبردی ایران و چین گفت: متون بین دو کشور چندین بار مبادله شده است و بیشتر نقشه راه همکاری بلند مدت، میان ایران و چین است و به جهت این که به مسائل روز نمیپردازد با دقت در حال بررسی است.
سخنگوی وزارت امور خارجه در رابطه با علت کاهش صادرات گاز تصریح کرد: زیبایی جامعه ایران است که جلوی تنوع و تکثر کارشناسی گرفته نمیشود. پاسخگوی اقدامات وزارت امور خارجه هستم اما در خصوص سوال پرسیده شده ما در حوزههای مختلف به تعهدات خود عمل میکنیم اما در برخی شرایط حاد جوی دچار مضایق فنی میشویم که ناچار به اقداماتی میشویم که در داخل هم اتفاق میافتد. ما هیچگاه به عنوان کشوری که نشان دادیم تعهدات خود را به دقت انجام دادیم این را نادیده نمیگیریم. برخی کشورها بدهیهای کلانی به ما دارند اما به دلیل حسن همجواری در کشور عراق سعی کردیم تعهدات خود را منوط به آنها نکنیم.
وی در رابطه با صحبتهای روز گذشته ظریف در رابطه با روابط ایران با کشورهای جهان، گفت: اول از همه سعی کردیم سیاست خارجی ایران یک سیاست خارجی متوازن باشد. از همه عزیزانی که در حوزه سیاست خارجی خواهش میکنم مطلبی که در روزنامه ایران منتشر شد مراجعه کنند که در آنجا با عدد و ارقام تعداد سفرها به اروپا و … در این چند سال نشان دادیم سیاست متوازن ایران و اینکه اولویت ما همسایگان هستند یعنی چه. اتفاقاً سفرهایی که به اروپا و ایالات متحده داشتیم مشخص است و برخی اعداد و ارقام خلاف واقع است. اینها حامی از آن است که سیاست حسن همجواری یعنی چه. اینها حاکی از آن است که سیاست حسن همجواری یعنی چه.
وی افزود: ما به دنبال پروژههای منطقهای هم بودیم. این دولت دور از هیاهو و جنجالها اقدامات خود را انجام داد. ایران چهار راه ترانزیتی در منطقه است. بدانید که دیپلماتهای ایران با کمک نهادها در پی متنوع سازی هستند. در حوزههای دیگر جهانی، یکی از ابعاد برجام خنثی سازی ایران هراسی و ایران ستیزی بود و بخش دیگر آن نیز در رابطه با متنوع شدن برنامه سیاست خارجی بود. بعد از برجام حجم زیادی از مراودات عادی انجام شد و گویا است که چرا ما مذاکرات سختی برای عادی سازی این فضا به اسم برجام داشتیم. این مسیری نیست که به این دولت و دولتهای قبل و بعد محدود باشد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در رابطه با اینکه آیا دولت و مجلس عراق پیرامون ترور سردار سلیمانی با ایران مراودهای داشتند؟ تاکید کرد: همانطور که آقای عادل عبدالمهدی گفتند سردار مهمان عراق بودند و مسئولیت دوستان و دولت عراق از روز اول مشخص است. مصوبه پارلمان عراق برای اخراج آمریکا سند افتخار عراق است. فکر نمیکنم کسی بتواند در دنیای لیبرال غرب ادعای حقوق بشری کند، وقتی مقابل دوربینها به حقوقها بی توجه هستند و خنده تلخ میزنند. عاملین، آمرین و اجرا کنندگان باید مورد محاکمه قرار بگیرند.
خطیب زاده در رابطه با اینکه آیا پیش بینی میشود دولت ترامپ اقدام نظامی علیه ایران داشته باشد؟ گفت: پیش بینی نه کار سیاستمداران و نه دیپلماتها و حتی محققین است. ما به عنوان یک دولت برای هر سناریو آمادگی داریم. به هر سناریو فکر میکنیم و برای هر کدام پاسخ مناسب هم داریم. امیدواریم در این زمینه کاخ سفید دست بردارد و هر قدمی بردارند میراث بدتری در خاطرهها از خود باقی خواهند گذشت.
وی در رابطه با اینکه آیا برای خرید واکسن، عدم تصویب لوایح FATF تأثیر داشته است، گفت: در خصوص واکسن وزارت بهداشت باید با جزئیات بیان کند. هیچ درخواستی بی پاسخ نمانده و مذاکرات کمک دهنده انجام شده است. خرید واکسن در جاهایی که وزارت بهداشت گفته بود را مذاکره کردیم. اما اینکه کسی در رابطه با لوایح اظهار نظر کرده است خودش باید پاسخگو باشد. اینکه این لوایح در این زمینه ضروری است باید از سوی بانک مرکزی تشریح شود. در خصوص واکسن کرونا نمی دانم چه کسی ادعا کرده اما باید از وزارت بهداشت و بانک مرکزی پرسیده شود. مسیر اخذ واکسن کاملاً مشخص است. FATF را در فضای حقوقی و فنی باید مورد بررسی قرار داد.
خطیب زاده در پایان در خصوص سفرهای برخی مقامات آذربایجان به ایران بیان کرد: این سفر انجام شده و در خصوص برخی اقدامات در حوزه آب و یا سایر حوزهها باید بحث میشد که برخی به امضا رسیده یا به امضا نزدیک شده که ان شاءالله در جای خود مورد اشاره قرار خواهد گرفت.