سخنگوی هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی گفت: با توجه به اینکه ایران از حیث دیپلماتیک و دفاعی اشراف و آمادگی کامل در مواجهه با تحولات افغانستان دارد، تلاش های جدی انجام داده تا منافع مردم این کشور و ایران اسلامی در تحولات لحاظ شود.
به گزارش مرورنیوز، سیدنظام الدین موسوی سخنگوی هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی در جمع خبرنگاران در مورد جلسه امروز مجلس با سردار قاآنی اظهار داشت: سردار قاآنی مطالب دقیق، مستند و قوی را بیان کرد و تحلیل خیلی خوبی ارائه داد. همچنین تعدادی از نمایندگان مجلس هم دیدگاهها و دغدغههایشان را مطرح کردند. برآیند این جلسه که در سخنان دقیق فرمانده نیروی قدس مطرح شد، اشراف کامل و پیگیری تحولات افغانستان از سوی جمهوری اسلامی ایران است که رهبر معظم انقلاب هم در این باره بر اشراف دقیق مسائل همسایه شرقی تاکید داشتند.
وی ادامه داد: مردم افغانستان پیوندهای تاریخی، دینی و فرهنگی دیرینهای با مردم ایران دارند و نمیتوانیم نسبت به تحولات این کشور بی تفاوت باشیم. جمهوری اسلامی کاملا مسائل را رصد میکند و مردم ما به لحاظ پیوندهایی که همین امروز هم با مردم افغانستان دارند، این اتفاقات در افغانستان را مهم می دانند.
وی ادامه داد: همانطور که رهبر انقلاب فرمودند تحولات افغانستان را به دقت دنبال می کنیم ، زیرا از جوانب مختلف حائز اهمیت است؛ مردم این کشور پیوند دیرینه فرهنگی، تاریخی و دینی دارند و نمی توان نسبت به آنها بی تفاوت بود، بنابراین ایران به دقت مسائل این کشور را رصد می کند.
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی بااشاره به اینکه برای مردم کشورمان اهمیت دارد که در همسایه شرقی مان چه می گذرد، افزود: در این میان مردم افغانستان و تصمیم شان برای آینده از نظر کشور ما مهم است و به آن احترام می گذاریم.
موسوی تصریح کرد: آنچه در فحوای کلام سردار قآنی مشخص بود و در گزارشات سایر دستگاه های مرتبط با سیاست های خارجی نیز مورد تاکید قرار گرفته، اشراف کامل ایران درخصوص مسائل افغانستان است. در واقع دستگاه های امنیتی و دفاعی با اشراف کامل خود نسبت به تحولات اخیر غافلگیر نشدند. البته این تحولات به صورت یکباره حاصل نشد و سابقه آن به بیش از 20 سال گذشته می رسد. تحولات افغانستان با اشغال آمریکایی ها به سمت و سویی رفت، اما دگرگونی سیاسی که اکنون شکل گرفته از 5 الی 6 سال قبل شروع شده است.
وی گفت: با توجه به اینکه ایران از حیث دیپلماتیک و دفاعی اشراف و آمادگی کامل در مواجهه با تحولات افغانستان دارد، تلاش های جدی انجام داده تا منافع مردم این کشور و ایران اسلامی در تحولات لحاظ شود. آمریکایی ها در افغانستان دچار ضعف شدند، دولت این کشور نیز در اداره امور تضعیف شد و طالبان نیز برای تصرف بخش های مختلف اقداماتی را آغاز کردند، لذا دستگاه دیپلماسی و سایر نهادها در این خصوص فعال شدند و ایران سعی کرد در اطراف منازعه صورت گرفته، جلسه بین الافغانی را برگزار کند که از گروه های مختلف از جمله طالبان و دولت وقت نیز حضور داشتند.
سخنگوی هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی ادامه داد: این ابتکار جمهوری اسلامی ایران مورد استقبال طرف های مختلف قرار گرفت و نتایج خوبی در پی داشت که اگر ادامه می یافت شاید برخی مسائل که امروزه در افغانستان رقم خورده به سمت و سوی دیگری می رفت، زیرا همگی آنها حُسن نیت ایران را قبول داشتند و بدون هیچ قدرت خارجی در میان خود مذاکره می کردند. آمریکایی ها بر دولت افغانستان فشار آوردند و مذاکرات ادامه نیافت و بر این اساس تحولات به سمت میدانی سوق پیدا کرد و با دگرگونی سیاسی، دولت قبلی افغانستان سقوط کرد.
موسوی گفت: تلاش خواهیم کرد علاوه بر اینکه رأی و دیدگاه مردم افغانستان در آینده شان لحاظ شود، منافع ملت ایران و امنیت و ثبات مرزهایمان نیز در نظر گرفته شود؛ طی این مدت نیز هیچ تعرضی به مرزهایمان نشده و آمادگی کامل در این راستا وجود دارد، زیرا روابط حسنه بین دو کشور دارای اهمیت است.
نقش مخرب آمریکایی ها فراموش نشود
وی اظهار کرد: آنچه این روزها مغفول مانده و مردم و رسانه ها نیز باید به آن توجه کنند، نقش مخرب و غیرسازنده ای است که آمریکایی ها در مسئله افغانستان ایفا کردند. این روزها متاسفانه بعضاً در برخی از رسانه های داخلی و حتی شخصیت ها به دلیل عدم اشرافیت کافی نسبت به مسئله طوری مطالب بیان می شود که انگار جمهوری اسلامی تقصیری داشته یا به طور فعال به این موضوع وارد نشده است.
سخنگوی هیات رئیسه مجلس تصریح کرد: آمریکایی ها به اسم مبارزه با تروریسم و حذف گروه های تروریستی و تقویت زیرساخت های اقتصادی و صنعتی و وارد کردن دموکراسی درافغانستان، این کشور را به مدت 20 سال اشغال کردند و در این مدت پرونده حضور آمریکایی ها قابل تأمل است. آمریکا چرا به عنوان قدرت مداخله جو وارد افغانستان شد و در این سال ها به وعده هایش نیز عمل نکرد. به عنوان مثال سیستم بروکراتیکی که آمریکایی ها در افغانستان ایجاد کردند، به شدت ضعیف و فاسد بود و یکی از دلایلی که دگرگونی سیاسی در این کشور شکل گرفت و گروهی که قبلا در صحنه سیاسی افغانستان حذف شده بود، مجدداً توانست قدرت را در این کشور به دست بگیرد و مردم افغانستان نیز رغبتی به دفاع نداشتند، به دلیل این بود که آمریکایی ها روح مقاومت و امید را در مردم این کشور تضعیف کرده بودند.
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: مردم افغانستان از عملکرد آمریکایی ها ناراضی بودند، زیرا قول های آنها در حوزه زیرساختی و اقتصادی محقق نشده بود و سرمایه گذاری که در آنجا صورت گرفته بود، بیشتر در بخش نظامی بود؛ ارتش افغانستان نیز به دلیل اقدامات آمریکا نتوانست به جایگاه واقعی خود برسد و این در حالی است که نهایتاً آمریکایی ها به طور مفتضحانه و غیرمسئولانه از افغانستان فرار کردند.
موسوی گفت: افغانستان اکنون به نقطه صفر 20 سال پیش برگشته و حاکمیتی که در آن سال بر این کشور مسلط بود و حتی آمریکایی ها برای مبارزه با آنها وارد این کشور شدند، مجدداً روی کار آمده است. جمهوری اسلامی ایران اشراف کامل بر مسئله دارد و به صورت فعال و مبتکرانه با گروهی که در افغانستان غلبه یافته در تماس است و تلاش می کند منافع مردم این کشور و ملت ایران را حفظ کند.
وی تصریح کرد: نظر و رأی مردم افغانستان برای جمهوری اسلامی ایران مهم است و سیاست رسمی است که رهبر انقلاب آن را بیان فرمودند و هر آنچه مردم این کشور بپذیرند، ایران اسلامی نیز از آن دفاع خواهد کرد. اگر کارشکنی های رژیم آمریکا نبود، قطعاً ابتکار عمل جمهوری اسلامی ایران و موضوع مذاکرات بین الافغانی نتیجه می داد، اما آمریکایی ها مانع مسیر دیپلماتیک شدند و نتیجه به سمت عملیاتی نظامی سوق یافت. ایران تلاش خواهد کرد مذاکرات همه جانبه مجدداَ در افغانستان رخ دهد و خشونتی در این کشور صورت نگیرد و همه مردم در تعیین سرنوشتشان شریک باشند و ثبات در این کشور شکل بگیرد. روند سیاسی آینده افغانستان تحت اشراف و نظر جمهوری اسلامی ایران است و مطابق روند آینده با ابتکارات ایران، موضوع کشورمان درخصوص صحنه آتی افغانستان مشخص خواهد شد.