وزیر امور خارجه گفت:اروپا، هزینه سیاست‌های ایالات متحده را که دور از محدوده بحران ایستاده است، می‌پردازد.

به گزارش مرور نیوز، حسین امیرعبداللهیان در سومین نشست مجمع گفت‌وگوی تهران که در محل مرکز مطالعات سیاسی و بین المللی وزارت امور خارجه برگزار شده است گفت: در سیاست خارجی با تمام توان اعتمادسازی و تقویت پایه‌های دوستی را مورد توجه خود قرار داده‌ایم.

وی با اشاره به نگاه ایران به اهمیت ایجاد امنیت در منطقه و نقش کشور‌های منطقه در ایجاد امنیت گفت: در همین چارچوب آمادگی داریم که نشست مشترک وزیران امور خارجه و دفاع میان ایران و کشور‌های حاشیه خلیج فارس و دیگر همسایگان را برگزار کنیم.

 

اروپا، هزینه سیاست‌های ایالات متحده را می‌پردازد

امیرعبداللهیان به موضوع جنگ اوکراین اشاره کرد و گفت: سیاست جمهوری اسلامی ایران از ابتدای بحران تاکنون پیوستگی و تداوم داشته است؛ سیاست اصولی ما نفی توسل به زور تاکید بر حل و فصل مناقشه از طریق سیاسی بوده است ما از ابتدای این بحران با اتخاذ بی طرفی فعال در این موضوع تاکید کرده‌ایم که نگرانی‌های امنیتی مشروع طرفین باید در نظر گرفته شود از طریق گفتگو حل و فصل شود.

وی ادامه داد: اعتقاد داریم که نگاه تک بعدی به این بحران پاسخگو نیست و باید به ریشه‌های بحران، اقدامات برخی کنشگران ایجاد زمینه‌های بحران و دامن زدن به آن و همچنین تحریک و تهییج یکطرفه بحران نیز پرداخته شود.

وزیر امور خارجه ادامه داد: امروز شاهد هستیم اروپا، هزینه سیاست‌های ایالات متحده را که دور از محدوده بحران ایستاده است، می‌پردازد.

امیرعبداللهیان ضمن تاکید مجدد بر بی‌پایه و اساس بودن ادعای ارائه تسلیحات و پهپاد از سوی جمهوری اسلامی ایران به یکی از طرف‌های بحران اظهار داشت: تاکید می‌کنیم هیاهو درباره ارسال تسلیحات در شرایطی که میلیارد‌ها دلار انواع سلاح از کشور‌های غربی برای تداوم جنگ وارد اوکراین شده است، هدفی جز سرپوش گذاشتن بر روی روند دمیدن غرب در آتش جنگ در خشونت در اوکراین ندارد.

وی در ادامه به مسئله اتصالات منطقه‌ای و اهمیت انرژی اشاره کرد و گفت: ما معتقد به هم افزایی و ایفای نقش مثبت و سازنده همه کشور‌ها در مناطق پیرامونی غرب آسیا و پیوند دادن آن و تکمیل ظرفیت‌های مختلف آن هستیم.

 

امنیت زمانی فراهم می‌شود که امنیت همه فراهم باشد

وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در مورد روند مذاکرات رفع تحریم‌ها گفت: ما در مسیر استمرار تبادل پیام‌ها، مشورت‌ها و تعامل مستمر با نماینده عالی سیاست خارجی اتحادیه اروپا هستیم و روز گذشته معاون مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی گفتگو‌های سازنده و رو به جلویی با همکاران من در سازمان انرژی اتمی داشته است.

وی در بخشی دیگر از صحبت‌های خود با اشاره به بیانیه مشترک چین و شورای همکاری خلیج فارس و انتقاد از مواضع مطرح شده در آن در ارتباط با تمامیت ارضی ایران گفت: مراتب ناخرسندی و اعتراض خود را از طریق مجاری دیپلماتیک به شکل رسمی و با ارائه یادداشت رسمی و اعتراضی به طرف چین اعلام کردیم.

وزیر امور خارجه در ادامه درباره سیاست ایران در موضوع قفقاز نیز گفت: ما بر تقویت اتصالات منطقه‌ای بر ضرورت حفظ خطوط ژئوپولوتیک در منطقه قفقاز تاکید داشته و بر آن پای می‌فشاریم هستیم؛ امنیت زمانی فراهم می‌شود که امنیت همه فراهم باشد که آنگاه امنیت انرژی در عالی‌ترین سطح خود فراهم خواهد بود.

 

راه ثبات و امنیت پایدار در افغانستان از مسیر خاص و تصمیم مردم این کشورمی گذرد

وزیر امور خارجه درباره تحولات افغانستان نیز اظهار داشت: ما مردم افغانستان را که با آنان اشتراکات تاریخیف تمدنی، دینی و زبانی داریم، چون مردم خود می‌دانیم و برخلاف مدعیان دروغین حقوق بشر نسبت به سرنوشت آنان مسئولانه عمل می‌کنیم.

وی افزود: در یکسال و نیم اخیر جمهوری اسلامی ایران پذیرای خیل عظیم آوارگان افغانستانی بوده و در حالی که ایران در شرایط سخت‌ترین تحریم‌ها به سر می‌برد با سخاوت مندی آنان را پذیرفته است.

وی ادامه داد: معتقد هستیم راه ثبات و امنیت پایدار در افغانستان از مسیر خاص و تصمیم مردم این کشور و با تشکیل دولتی فراگیر می‌گذرد.

امیرعبداللهیان خاطر نشان کرد: کشور‌هایی که میزبان تروریست‌ها بوده یا مشوق تروریسم اقتصادی و رسانه‌ای و مروج خشونت هستند باید توجه داشته باشند که تروریسم و ناامنی یک تهدید جهانی است؛ نمی‌شود در خانه‌ای شیشه‌ای نشست و به دیگران سنگ اندازی کرد و خود آسیبی ندید.

امیرعبداللهیان در ادامه با اشاره به موضوع مذاکرات هسته‌ای ایران اظهار داشت: آمریکا باید از سیاست ریاکارانه در مورد توافق و بازگشت به برجام دست بردارد.

وزیر امور خارجه ادامه داد: آمریکا از سویی امروز امروز صحبت از مذاکرات هسته‌ای و رسیدن به گام‌های نهایی توافق می‌کند و از سوی دیگر از ایجاد ناامنی و بی ثبات کردن ایران حمایت می‌کند. این سیاست ریاکاران باید پایان یابد. اگر چنین شود و ایالات متحده واقع بینانه و در مسیری عملی و واقعی به دنبال رسیدن به توافق و بازگشت به تعهدات خود در برجام باشد، جمهوری اسلامی ایران نیز آمادگی دارد از مسیر گام‌های پایانی توافق برای رفع تحریم‌ها و بازگشت همه طرف‌ها به تعهدات، استقبال کند.

وی ادامه داد: ما در حال مشورت و تعامل مستمر با نماینده عالی سیاست خارجی اتحادیه اروپا هستیم و روز گذشته نیز معاون امور کل آژانس بین المللی انرژی اتمی گفتگو‌های سازنده و رو به جلویی با سازمان انرژی اتمی به عمل آورد.

 

در مورد تمامیت ارضی ایران هیچ تعارفی نداریم

وزیر امور خارجه در ادامه به توسعه روابط با چین اشاره کرد و اظهار داشت: تهران و پکن در سال‌های اخیر سطح همکاری‌های خود را به سطح بالایی ارتقاء داده‌اند؛ ما در این فضای همکاری انتظار نداشتیم که بیانیه سال ۲۰۱۴ کشور‌های منطقه کپی و پیست و تکرار شود.

امیرعبداللهیان ضمن تاکید بر تداوم همکاری راهبردی با چین در مورد تمامیت ارضی ایران هیچ تعارفی نداریم.

رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان در ادامه به حوادث اخیر در کشور اشاره کرد و اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران از ابتدای حیات خود یک نظام متکی به پویش جمعی و مردمی بوده است؛ در یک نظام مردمسالار و در مسیر تحول و تکامل تدریجی مردمسالاری فراز و نشیب‌ها موضوعی طبیعی است همانگونه که در کشور‌های دیگر نیز شاهد آن بوده و هستیم. اما متاسفانه مساله این است که مطالبات مسالمت‌آمیز مردم و تحولات داخلی کشور‌ها نباید مورد سوء‌استفاده دیگران به عوان ابزاری جهت تسویه حساب‌های سیاسی قرار گیرد.

 

جمهوری اسلامی ایران با دقت مداخلات نامشروع آمریکا  را زیر نظر دارد و با آن قویا برخورد می‌کند

امیرعبداللهیان افزود: مواضع و دخالت‌های غیرمسئولانه و سبک سرانه آمریکا و برخی کشور‌های غربی که خود مدت‌ها درگیر اعتراضات داخلی بوده و هر گونه اقدام خشونت آمیز علیه پلیس با حادترین شکل واکنش نشان می‌دهند در تحریک اغتشاشات در ایران از طریق ابزار‌های سیاسی، جنگ شناختی و رسانه‌ای و جنگ ترکیبی آنان حداکثر تلاش خود را برای بی ثبات سازی کشورم به کار بردند.

وی ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران نسبت به هرگونه مداخله در امور داخلی خود به طرف‌های مداخله گر هشدار داده و با دقت این مداخلات نامشروع را زیر نظر دارد و با آن قویا برخورد می‌کند. ملت ایران اعم از زن و مرد، پیر و جوان چهار دهه است که هزینه استقلال طلبی خود را می‌دهد و به ایده نه شرقی نه غربی در مسیر استقلال سیاسی پایبند است، همزمان که در راستای منافع ملی از توسعه و تحکیم مناسبت سیاسی، اقتصادی، تجاری، فرهنگی با شرق و غرب عالم استقبال می‌کند.

 

عراق نقش مهمی در منطقه غرب آسیا دارد

وزیر امور خارجه همچنین درباره تحولات عراق گفت: عراق نقش مهمی در منطقه غرب آسیا دارد؛ موقعیت ژئوپولتیک و ژئواستراتژیک عراق ظرفیتی را برای این کشور دوست و برادر در همسایگی ما ایجاد کرده است که همکاری‌های منطقه‌ای و تلاش عراق برای توسعه پیشرفت و همکاری‌های همه جانبه منطقه‌ای با استفاده از ظرفیت و موقعیت عراق در دستور کار منطقه قرار دارد.

وی افزود: فردا رهبران و وزرای خارجه کشور‌های منطقه در قالب نشست بغداد ۲ در کشور اردن هاشمی گرد هم خواهند آمد و این نشان دهنده آن است که عراق با گذر از بحران‌های مختلف امروز در شرایطی قرار دارد که به جایگاه طبیعی و منطقه‌ای خود باز می‌گردد.