سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در نشست هفتگی خود با خبرنگاران گفت: با توجه به سفر گروسی به تهران و مذاکرات انجام شده و تفاهمات صورت گرفته انتظار این است روند اجلاس بر روند فنی خودش پیش برود و مسائل خارج از سیاست زدگی انجام شود.

به گزارش مرور نیوز، «ناصر کنعانی»، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران صبح امروز در نشست خبری خود با اصحاب رسانه، پاسخگوی سؤالات خبرنگاران شد.

کنعانی در خصوص سفر گروسی به تهران و سخنش در مورد حمله به تاسیسات هسته ایران گفت: ایران در بحث حمایت از حقوق شناخته شده ملت ایران از همه امکانات و ظرفیت‌های سیاسی و حقوقی و همچنین فرصت‌هایی که در چارچوب قوانین بین الملل وجود دارد، استفاده کرده و خواهد کرد. حفاظت از توانایی‌های هسته‌ای ایران در سایه همین پیگیری‌ها صورت گرفته است. ایران در چارچوب فعالیت‌های خودش و مکاتبات با آژانس بارها به قطعنامه استناد کرده است. در کنفرانس‌های مربوط به ان پی تی این قطعنامه مورد استناد بوده است. حتی در کنفرانس‌ها در بند 100 پیش نویس سند نهایی اجلاس بازنگری ان پی تی ایران این موضوع را مطرح کرد. اما این پیشنویس در آنجا به دلایلی پرداخته نشد. ایران از همه حقوق شناخته شده خودش در مسیر سیاسی برای حفاظت از حقوق حقه ایران در بحث استفاده از انرژی صلح آمیز هسته‌ای استفاده کرده و خواهد کرد.

 

سفر گروسی به تهران ادامه مسیر دیپلماسی برای حل و فصل اختلافات بود

سخنگوی وزارت خارجه در خصوص دیپلماسی ایران و تفاهم ایران و آژانس گفت: ایران به دیپلماسی پایبند است و در قالب دو و چندجانبه بهترین چارچوب برای حل و فصل اختلافات می‌داند. ما معتقدیم موضوعاتی که در مناسبات دو جانبه و چندجانبه مطرح است در قالب روند دیپلماسی پیش برود. ورود ایران به مذاکرات هسته‌ای اساسا بلکه اساس اعتقاد ایران به دیپلماسی چندجانبه بوده است. اما توافق‌ها یک مسیر دو طرف است برای همه اعضایی که وارد آن شده‌اند. در ارتباط با تحولات اخیر ایران تاکید کرده که به روند مذاکره برای بازگشت همه طرف‌ها پایبند است و آماده‌ایم به اجرای توافق برگردد. در همین چارچوب دیپلماسی فعال است. سفر گروسی به تهران هم ادامه مسیر دیپلماسی برای حل و فصل اختلافات بود.

 

 آژانس بجای مسائل سیاسی روند فنی را در پیش می‌گیرد

وی در خصوص نشست امروز شورای حکام گفت: نشست آژانس در چارچوب نشست دوره‌ای است. نشست امروز صرفا موضوع مربوط به مسایل هسته‌ای ایران نیست و موضوعات دیگرانی هم در برنامه‌ها قرار دارد. در ارتباط با مسایل هسته‌ای ایران دبیرکل آژانس هر سه ماه گزارش خودش را مطرح می‌کند. دبیرکل آژانس به شورای امنیت سازمان ملل هم گزارش شش ماهه ارایه می‌کند. با توجه به سفر گروسی به تهران و مذاکرات انجام شده و تفاهمات صورت گرفته انتظار این است روند اجلاس بر روند فنی خودش پیش برود و مسائل خارج از سیاست زدگی انجام شود.

 

ما در حال تبادل پیام فنی با آژانس هستیم

سخنگوی وزارت خارجه درباره سفر گروسی همچنین تاکید کرد: سفر آقای گروسی در استمرار همکاری‌های دوجانبه ایران و آژانس صورت گرفت. مشکلات فنی وجود داشت و سفر برای رفع اتهام‌ها انجام می‌شود. مذاکرات ما با آژانس فنی است و دو اصل اساسی دارد، عضویت ایران در آژانس و مسئله ان پی تی و پادمان. ما در حال تبادل پیام فنی با آژانس هستیم و طبیعتا اگر ابهامات برطرف شود، طبیعتا اگر سفر آتی هیئت آژانس به تهران انجام شود، یک بهانه از طرف‌های مقابل در خصوص برجام برطرف می‌شود.

 

 

تماس‌ها با شخص بورل برقرار است/ تبادل پیام‌ درباره مذاکرات رفع تحریم‌ها انجام می‌شود

وی در خصوص مذاکرات رفع تحریم‌ها گفت: گرچه مذاکرات رسمی انجام نشده اما اساسا همانطور که اعلام شده تبادل پیام‌ها در کانال‌های ارتباطی انجام می‌شود. مقامات آمریکایی هم اعلام کرده‌اند که ما کانال‌هایی برای ارتباط با ایران داریم. تماس‌ها با شخص آقای بورل برقرار است. سفر گروسی به تهران هم بخشی از روند بازگشت طرف‌های برجامی به توافق است.

 

کنعانی خطاب به مقامات آمریکایی‌: هم پیام می‌دهید و هم تکذیب می‌کنید!

سخنگوی وزارت خارجه در خصوص تکذیب ارسال پیام به ایران از سوی آمریکا توضیح داد: مقامات آمریکایی همزمان تاکید کردند که ما کانال‌های خودمان را برای تبادل پیام‌ها با ایران داریم. بنابراین اگر طرف ما اقای بورل و اتحادیه اروپا بود تاکنون مشکلات ما حل و فصل شده بود. در این زمینه باید از مقامات آمریکا پرسید که دلیل تکذیب‌ها چیست. هم پیام می دهید و هم تکذیب می‌کنند.

 

توافق موقت از نظر ایران مطرح نیست

وی در خصوص ادعای توافق موقت در خصوص برجام گفت: توافق موقت از نظر ایران مطرح نیست و بازگشت همه طرف‌ها به برجام مدنظر است. اینکه تا کجا پیش میرویم منافع ملی ایران حدود این کار را تعیین می‌کند. ما تا زمانی که منافع خود را ببینیم در این مسیر قرار داریم. تاکید ما این است که تحریم‌ها رفع شود و روابط ما با آژانس در حالت طبیعی خودش باشد.

 

طرف های اروپایی اسیر سیاست‌های تنش آفرین آمریکا و رژیم صهیونیستی نشوند

سخنگوی وزارت خارجه درباره توافقات با آژانس گفت: گفتگوی با آژانس در استمرار تعاملات مثبت ایران با آژانس است. ما آژانس را یک سازمان فنی می‌دانیم و معتقدیم که به دور از سیاست زدگی بر اساس تخصص فنی خودش انجام وظیفه کند. ما در چارچوب حقوق همواره با اژانس تعامل کردیم و این سفر هم در استمرار سفرهای گذشته بوده است. همانطور که اعلام شد دو طرف به یک الگویی برای ادامه گفتگوها برای رفع ابهامات اژانس رسیدند. آیا این منجر به تنش زدایی در روابط ایران و طرف‌های دیگر منجر خواهد شد، به طرف‌های دیگر مربوط است. ما در ارتباط با همه کشورها از جمله اروپا حتما به سیاست تنش زدایی اعتقاد داریم. در سفر آقای وزیر به ژنو هم در همین چارچوب گفتگوهای خوبی انجام شد. ایران قائل به تنش زدایی است اما این یک مسیر دوجانبه است. ما امیدواریم که طرف‌های دیگر هم به سیاست همکاری با ایران روی آورند. ایران کشور مهمی در معادلات منطقه‌ای است. ما امیدواریم که طرف های اروپایی اسیر سیاست‌های تنش افرین دولت امریکا و رژیم صهیونیستی در قبال ایران نشوند.

 

از نقش میانجیگری‌ها در ارتباط با ایران استقبال می‌کنیم

وی در خصوص نقش میانجیگری‌ها در ارتباط با روابط ایران و عربستان و مذاکرات رفع تحریم‌ها گفت: در موضوع ایران و آمریکا بحث صرفا بازگشت به توافق و رفع تحریم‌ها موضوعیت دارد، نقش طرف اروپایی از سوی آقای بورل صورت می‌گیرد. در طول مذاکرات گذشته از نقش ایشان استقبال کردیم. همچنین در خصوص دیگر کشورها هر طرفی که در این زمینه ظرفیتی داشت برای میانجیگری ما استقبال کردیم. در ارتباط با عربستان دولت عراق این نقش را ایفا کرده و ما با حسن نیت به نقش عراق نگاه می‌کنیم.

 

محورهای مذاکرات امیرعبداللهیان با مقامات عراقی

کنعانی درباره سفر وزیر خارجه به عراق نیز گفت: در خصوص سفر آقای امیرعبداللهیان به عراق در دیدارهای عالی که صورت گرفت، موضوعات سیاسی و دوجانبه مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفته است. طبیعتا ایران با ضرورت حل و فصل مشکلات از رویکردهای مثبت استقبال خواهد کرد.

 

گروهک‌های مسلح در خاک عراق باید خلع سلاح و به ایران تحویل داده شوند

کنعانی در خصوص تهدیدهای مرزی ایران و عراق گفت: پیرو مذاکرات فنی و سطح بالای امنیتی میان دو کشور منجر به تشکیل کمیته عالی امنیتی تهران و بغداد شد. ما در ارتباط با مباحث مرزی در عراق تاکید می‌کنیم که برای ما حمایت از وحدت عراق یک اصل است. احترام به تمامیت ارضی این کشور یک اصل جدی است. رابطه ما با عراق بسیار نزدیک و برادرانه است. همانطور که تاکید کردیم انتظار داریم از خاک عراق هیچ تهدیدی علیه امنیت ملی ایران نشود. دولت عراق مسئول حفاظت از مرزهای خود با ایران است. در خصوص حضور نیروهای مسلح در خاک این کشور تاکید کردیم که باید خلع سلاح شوند و این مجرمان به ایران تحویل داده شوند. در سفر آقای وزیر به بغداد هم اجرای توافقات مورد تاکید قرار گرفته و همه هم می‌دانند که ایران در حمایت از شهروندان خودش با کسی مصامحه نمی‌کند.

 

درخواست ایران برای سفر هیئتی از آذربایجان به ایران

کنعانی در خصوص پیشنهاد ایران به باکو و دیدار صفری با مقامات آذربایجان گفت: سفر آقای صفری به باکو به منظور شرکت در نشست سران گروه تماس جنبش عدم تعهد انجام شده است. این سفر فرصت خوبی بود. دیدار دوجانبه با مقامات آذربایجان و وضعیت جاری فی مابین انجام شود. ایشان سه دیدار مهم با وزیر خارجه آذربایجان، دستیار رییس جمهور و دیدار با معاون وزیر خارجه این کشور داشتند. در این نشست‌ها وضعیت سفارت آذربایجان در تهران مورد بحث قرار گرفت. با آنکه ضارب اعلام کرده با انگیزه شخصی این اقدام را انجام داده، ایران بررسی دقیق موضوع را در دستور کار خودش قرار داده است. در نشست‌های انجام شده گزارشی در خصوص اقدامات انجام شده به مقامات آذربایجانی ارائه شد. ما اعلام کردیم که آماده همکاری مشترک در خصوص ارتباط با حادثه تلخ سفارت آذربایجان در ایران داریم. ایران در خواست کرده که هیئتی از آذربایجان به ایران بیایند. اخیرا هم گفتگوی تلفنی میان دادستان کل دو کشور صورت گرفته است. توافق شده چارچوب قضایی برای همکاری دو کشور در این رابطه فراهم شود. این مسئله از دیدگاه سیاسی به دور است و توافق شد طرفین در این رابطه مشورت‌های خودشان را ادامه دهند.

 

 

راه برای اجرای توافق نامه تبادل زندانیان با بلژیک "باز" است

سخنگوی وزارت خارجه درباره تحول در خصوص آقای اسدالله اسدی زندانی ایرانی در بلژیک گفت: در ارتباط با بلژیک من لازم است اشاره کنم موافقت نامه بین ایران و بلژیک از مدت‌ها قبل در جریان بوده و روند قضایی خودش را طی کرده بود. متاسفانه با تحولات درونی بلژیک ما شاهد تعلیق اجرای موافقت نامه بودیم. موافقت نامه تبادل محکومان بین دو کشور یک موافقت نامه عمومی است و میان ایران و خیلی از کشورها این موافقت نامه تنظیم شده است. با اتفاق خوبی که در بلژیک شاهد بودیم اکنون می شود گفت راه برای اجرای توافق نامه باز شده و ایران هم استقبال می‌کند. این توافق نامه حتما می تواند راجع به پرونده اقای اسدی اثرگذار باشد. ما در ارتباط با دیپلمات بازداشت شده بارها اعلام کردیم مراحل بازداشت و روند قضایی غیرقانونی بوده و نقض فاحش کنوانسیون وین است. در مذاکرات رسمی هم اعلام کردیم که ایشان باید به زودی آزاد شود و جبران حیثیت شود.

 

 رژیم صهیونیستی نقشی مخرب در منطقه دارد

وی در خصوص مواضع رژیم صهیونیستی نیز تاکید کرد: مواضع رژیم صهیونیستی امر جدیدی نیست و نقش این رژیم در خصوص ایران و منطقه نقش مخرب است. از رژیمی که بنیادش بر اساس بحران آفرینی بنا شده انتظار صلح دور از واقعیت است.

 

رژیم صهیونیستی با بحران‌های عدیده‌ای مواجه است

وی درباره تنش های سیاسی و اجتماعی رژیم صهیونیستی اظهار کرد: تنش‌های سیاسی مستمر و بی ثباتی و تزلزل دولت‌های تشکیل شده و بحران اقتصادی همچنین تنش‌های اجتماعی که روز به روز دارد خودش را نشان می‌دهد و مقاومت مردم غزه، رژیم صهیونیستی با بحران‌های عدیده ای مواجه است. آنچه که مشخص است رژیم با بحران‌های متراکم رو به رو است.

 

 

درخواست رفع تحریم‌های ظالمانه آمریکا علیه سوریه

کنعانی در خصوص روابط با سوریه گفت: من آمار دقیقی ندارم ارائه کنم که حجم مبادلات ما با سوریه چه مقدار است. موضوع بازسازی کشور سوریه هم با توجه به ویرانی‌های این کشور نیازمند به حمایت مجامع بین‌المللی است. تاکنون توافقات خوبی میان ایران و سوریه صورت گرفته و برخی از شرکت‌های ایرانی نقش‌هایی را در بازسازی سوریه برعهده دارند.

وی همچنین افزود: ما با توجه به شرایط خاص سوریه معتقدیم که همه کشورها باید برای بازسازی خرابی‌های سوریه ناشی از جنگ، اقدام کنند. اخیرا این کشور با زلزله ویرانگر هم روبه‌رو شد و متاسفانه با تحریم‌های سنگین از سوی آمریکا مواجه است و کاملا با توجه به شرایط، غیرانسانی است. انتظار این است تحریم‌های طالمانه آمریکا بلافاصله برداشته شود تا کمک‌های انسان دوستانه به این کشور فراهم شود.

 

غرب مدرک مستندی درباره پهپادهای ایرانی ارائه نکرد

وی درباره ادعای تکراری استفاده از پهپادهای ایران در جنگ اوکراین گفت: از نظر ما مسئله وجود ندارد بلکه مسئله سازی وجود دارد. همکاری ایران و روسیه محدود به همکاری نظامی نیست. تمرکز بر موضوعات نظامی تقلیل دادن سطح همکاری‌های دو کشور است. روابط ایران و روسیه جزو روابط عرفی است و امر جدیدی نیست. کسی نمی‌تواند ایران را به دلیل داشتن رابطه با روسیه مواخذه کند. در خصوص پهپادها ادعای غربی‌هاست و اقای وزیر هم توضیح دادند تعداد پهپادهای ارسال شده برای قبل از جنگ اوکراین است. دولت روسیه هم اعلام کرده که از پهپادها در جنگ اوکراین استفاده نکرده است. در این خصوص هم طرف‌های غربی هیچ مدرک مستدلی ارائه نکردند. نکته بعدی نشست فنی بین ایران و اوکراین که در مسقط برگزار شد، طرف اوکراینی نتوانسته مدرکی برای ادعای خودش ارائه کند. از سوی ما مسئله نیست بلکه مسئله سازی است.

 

ایران در امنیت مرزهای خود با افغانستان اقدام جدی صورت می‌دهد

کنعانی در خصوص مشکلات مرزی با افغانستان گفت: در ارتباط با افغانستان ما متاسفانه شاهد دو رخداد تلخ مرزی بودیم. در این خصوص مقامات ذی ربط ورود کرده و موضوع جمع شد. ما رابطه مشترک میان دو طرف داریم و دستگاه دیپلماسی در اینگونه موارد هرجا که اقتضا کند اقدام خواهد کرد. ما در این زمینه به وظایف خودمان واقف هستیم. طبیعتا با توجه به شرایط افغانستان مشکلاتی را در پیگیری‌ها ایجاد می‌کند. از نظر ما این اتفاقات مرزی پسندیده نیست و ایران در ارتباط با امنیت مرزهای خود اقدام جدی صورت می‌دهد.

وی در خصوص ادعای حمایت ایران از القاعده گفت: پرورش دهنده‌های القاعده که سالیان متمادی در افغانستان جرم مرتکب شده فرافکنی می‌کنند و این اتهامات به جمهوری اسلامی ایران نمی‌چسبد.

 

 ترکمنستان به حساسیت‌های ایران در ارتباط با رژیم صهیونیستی واقف است

وی در خصوص انتقال سفارت رژیم صهیونیستی به 20 کیلومتری مرز ایران و ترکمنستان گفت: رابطه میان ترکمنستان و رژیم صهیونیستی چیز جدیدی نیست و رابطه آنان به دهه نود میلادی بر می‌گردد. رابطه ایران با ترکمنستان خوب است و در ارتباط با رژیم صهیونیستی هم دولت ترکمنستان به حساسیت‌های ایران اشراف دارد و این دولت وعده داده که به حساسیت های ایران واقف است و ملتزم.