در حالی که رئیسجمهور اوکراین پیشنهاد صلح ولادیمیر پوتین را یک اولتیماتوم دیگر از جانب روسیه تلقی و آن را رد کرده، سخنگوی کرملین گفت: اکنون کییف فرصت واقعی برای توقف درگیری، رسیدن به صلح و دریافت تضمین امنیتی پیدا کرده و باید درباره آن خوب فکر کند.
به گزارش مرور نیوز، ولادیمیر زلنسکی ، رئیس جمهور اوکراین روز جمعه در مصاحبه با یک شبکه تلویزیونی ایتالیایی، اعلام کرد که پیشنهاد صلحی که از سوی ولادیمیر پوتین ، رئیس جمهور روسیه مطرح شده، در واقع یک «اولتیماتوم» است.
او در پاسخ به سؤال مجری برنامه دراینباره گفت: «چه میتوانم بگویم؟ این حرفها اولتیماتومی بیش نیست، هیچ تفاوتی با اولتیماتومهای قبلی روسیه ندارد.»
زلنسکی مدعی شد: "هیچ وضعیت منجمدی در درگیری نظامی وجود نخواهد داشت".
پیش از این، ظهر روز جمعه پوتین در دیدار با مقامات وزارت امور خارجه روسیه اعلام کرد که مسکو یک پیشنهاد صلح واقعی و ملموس دیگری به کییف ارائه میدهد که امتناع از آن به مسئولیت اخلاقی و سیاسی رهبری اوکراین و متحدان غربیاش تبدیل خواهد شد.
رئیس جمهور روسیه تعدادی از خواستهها برای ازسرگیری گفتگوها برای دستیابی به صلح را برشمرد که شامل خروج نیروهای اوکراینی از سرزمینهای دونتسک و لوگانسک و همچنین مناطق خرسون و زاپروژیه است، یعنی در واقع صحبت بر سر تمامی قلمروی تحتکنترل قرارگرفته نیروهای مسلح روسیه خواهد بود.
علاوه بر این، بهگفته پوتین، اوکراین باید رسماً از پیوستن به ائتلاف ناتو خودداری کند. بهگفته او، روسیه همیشه برای صلح تلاش کرده و آماده است «حتی همین فردا» پای میز مذاکره بنشیند. رئیس جمهور تأکید کرد: بهمحض تحقق این شروط، دستور آتشبس فوری از سوی روسیه داده خواهد شد و در عین حال، خروج امن واحدها و تشکیلات نظامی اوکراینی تضمین خواهد شد.
اشاره کرملین به درک نادرست اوکراین از پیشنهاد صلح پوتین
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین شب گذشته در یک گفتگوی تلویزیونی در تفسیر اظهارات ولادیمیر زلنسکی مبنی بر اینکه ابتکار صلح روسیه یک اولتیماتوم است، یادآور شد که چنین دیدگاهی گویای سوءتفاهم و درک نادرست او از این موضوع است و پیشنهاد رئیس جمهور پوتین برای آتشبس در اوکراین، کاملاً صلحآمیز و سازنده است و هیچ صحبتی از اولتیماتوم در آن وجود ندارد.
او همچنین تأکید کرد که از زمان آخرین مذاکرات دو طرف روسی و اوکراینی در سال 2022، وضعیت از لحاظ حقوقی و هم در عمل تغییر کرده است. اکنون نمیتوان واقعیتهای جدید ژئوپولیتیکی مرتبط با چهار منطقهای را که طبق قوانین بینالمللی بخشی از خاک روسیه شدهاند، نادیده گرفت. پسکوف افزود: «در اینجا طرف اوکراینی فقط باید خوب در مورد پیشنهاد صلح مطرح از طرف پوتین فکر کند، واقعاً صحبت بر سر یک تضمین امنیت است و یک پیشنهاد جامع، بسیار عمیق و سازنده است.»
بهعقیده دبیر مطبوعاتی رئیس جمهور روسیه، اکنون کییف این فرصت را دارد که ابتکار صلح پوتین را بررسی کند و با در نظر گرفتن واقعیتهای تحققیافته در جبههها، درگیری را متوقف و بهسمت راهحلی مسالمتآمیز حرکت کند.
او با اشاره به اینکه این پیشنهادات نیازی به رسمی شدن ندارند، زیرا بهصورت علنی و بهطور واضح از سوی رئیس جمهور روسیه ا اعلام شده است و در رسانهها در دسترس همه قرار دارد، تأکید کرد: شروطی که پوتین به اوکراین برای مذاکرات صلح پیشنهاد کرد، نامحدود است، اما مقامات کییف باید بهخاطر داشته باشند که وضعیت در میدان نبرد بهسرعت در حال تغییر است و ممکن است بهزودی برای آنها بدتر شود.
دیمیتری پسکوف اضافه کرد: برای روسیه، مهمترین موضوع دستیابی به اهداف تعیینشده برای عملیات ویژه ترجیحاً از طریق مذاکرات صلحآمیز است و پیشنهاد مطرحشده فرصتی مناسب برای آن است.
کییف پیشنهاد صلح جدید روسیه را رد کرد
در خبر دیگری گزارش شده است که میخائیل پودولیاک، مشاور رئیس دفتر ولادیمیر زلنسکی نیز بهنوبه خود اعلام کرد: ابتکار عمل برای حلوفصل مناقشه اوکراین که از سوی ولادیمیر پوتین مطرح شده است، گویا حاوی «پیشنهادات واقعی برای صلح» نیست.
پودولیاک شب گذشته، جمعه، در صفحه خود در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) دراینباره نوشت: «هیچ "پیشنهاد صلح" جدید و واقعبینانهای از روسیه دریافت نشده است. <...> هیچ چیز جدیدی در این پیشنهاد وجود ندارد که بتوان روی آن فکر کرد.»
به عقیده مشاور رئیس دفتر زلنسکی، اتخاذ وضعیت غیرمتعهد و غیربلوکی توسط اوکراین، طبق شروط مورد درخواست طرف روسی، ظاهراً کشور اوکراین را بدون دفاع باقی خواهد گذاشت. پودولیاک سایر نکات مطرح در پیشنهاد صلح پوتین را نیز غیرقابلقبول ارزیابی کرد.
لاوروف: امیدوارم غرب سیگنال پوتین را شنیده باشد
سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه روز گذشته پس از سخنرانی ولادیمیر پوتین در این وزارتخانه، در جمع خبرنگاران یادآور شد: اظهارات رئیس جمهور روسیه به موضوع گفتگوها در اجلاس صلح اوکراین در سوئیس تبدیل خواهد شد، البته طرف روسی پس از پیشنهاد صلح مطرحشده بهدنبال کسی راه نخواهد افتاد تا او را قانع کند.
لاوروف گفت: «فردا و پسفردا مشخص نیست که رویداد سازماندهیشده در سوئیس در چهترکیبی و در چهسطحی برگزار خواهد شد، امیدوارم سخنرانی رئیسجمهور به آنها موضوعی برای گفتگو بدهد.»
وزیر خارجه ابراز اطمینان کرد که جامعه جهانی قطعاً به پیشنهاد صلح مطرحشده از سوی ولادیمیر پوتین واکنش نشان خواهد داد. بهگفته او، در جریان نشست وزرای خارجه گروه بریکس در نیژنی نووگوراد و دیدارهای دوجانبه درباره مناقشه اوکراین با نمایندگان اکثریت جهان بهتفصیل صحبت کرده است و همه آنها وضعیت واقعی روند اوضاع پیرامون این بحران را درک میکنند.
لاوروف ابراز امیدواری کرد که با کمک سخنرانی پوتین، نمایندگان کشورهای گروه G7 که اکنون در ایتالیا گرد هم جمع شدهاند و برای حمایت از طرف اوکراینی تصمیمگیری میکنند، وضعیت را درک کنند. او تأکید کرد: روسیه مجدداً از شرکای غربی خود ناامید خواهد شد اگر آنها دوباره این سیگنال واضح برای پایان دادن به درگیری نظامی در اوکراین از سوی رئیس جمهور پوتین را نشنوند.