وزیر نفت با بیان اینکه ایران خط لوله صادرات گاز را به مرز پاکستان رسانده اما پاکستان اقدامی نکرده است، افزود: از نظر وزارت نفت به دلیل این کوتاهی، باید وارد دعوای حقوقی شویم.
به گزارش مرور نیوز، بیژن زنگنه در نشست خبری خود که با اصحاب رسانه برگزار شد به موارد متعددی پاسخ داد. وزیر نفت در ابتدای صحبت های خود به واردات گاز از ترکمنستان اشاره کرد و گفت : پس از قطع صادرات گاز ترکمنستان، گازی از این کشور وارد نکردیم اما مقداری سوآپ انجام شد.
وی ادامه داد: ترکمنستان علیه ما به داوری مراجعه کرد و ما نیز معتقدیم آنها به ما خسارت زده اند و باید جبران کنند.
به گفته زنگنه، تولید نفت در 10 ماه نخست امسال نسبت به سال گذشته، 165 هزار بشکه افزایش نشان می دهد.
وی افزود: صادرات نفت نیز نسبت به 10 ماه نخست پارسال 60 هزار بشکه افزایش یافته است.
وزیر نفت یادآور شد: پس از برجام، تولید و صادرات نفت بیش از یک میلیون بشکه افزایش یافت.
وی در ادامه، ادعای تهاتر نفت با جنگنده های روسی را نیز تکذیب کرد و گفت که دو کشور صرفا در حوزه صنایع نفت و گاز با یکدیگر همکاری میکنند.
زنگنه در بخش دیگری از سخنان خود به تولید نفت از میدانهای غرب کارون اشاره کرد، گفت: تولید نفت دار این میدان ها از 165 هزار بشکه در سال 95 به 305 هزار بشکه در دی ماه امسال رسیده است.
وی اضافه کرد: تولید از میدانهای مشترک در اولویت است و برداشت از میدانهای مشترک یاران جنوبی، آذر و لایه نفتی پارس جنوبی به 63 هزار بشکه رسیده است.
وزیر نفت درباره افرایش تولید گاز در پارس جنوبی هم اظهار داشت: در بخش گاز در پایان سال91، 285 میلیون مترمکعب گاز در پارس جنوبی تولید میشد که این رقم در دی ماه پارسال به 470 میلیون مترمکعب رسید و در دی ماه امسال روزانه 553 میلیون متر مکعب برداشت کردیم.
وی با بیان این که اگر توانستیم این روزهای سرد را بگذرانیم به واسطه این افزایش تولید بود، گفت: برای نخستین بار است که در برداشت گاز از پارس جنوبی از قطر پیشی گرفته ایم.
وی خاطر نشان کرد: سال آینده پنج فاز شامل فاز 13، فازهای 22 تا 24 و نیمی از فاز 14 افتتاح میشود.
زنگنه اضافه کرد: تا پایان دی ماه 96، 92 درصد کل جمعیت کشور و 76 درصد جمعیت روستایی زیر پوشش شبکه گازرسانی قرار گرفتند.
وزیر نفت ادامه داد: با تحویل گاز بیشتر به نیروگاه ها، امسال به رغم افزایش مصرف سوخت سالانه نیروگاهها، میزان سوخت مایع مصرفی نیروگاه ها به زیر 10 درصد میرسد.
وی درباره طرح های صادرات گاز نیز گفت: در بخش صادرات گاز، خط صادراتی ما به بغداد و بصره عراق آماده شده است. البته در خط بصره هنوز طرف عراقی آماده نیست با این حال و با وجود سرمای هوا، نزدیک به 13 میلیون مترمکعب گاز به عراق صادر کردیم.
او درباره قرارداد فاز 11 پارس جنوبی گفت: قرارداد توسعه فاز 11 پارس جنوبی با کنسرسیوم بین المللی توتال فرانسه، «سی ان پی سی» چین و پتروپارس ایران طبق زمان بندی در حال انجام است.
وی با بیان این که توتال در فاز دوم کار فاز 11 باید سکوی فشارافزا احداث کند، اضافه کرد: باید اجرای طرح های افزایش فشار را برای بقیه فازها نیز داشته باشیم که با احتساب یک میلیارد دلار هزینه فشارافزایی در هر فاز در هر مجموع به 27 تا 28 میلیارد دلار اعتبار نیاز است.
زنگنه درباره اجرای طرح های پتروشیمی هم گفت: تعدادی از مجتمعهای پتروشیمی فروردین ماه سالجاری با ارزش 2 میلیارد دلار با حضور رئیس جمهوری افتتاح شد و راه اندازی و افتتاح پتروشیمیهای دیگری نیز در برنامه است.
وی درباره تولید بنزین نیز گفت: تولید بنزین 16 میلیون و 500 هزار لیتر نسبت به پارسال افزایش یافته است که بیشتر تولید توسط پالایشگاه ستاره خلیج فارس صورت گرفت.
وی با بیان این که واحد تقطیر این پالایشگاه بهزودی وارد مدار میشود ادامه داد: امیدواریم هر 3 واحد آن سال آینده به تولید برسد.
وزیر نفت درباره نرخ نفت در بودجه گفت: برای بودجه سال 97 قیمت نفت 55 دلاری در نظر گرفته شده است.
زنگنه خاطر نشان کرد: با توجه به این که اکنون قیمت نفت بالای 60 دلار برای هر بشکه معامله میشود، رقم 55 دلار برای هر بشکه محافظه کارانه است.
وی درباره قراردادهای جدید نفت گفت: در وزارت نفت حدود 150 نفر بهطور مستقیم درگیر این قراردادها هستند.
زنگنه با بیان این که ما نمیتوانیم از قراردادهایی که نزدیک نهایی شدن هستند، نام ببریم، اظهار داشت: اعلام نام قراردادها مشکلاتی را از طرف برخی مخالفان خارجی و برخی مخالفان داخلی ایجاد خواهد کرد.
وی درباره اجرای طرح برندینگ گفت: برنامه ما این بود تا با اجرای طرح ایجاد شرکتهای زنجیرهای توزیع سوخت (برندینگ) شرایط مساعدتری بر جایگاههای عرضه سوخت ایجاد شود.
وزیر نفت درباره اجرای توافق اوپک گفت: درباره تمدید توافق اوپک باید تا نشست ماه ژوئن (خردادماه) این سازمان منتظر ماند.
توان ایران برای افزایش 100 هزار بشکه ای تولید نفت در مدت 6 روز
زنگنه خاطر نشان کرد: اگر توافق کاهش عرضه نفت اوپک تمدید نشود ایران در مدت 6 روز میتواند صادرات نفت خود را از محل میدان های غرب کارون 100 هزار بشکه در روز افزایش دهد.
وی درباره تاخیر در توسعه میدان گازی فرزاد نیز اظهار داشت: هزینه توسعه میدان گازی فرزاد با درنظر گرفتن بحث شیرین سازی در قالب الگوی جدید قراردادهای نفتی، بالا و در حدود 13 سنت است که بازپرداخت باید از محل ارزش گاز تولیدی باشد.
وزیر نفت خاطر نشان کرد: در حال انجام مذاکرات و بررسی روش های مختلف برای توسعه میدان گازی فرزاد هستیم تا در این زمینه به نتیجه برسیم.
زنگنه تصریح کرد: برنامه ما این است که هند یا گاز را در ایران مصرف کند یا صادر کند تا ما بتوانیم بازپرداخت داشته باشیم، اما هند می گوید ما این گاز را تولید و به شما تحویل می دهیم.
وی در ادامه به وجود نیروی مازاد در وزارت نفت اشاره کرد و افزود: هماکنون، کاری که یک نفر میتواند در وزارت نفت انجام دهد، سه نفر انجام میدهند.
وزیر نفت یادآور شد: در صنفت نفت به 70 هزار نفر نیاز است اما اکنون 220 هزار نفر مشغول فعالیت هستند.
بازار نفت قابل پیش بینی نیست
وزیر نفت درباره پیش بینی قیمت نفت، گفت: هیچ کس نمیتواند قیمت نفت را پیش بینی کند و اگر فردی این پیش بینی را انجام دهد در مدت کوتاهی میلیاردر میشود.
زنگنه درباره اشتغال آفرینی توسط صنعت نفت اظهار داشت: جلوی جذب نیرو و تبدیل وضعیت در وزارت نفت را گرفتم، اما بدین معنا نیست که وزارت نفت در بخش عمومی ایجاد اشتغال حضور نداشته باشد.
وی خاطر نشان کرد: با اجرایی شدن طرح پنج میلیارد دلاری نگهداشت تولید که هماکنون در مرحله تصویب شورای اقتصاد قرار دارد، 100 هزار فرصت شغلی ایجاد می شود.
وزیر نفت با بیان این که فعالیت یک دکل فعال برای حفر چاه برای 250 نفر اشتغال زایی می کند، افزود: هم اکنون در فازهای در حال تکمیل پارس جنوبی بیش از هفت هزار نفر فعالیت میکنند.
افزایش تولید بنزین یورو 4 به روزانه 25 میلیون لیتر
وزیر نفت درباره مصرف سوخت توسط خودروها نیز گفت: مصرف بنزین با افزایش تولید خودرو رابطه مستقیمی دارد، خودروهایی که تولید می شود باید مصرف استانداردی داشته باشند.
وی با بیان این که با خودروسازان هماهنگ شده است که از تیرماه بعضی خودروها تولید نشود، ادامه داد: باید توجه داشت که با این میزان افزایش تولید خودرو و افزایش مصرف سوخت، حتی با واردات هم نمیتوان پاسخگوی تامین سوخت بود.
زنگنه اضافه کرد: تولید بنزین یورو چهار در سال 92، روزانه 2.1 میلیون لیتر بود که اکنون به 25 میلیون لیتر در روز رسیده است که در هشت کلانشهر توزیع می شود.
تفاهم با روس ها و نروژی ها برای توسعه میدان های نفتی خزر
وزیر نفت درباره اجرای طرح های توسعه میدان های نفتی دریای خزر، اضافه کرد: تولید نفت در خزر تنها جنبه اقتصادی ندارد بلکه موضوعی ملی است.
زنگنه یادآور شد: تولید نفت در خزر بسیار گران قیمت است و ممکن است هزینه آن تا 30 دلار برای هر بشکه هم برسد.
وی افزود: تفاهمنامه های با شرکتهایی مانند لوک اویل روسیه، یک شرکت نروژی و شرکت ملی نفت آذربایجان (سوکار) برای توسعه میدان های دریای خزر امضا شده است.
زنگنه در پاسخ به سوالی درباره فرمایشات رهبر معظم انقلاب اسلامی برای خروج نهادهای نظامی از پروژه های اقتصادی، اظهار داشت: در این باره اطلاعی ندارم و چیزی به ما ابلاغ نشده است.
وی اضافه کرد: البته قرارگاه خاتم الانبیای سپاه در برخی فازهای پارس جنوبی کار میکند که بخش عمده آن سال آینده به پایان می رسد.
تاخیر عوامل مخرب داخلی و خارجی بر امضای قراردادهای جدید نفتی
وزیر نفت گفت: مهم ترین قراردادی که در قالب قراردادهای جدید نفتی به امضا رسانده ایم قرارداد مربوط به توسعه فاز 11 پارس جنوبی است که قرارداد پنج میلیارد دلاری توسعه این فاز با کنسرسیومی به رهبری توتال به امضا رسیده که سرمایه مربوط به آن به تدریج وارد کشور می شود.
وی خاطر نشان کرد: عوامل مخرب داخلی و خارجی روی امضای قراردادهای توسعه میدانهای نفت و گاز تاثیرگذار است و باید توجه داشت ما یک طرف قرارداد هستیم.
وزیر نفت یادآور شد: اما به طور جدی امضای این قراردادها را دنبال می کنیم و برای رعایت سلامت کاری، افراد مذاکره کننده را به حداقل رسانده و اعلام کرده ایم که مذاکرات باید در ساختمان وزارت نفت انجام شده و همه مذاکرات نیز ضبط شود.
زنگنه درباره بدهی بابک زنجانی گفت: طبق نظر دادگاه بدهی وی حدود 1.9 میلیاد یورو است اما ما برای اخذ یک و نیم میلیارد دیگر نیز درخواستی را ارایه کرده ایم.
وی اضافه کرد: تاکنون نیز پس از کارشناسی اموال توقیف شده نامبرده حدود 2 هزار میلیارد تومان اخذ شده است.
وزیر نفت تاکید کرد: باور نمیکنم کسی قرار باشد پولی را پس بدهد.
مشکلات بانکی ارتباطی به برجام ندارد
وزیر نفت درباره وصول مطالبات نفت، درباره بدهی هند به ایران گفت: طلب ما 2 هزار و 400 میلیون یوروست که 900 میلیون یورو آن پرداخت شده و تکلیف بازپرداخت بقیه نیز مشخص شده است.
زنگنه درباره مشکلات مربوط به مبادلات پولی، افزود: مشکلات نقل و انتقالات بانکی ارتباطی به برجام ندارد بلکه مربوط به اقدامهای محدود کننده آمریکاست.
وی اضافه کرد: از نظر قانونی هیچ بانکی ممنوعیت کار با ایران ندارد اما برخی بانکها یا سهام آمریکایی دارند یا دلارشان زیاد است، بنابراین برای همکاری بانکی با ایران، ریسک نمی کنند.
وزیر نفت تصریح کرد: اگر برجام نبود این مقدار نفت را نمی فروختیم، فازهای پارس جنوبی تکمیل نمیشد و فاز نخست پالایشگاه ستاره خلیج فارس نیز راه اندازی نمی شد زیرا تجهیزاتیش توقیف شده بود.