استاد علوم سیاسی با بیان اینکه کارگزاران، جبهه مشارکت و بقیه را اصلا جزو احزاب نمی دانم ، گفت: اگر کارگزاران چیا سوار اتوبوس شوند نصف اتوبوس خالی می ماند.
به گزارش خبرنگار سیاسی مرور نیوز، صادق زیبا کلام با حضور در خبرگزاری موج و در یک نشست خبری درباره اینکه آیا احمدی نژاد با اعضای خود می تواند یک حزب تشکیل دهد، افزود: اسم این را حزب نمی بینم؛ به هیچکدام از اینها حزب نمی گویم همان گرده ای هستند . اینها یک سری افراد وفادار به احمدی نژاد هستند که از بعد از ٢٤ خرداد ٩٢ با احمدی نژاد بوده و اینها رفقا و هیاتی های او هستند و نمی توان به آن معنا حزب دانست .
وی با بیان اینکه اگر احمدی نژاد یک روز مانده در انتخابات ریاست جمهوری شرکت کند، 10 تا 15 میلیون رای دارد، اظهار داشت: شود احمدی نژاد بدون هیچ مناظره و سخنرانی بین 10 تا 15 میلیون رای خواهد داشت. رای احمدی نژاد بر مبنای عملکردش نیست بلکه مبنای آن شخصیت کاریزماتیک وی است. نکته مهم دیگر این است که این آرا ربطی به جناح اصول گرا هم ندارد و این نقطه مقابل رویکرد اصلاح طلبان است.
وی ادامه داد: چون وقتی هاشمی رفسنجانی نتوانست در انتخابات ریاست جمهوری شرکت کند، اعلام کرد طرفدارانش رای خود را به روحانی بدهند. نتیجه این وضعیت 19 میلیون رای روحانی شد و این تفاوتی آشکار میان رای با مبنای کاریزماتیک و رای غیر کاریزماتیک است.
به گفته زیباکلام رای شخص خود روحانی به 2 میلیون هم نمی رسید و 17 مییون رای دیگر از آن اصلاح طلبان بود؛ از این رو هر کسی را رهبری اصلاح طلبان تایید می کرد، رای می آورد.
این تئوریسین سیاسی با بیان اینکه رای غیر کاریزماتیک با تعقل سیاسی جا به جا می شود، خاطرنشان کرد: اما روی رای کاریزماتیک نمی توان حساب باز کرد و اصلا معلوم نیست اگر احمدی نژاد هم بگوید کسانی که می خواستند به وی رای بدهند، در انتخابات سال 96 رایشان را در صندق فلانی بریزند، آن 10 تا 15 میلون نفر چنین کاری بکنند.
زیباکلام تصریح کرد: بحث دیگر این است که با کنار رفتن احمدی نژاد از انتخابات ریاست جمهوری سال 96 تعداد رای دهندگان به زحمت به 30 مییون نفر برسد. زیرا بسیاری دیگر نگرانی این را ندارند که اگر روحانی رای نیاورد، احمدی نژاد مجددا روی کار خواهد آمد.
وی احمدی نژاد را فردی دانست که زیربار عضویت در حزب و تشکلی نمی رود و گفت: احمدی نژاد می گفت و دیگران انجام می دادند و تمام شد و رفت؛ پس این فرد نمی تواند کار حزبی و تشکیلاتی بکند چون تحزب کار دسته جمعی است و کسی که خود را عقل کل و بی نیاز از ارشادات و راهنمایی های دیگران می داند نمی توان به او گفت وارد حزبی شود.
وی افزود: او (احمدی نژاد) نه تنها به سمت تحزب نرفت بلکه جوهره اش با کار جمعی سازگاری ندارد. در طول تاریخ مرحوم مصدق هم چنین بود و در کار تشکیلاتی و حزبی نبود.
استاد علوم سیاسی با بیان اینکه احمدی نژاد در سال ٨٤ بعد از انتخابات گفته که وامدار هیچ حزبی نیست، ادامه داد:ر درحالی که او وامدار روحانیت مبارز، بسیج، جبهه روحانیون و چند گروه دیگر بود.
به گفته وی کسی که به وابسته نبودن خود به هیچ حزبی می بالد درحقیقت توسعه نیافتگی آن جامعه را می رساند.
زیباکلام درباره اینکه آیا این احتمال وجود دارد کسی با سبک احمدی نژاد در انتخابات شرکت کند و موفق شود، اظهار داشت: احمدی نژاد رابین هود اسلامی خود را می دانست و در سال 84 با شعار اینکه بردند و خوردند و من اموال مردم را حلقوم اشرافی گری بیرون می کشم روی کار آمد که این عبارات وی فروش خوبی هم داشت و این احتمال وجود دارد کسی دیگر بیرق احمدی نژاد را بردارد و بگوید اموال مردم را از اشراف زاده ها پس می گیرم اما اینکه چقدر موفق می شود نمی دانم.
زیباکلام با بیان اینکه نسبت به تقلبی بودن انتخابات سال 88 تردید دارم، گفت: درمورد انتخابات ٢٢ خرداد ٨٨ چیزی نمی دانم؛ کسانی که پشت سرشان نماز می خوانم گفتند تقلب شده و یک عده از کسانی که پشت سرشان نماز می خوانم گفتند تقلب نشده است.
وی ادامه داد:در عین حال به دو دانشجویم سپردم پایان نامه خود را با این موضوع درمناطق خود پیگیری کنند که دانشجوی بوشهری ام گفته بود مردم در آنجا بیشتر احمدی نژادی هستند و دانشجوی مازندرانی ام هم گفته بود شهرنشینان مازندران به میرحسین موسوی و روستا نشینان بیشتر به احمدی نژاد رای دادند و از آنجا که رای روستانشینان بیشتر از شهرنشینان بود نتیجه گرفتم در انتخابات 88 تقلب نشده است.
وی اضافه کرد:در عین حال نحوه برخورد با معترضان کمی در من نسبت به تقلب بودن انتخابات تردید ایجاد کرد.
زیباکلام پوپولیسم انتخاباتی را یکی از مباحث جامعه شناسی عنوان کرد و گفت: آنچه باعث می شود یک شخصیتی کاریزماتیک شود می تواند منشا دینی، قومی یا عقلی داشته باشد. پوپولیسم منحصر به گرایش خاصی نیست و نمی توان گفت چپ ها پوپولیست هستند یا راست. زیرا یکی از بارزترین مصادیق رهبری کاریزماتیک و پوپولیستی هوگو چاوز(رهبر فقید ونزوئلا) بود که مربوط به جناح چپ است. ترامپ هم به عنوان یک شخصیت پوپولیست مطرح است اما به جناح راست اختصاص دارد.
وی افزود: در بررسی پوپولیسم نباید خود را اسیر تقسیم بندی چپ و راست و یا اینکه چطور پوپولیسم در یک شخص متبلور می شود کنیم. چیزی که برای ما مهم است این است که مثلا چه چیزی باعث می شود احمدی نژاد را یک چهره کاریزماتیک بدانیم.
این استاد علوم سیاسی درباره اینکه آیا روحانی هم یک شخصیت پوپولیستی است یا نه و گفتمان اعتدال او نیز بر همین مبنا است، گفت: معتقدم اصلا با هیچ معیاری از پوپولیسم روحانی را نمی توانیم سوار این قطار کنیم.
وی ادامه داد: اعتدال اصلا گفتمان و جریان سیاسی نیست و این تاکتیک روحانی بود تا حمایت اصولگرایان را برای خود جذب کند.
زیباکلام خواستار دفاع از حقوق مدنی احمدسی نژاد شد و گفت: او از حقی برخوردار بود و مانند بقیه افراد می توانست در انتخابات نامزد شود و این حق حضور او نباید ضایع شود.
وی با تاکید براینکه هرجا شورای نگهبان به اصلاح طلبان اجازه ورود به انتخابات را داد اصول گرایان هیچ شانسی نداشتند، یادآور شد: روحانی دست و پا بسته انتخابات 96 را می برد و دلیل ادعای من هم انتخابات اسفند 94 مجلس است که اصولگرایان نتوانستند رای بیاورند مگر اینکه طرف یا خوشنام بود یا در فهرست امید قرار داشت.
این تئوریسین با بیان اینکه اصلاح طلبانی که در انتخابات سال 94 وارد مجلس شورای اسلامی شدند در چند ماه اخیر حتی یک نطق قبل از دستور ارزشمند و قابل تامل در مجلس ارایه نکردند، گفت: در مجلس صدا از دیوار درآمد اما از اصلاح طلبان درنیامد و بسیاری از آنان سرشان به تنشان نمی ارزید.
به گفته وی،اصولگرایان در انتخابات 95 محبوبیت خود را به شدت از دست داده اند.
زیباکلام، احمدی نژاد را ستون پنجم اصلاح طلبان خواند و گفت: اصلاح طلبان نه تنها نباید از نیامدن احمدی نژاد خوشحال باشند بلکه باید ناراحت هم باشند چون ممکن است این وضعیت برای آنان هم پیش بیاید؛ ممکن است فردا به روحانی یا عارف هم گفته شود صلاح نیست در انتخابات شرکت کنند این شتری است که ممکن است در خانه هرکسی بخوابد. پس باید قانون گرایی ملاک عمل باشد.
وی افزود: از طرفی دیگر او ستون پنجم اصلاح طلبان بود و با بودن او رای روحانی بسیار بیشتر از قبل می شد.
وی ادامه داد: در اردیبشهت سال 96 وضعیت اصولگرایان از اسفند 94 هم بدتر خواهد بود زیرا هیچ تغییری در خود ایجاد نکردند؛ اصول گرایان از خود نپرسیدند چرا دهه شصتی ها از انها رویگردان شدند به جای این نگران هستند برگزاری کنسرت، فرهنگ اسلامی را تخریب کند.