وزیرخارجه با بیان اینکه ساز و کار متناظر برای اینستکس هفته گذشته در ایران راه اندازی شد تاکید کرد که اروپاییها نسبت به انجام تعهداتشان در قبال ایران بسیار عقب هستند.
به گزارش مرور نیوز، ظریف در حاشیه رونمایی از سایت دیپلماسی اقتصادی وزارت خارجه اظهار کرد : ساز و کار متناظر با اینستکس هفته گذشته در ایران راه اندازی شد و اکنون اروپاییها هیچ بهانهای در اجرای تعهداتشان و شروع به کار ندارند.
این دیپلمات عالی رتبه کشورمان تصریح کرد: باید تاکید کنم که این اقدام یک اقدام مقدماتی توسط اروپاییها است و آنها در اردیبهشت ماه سال گذشته بعد از خروج آمریکا از برجام تعهدات متعددی را طرح کردند. برای شروع به جای این تعهدات نیاز بود که اینستکس راه اندازی شود و اکنون ما معتقدیم که اروپاییها باید تلاش و فعالیت کنند که بتواند تعهدات خود را انجام دهند. آنها بسیار عقب هستند و نباید این گونه تصور کنند که ایران منتظر آنها میماند.
محمدجواد ظریف ادامه داد: ما رابطه خوبی با همسایگانمان داریم ساز و کارهای مشابهی را با بسیاری از کشورها راه اندازی کردهایم و این ساز و کارها در حال عمل هستند و من نمیدانم که اروپاییها برای یک ساز و کار مقدماتی چقدر وقت نیاز دارند.
محمدجواد ظریف در ادامه صحبتهای خود با خبرنگاران در پاسخ به سوالی در ارتباط با اقدامات ایران در مورد تصمیم اخیر آمریکاییها علیه سپاه و نامهای که او به دبیرکل سازمان ملل و شورای امنیت در این چهارچوب نوشته است، گفت: اولین کاری که ایران در برابر این اقدام غیرقانونی آمریکا انجام داد صدور بیانیه شورای امنیت ملی کشور بود که در آن بیانیه اعلام شد که ایران در عملی متقابل گروه سنتکام را به عنوان سازمان تروریستی میشناسد و از دولت آمریکا به عنوان رژیمی حامی تروریسم یاد کرد.
وی با بیان اینکه در همین چهارچوب اقداماتی نیز در مجلس در جریان است و ما با دوستانمان در مجلس در حال مشورت هستیم که ببینیم چه اقداماتی میتوانیم صورت دهیم خاطرنشان کرد: نمایندگان محترم مجلس در این زمینه تلاشهایی کردند، طرحهایی را ارائه دادند و ما کماکان با آنها در تماس هستیم.
وزیر امور خارجه همچنین ادامه داد: در همین راستا نامهای را نیز من به دبیرکل سازمان ملل و شورای امنیت نوشتم و در آنجا بر غیر قانونی بودن این اقدام آمریکا و سیاستهای غلط آمریکا در منطقه و تبعات ناشی از آن تاکید کردم.
وی افزود: در صحنه رسانهای در این زمینه فعالیتهای خوبی صورت گرفت. در صحنه روابط دو جانبه با سایر کشورها نیز قرار است پیامهایی از جانب من برای وزرای خارجه همه کشورها ارسال شود. امروز که روز اجرایی شدن تصمیم آمریکاست این اتفاق رخ میدهد و ما در آن نامه نسبت به این اقدام و اهمیت موضع گیری کشورها در ارتباط با این موضوع تذکرات لازم را دادهایم و عواقب خطرناک اقدام بی سابقه آمریکا را تشریح کردهایم.
این دیپلمات عالی رتبه کشورمان همچنین در ارتباط با موانع موجود برای ارسال کمکهای بینالمللی به سیل زدگان کشورمان نیز گفت: در این زمینه در حوزه اطلاع رسانی اقدامات وسیعی انجام شده است و همین موضوع باعث شد که دولت آمریکا در موضع تدافعی قرار گیرد تا حدی که اعلام کرد ما مانعی برای ارسال کمکها نیستیم در حالیکه این حرف خلاف است و ما اسنادی را جمعآوری کردهایم و به زودی منتشر میکنیم که نشان میدهد بانکهای اروپایی به دلیل نگرانی از اقدامات آمریکا از پذیرش کمکهای مردم ایران در خارج از کشور و مردم سایر کشورها که مایل به کمک رسانی هستند، پرهیز میکنند.
ظریف با تاکید بر اینکه کمک رسانی بینالمللی به معنای نیاز نیست بلکه به معنای همدردی و همبستگی جهانی است که در میان مردم وجود دارد، ادامه داد: این همبستگی جهانی به دلیل اقدامات تخریبی آمریکا مورد مزاحمت قرار گرفته است. آمریکاییها البته ناگزیر شدهاند که کاری که میکنند را تکذیب کنند ولی ما اسنادی را جمعآوری کردهایم که ثابت میکند که آمریکاییها در این اقدام که میتوان به عنوان جنایت علیه بشریت تعریف کرد، مشارکت فعال دارند.