این شاخص مبتنی بر رتبه بندی سالانه کشورهای مختلف جهان میباشد که توسط صندوق صلح منتشر میشود و در آخرین گزارش منتشر شده 178 کشور جهان را در برگرفته است. هدف اصلی گزارش ارزیابی سطح پایداری و ثبات در کشورها و میزان فشارهای وارده به صلح میباشد. این شاخص از مجموع 12 متغیر مختلف به دست میآید که هر یک از این متغیرها نیز متشکل از زیر متغیرهای مختلف دیگری میباشند.
به گزارش مرور نیوز به نقل از پایگاه اطلاعرسانی دولت، این شاخص مبتنی بر رتبه بندی سالانه کشورهای مختلف جهان میباشد که توسط صندوق صلح منتشر میشود و در آخرین گزارش منتشر شده 178 کشور جهان را در برگرفته است. هدف اصلی گزارش ارزیابی سطح پایداری و ثبات در کشورها و میزان فشارهای وارده به صلح میباشد. این شاخص از مجموع 12 متغیر مختلف به دست میآید که هر یک از این متغیرها نیز متشکل از زیر متغیرهای مختلف دیگری میباشند. این 12 متغیر شامل موارد زیر میباشد:
فشارهای جمعیت شناختی[1]: شامل فشارها و مسائلی از قبیل حوادث طبیعی، بیماریها، محیط زیست، آلودگی، کمبود غذا، سوء تغذیه، کمبود آب، رشد جمعیت، افزایش جمعیت جوان، مرگ و میر و موارد مشابه میود.
پناهندگان و آوارگان[2]: اشاره به مردم بی خانمان دارد که پتانسیل مواجه با تهدیدات امنیتی را دارند و شامل مواردی از قبیل بیخانمانها، کمپهای پناهندگان، کمپهای آوارگان، بیماریهای مربوط به آوارگان، سرانه پناهندگان، سرانه آوارگان، ظرفیت جذب و سایر موارد میباشد.
توسعه اقتصادی نامساعد[3]: که از طریق متغیرهایی از قبیل ضریب جینی، سهم درآمدی 10 درصد بالا، سهم درآمدی 10 درصد پایین، توزیع خدمات در مناطق شهری و روستایی، دسترسی به امکانات پیشرفته، جمعیت مناطق حاشیهای و سایر موارد اندازه گیری میشود.
اعتراضات گروهی[4]: اعتراضات گروهی از عوامل مهم ناامنی در کشورهاست که ناشی از عواملی از قبیل تبعیض، بیقانونی خشونتهای قومی، خشونتهای فرگیر، خشونتهای فرقهای، خشونتهای مذهبی و سایر موارد میباشد.
فرار مغزها[5]: در فقدان فرصتهای مناسب زندگی و فعالیت، مردم مجبور به مهاجرت و ترک سکونتگاه دامی خود میشوند که این پدیده در مقابل تقویت سرمایه انسانی کشورهاست. در شاخص شکنندگی این مساله با عواملی از قبیل سرانه مهاجرت، سرمایه انسانی، مهاجرت شهروندان تحصیل کرده و سایر موارد اندازه گیری میشود.
فقر و زوال اقتصادی[6]: فقر و زوال اقتصادی توانایی دولتها برای ایجاد ثبات در کشور را کاهش میدهد و منجر به ایجاد ذهنیت «دارا» و «ندار» در جامعه میگردد. این مساله با عواملی از قبیل کسری بودجه، بدهی دولت، بیکاری، بیکاری جوانان، قدرت خرید، GDP سرانه، رشد اقتصادی، تورم و مواردی از این قبیل اندازه گیری میشود.
مشروعیت دولت[7]: فساد و فقدان نمایندگی[8] دولت موجب تضعیف قراردادهای اجتماعی جوامع میشود. این شاخص با عواملی از قبیل فساد، حکمرانی موثر، مشارکت سیاسی، فرایند انتخابات و گزینش، سطح دموکراسی، اقتصاد پنهان، تجارت مواد مخدر، تظاهرات و اعتراضات، مبارزه قدرت و سایر موارد اندازه گیری میشود.
خدمات عمومی: ارائه خدمات عمومی از قبیل بهداشت، آموزش، حمل و نقل، آب و فاضلاب و ... از نقشهای کلیدی دولتهاست و در این شاخص از مولفههایی از قبیل وضعیت انتظامات پلیسی، اقدامات جناتکارانه، تامین آموزش، ببیسوادی، آب و فاضلاب، زیرساختها، کیفیت بهداشت، ارتباات، دسترسی به اینترنت، دسترسی به انرژی، خطوط حمل و نقل و غیره استفاده میشود.
حقوق بشر و نقش قانون: در صورت تجاوز به حقوق بشر یا حفاظت نامساعد، دولتها در بدیهیترین مئولیتهای خود شکست میخورند. در این گزارش این شاخص با مولفههایی از قبیل آزادی مطبوعات، آزادی مدنی، آزادیهای سیاسی، تجارت انسان، زندانیان سیاسی، محبوسین، آزار و اذیت فرقههای مذهبی، شکنجه و اعدام ارزیابی میشود.
دستگاه امنیت[9]: دستگاه امنیت انحصار استفاده از نیروی قهری را به صورت قانون دارد. با توجه به اینکه قراردادهای اجتماعی در زمان رقابت گروهها متاثر میشود، دستگاه امنیت اهمیت پیدا میکند. در شاخص شکنندگی این متغیر با استفاده از عواملی از قبیل ستیزههای داخلی، تکثیر سلاحهای سبک، شورش و اعتراض، مرگ و میر ناشی از تنازعات، کودتای نظامی، شورش، نظامیگری، بمب گذاری و زندانیان سیاسی اندازه گیری میشود.
تنازعات دو قطبی[10]: زمانی که رهبران ملی و محلی به دلیل بن بست و تنازعات مختلف از دستیابی به توافق سیاسی باز میمانند، این مساله منجر به تضعیف قراردادهای اجتماعی میشود. این شاخص از طریق عواملی از قبیل جنگ قدرت، پناهندگان[11]، انتخابات تقلبی، رقابتهای سیاسی و سایر عوامل اندازه گیری میشود.
مداخلات خارجی[12]: وقتی کشوری از دستیابی به تعهدات بین المللی خود باز میماند ممکن است منجر به دخالت سایر کشورهای خارجی شود. این مساله منجر به ناتوانی دولتها از انجام وظایف داخلی خود میشود. برای اندازه گیری این شاخص از عواملی از قبیل مساعدتهای خارجی، حضور صلحبانان بین المللی، حضور ماموران سازمان ملل، مداخلات نظامی خارجی، تحریم، رتبه بندی اعتباری و غیره استفاده میشود (FFP, 2016: 17).
در حال حاضر شاخص شکنندگی دولتها برای 178 کشور جهان محاسبه شده و نمره کمتر نشاندهنده وضعیت مناسب آن کشور و نمره بالاتر نشاندهنده وضعیت نامناسب و وخیم آن کشور در ارتباط با شاخص شکنندگی دولتها میباشد. لازم به ذکر است کشورها از بدترین به بهترین رتبه بندی شداند.
بررسی نمره شاخص شکنندگی دولت برای کشور ایران، طی ده سال اخیر نشان میدهد، این شاخص از سال 2007 همزمان با سالهای 1386 و اواسط دولت نهم، شروع به افزایش نموده که نشان دهنده شکننده تر شدن وضعیت پایداری و ثبات شاخصهای صلح و امنیت در کشور میباشد.
شاخص شکنندگی در سال 2010 و همزمان با اواسط دولت دهم به اوج خود می¬رسد و طی دو سال بعدی اندکی کاهش می¬یابد. همزمان با استقرار دولت یازدهم، از سال 2012 روند بهبود شاخص شکنندگی دولت در ایران تداوم یافته به طوری که در سال 2016 به کمترین میزان خود طی 8 سال گذشته می¬رسد. جدول زیر نمره شکنندگی ایران و رتبه آن را در بین کشورهای جهان نشان می¬دهد.
نمره شکنندگی و رتبه ایران در بین کشورهای جهان طی سالهای مختلف
در سال 2016 سه کشور سومالی، سودان جنوبی و آفریقای مرکزی به عنوان شکنندهترین و بی ثباتترین کشورهای جهان به ترتیب سه رتبه اول را دارا بوده و سه کشور فنلاند، نروژ و زلاندنو به ترتیب رتبههای 178، 176 و 175 را کسب کردهاند. در این سال کشور ایران 47 امین کشور شکننده و بی ثبات جهان بوده است.