وزیر امور خارجه ایران گفت: روابط ما با پاکستان دچار سردرگمی نیست. روابط و اهداف آنها مشخص است. البته مشکلاتی وجود دارد که برخی از آنها ناشی از وضعیت ویژه منطقه و حضور و دخالت خارجی‌ها است. ولی به هر حال ارتباط ما با پاکستان خوب است.

به گزارش مرور نیوز، محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران در جلسه علنی صبح امروز مجلس شورای اسلامی به سوال علی کُرد، نماینده خاش درباره‌ دلیل نداشتن دیپلماسی پایدار با کشورهای همسایه شرق و جنوب شرقی ایران پاسخ داد.

وزیر خارجه توضیح داد: شاید کمترین زمانی در تاریخ بعد از جمهوری اسلامی باشد که روابط ما با پاکستان، افغانستان، روسیه، ترکیه، عراق و حتی قطر به خوبی روابط کنونی باشد. ما در ابتدای دولت دوازدهم گفتیم که روابط با همسایگان ابراولویت سیاست خارجی در کنار تسهیل امور اقتصادی است که با جدیت دنبال می‌کنیم.

ظریف افزود: روابط خوبی با کشور پاکستان در سطوح مختلف از جمله ستاد کل فرماندهی قوا، شخص سرلشگر باقری و دوستان دفاعی و حوزه‌های امنیتی و سیاسی برقرار است. گفت و گوهای متعددی برای ایجاد امنیت مرزی انجام شد. اولین وزیر خارجه‌ای بودم که بعد از انتخاب عمران خان به عنوان رئیس جمهور پاکستان به این کشور سفر کرده و در سطوح مختلف دیدارهایی انجام شد. لذا روابط ما با پاکستان دچار سردرگمی نیست. روابط و اهداف آنها مشخص است. البته مشکلاتی وجود دارد که برخی از آنها ناشی از وضعیت ویژه منطقه و حضور و دخالت خارجی‌ها است. ولی به هر حال ارتباط ما با پاکستان خوب است.

وزیر خارجه افزود: درباره‌ی  اشرار که نیروهای ضد انقلاب برخی از نیروهای ما را می‌ربایند در سفرها نیروهای ستاد کل همراه ما به پاکستان می‌آیند. برخی سفرها در سطح نظامی و برخی در سطح سیاسی است. چندین سفر به پاکستان داشتیم که همراهم معاونان ستاد کل حضور داشتند. روابط ما با فرمانده ارتش پاکستان بسیار خوب است. هر بار که به پاکستان سفر کردم دیدارهای جدی با مقامات مختلف این کشور انجام شد. ولی به هر حال این ارتباطات به معنای نبود مشکلات نیست. برخی مشکلات نیاز به برنامه ریزی و اقدامات مشترک بخصوص در مناطق مرزی دارد که در این موارد وزارت خارجه جنبه مشورتی را ایفا می‌کند.

* روابط با افغانستان بر اساس سیاست مشخصی پیگیری می‌ شود

ظریف درباره‌ی روابط با افغانستان نیز گفت: روابط با افغانستان بر اساس سیاست مشخصی پیگیری می‌شود. صلح در افغانستان را با حضور همه طرف‌ها پیگیری می‌کنیم. ما با مذاکراتی که از طرف خارجی دنبال شود موافق نیستیم. مخالفیم که خارجی‌ها مسئول صلح باشند و در این مذاکرات هم شرکت نکردیم. شخصا در قالب جلسات گروههای مختلف شرکت کرده  دیدگاهها متعدد است همه گروهها در پروسه صلح افغانستان بودند. این که دیگران بخواهند در مذاکرات افغانستان شرکت کنند.

وی افزود: گفت و گو با افغانستان حول 5 محور مورد توافق اشرف غنی پیگیری شد از جمله  کمیته آب است که به نتیجه رسیده ایم اما اجرای آن به بعد از انتخابات افغانستان و تشکیل دولت موکول می‌شود.

وزیر خارجه در بخش دیگری از صحبت‌هایش در واکنش به سوال نماینده خاش مبنی بر اقدامات وزارت خارجه بعد از وقوع حمله تروریستی گفت: اقدام ما محکوم کردن، خواستن سفیر وزارت خارجه، رفتن سفیرمان به وزارت خارجه طرف مقابل، مذاکره با پاکستان و برقراری تماس و ارتباط با مقامات نظامی و امنیتی و ایجاد هماهنگی نظامی در منطقه است که همه این کارها را در حد توان کرده‌ایم. به حدی که پاکستان می‌تواند اقداماتش را انجام دهد.

وی افزود: بنده هم موافقم که باید از ظرفیت بزرگان منطقه و نمایندگان مجلس استفاده کرد ولی سفرهای  وزرای خارجه همچون سایر  سفرهای وزرا نیست که از قبل برای آن برنامه ریزی  شده باشد. سفر وزیر خارجه با فاصله 24 ساعت و گاهی 5 یا 6 ساعت انجام می‌شود که عمدتا امکان هماهنگی برای حضور نمایندگان در این سفرها وجود ندارد. ولی باز هم قبول دارم که باید از ظرفیت نمایندگان، بزرگان قم و رهبران دینی استفاده کرد.

ظریف ادامه داد: در تمامی موضوعات مطرح شده پیگیری‌ها صورت گرفته و بسیاری از موارد به نتیجه رسیده است. می‌توانیم از ستاد کل سوال کنیم که امروز در چه سطح هماهنگی و همکاری بین ستاد کل و نیروهای امنیتی پاکستان هستیم. البته دوستان ما در پاکستان اولویت دیگری یعنی مرز هندوستان، کشمیر و افغانستان دارند. امروز مرز ایران و پاکستان امن‌ترین مرزها برای پاکستان است. ما می‌خواهیم کاری کنند که این مرز برای ایران هم امن‌ترین باشد.

وزیر خارجه مجددا درباره‌ی روابط با افغانستان گفت: 5 کمیبسیون با دولت افغانستان داشتیم. شخصا با اشرف غنی، عبدالله و وزیر خارجه این کشور صحبت کرده و کمیسیون آب هم به نتیجه رسیده است.  اولویت ما تامین آب سیستان و بلوچستان و بحث آب بخصوص در هیرمند و هریرود است که وزیر نیرو هم این موضوع را با جدیت پیگیری می‌کند.