رویکرد متفاوت جشن رمضان در سال ۱۴۰۰

تهیه کننده برنامه جشن رمضان در مورد رویکرد جدید این برنامه در سال ۱۴۰۰ و استفاده از یک خواننده در جایگاه مجری توضیحاتی ارائه کرد.

به گزارش مرور نیوز، ویژه برنامه جشن رمضان که امسال برای بیست و پنجمین سال از شبکه پنج سیما به روی آنتن می رود با توجه به شرایط ویژه کرونایی با تغییرات عمده ای روبرو بوده است. مهمترین این تغییرات که از سال گذشته و با فراگیر شدن ویروس مرموز کووید ۱۹ در جهان، بوجود آمد، خارج شدن برنامه از فضای باز با تماشاچیان بسیار و پخش آن از داخل استودیو با حضور حداقلی افراد بود. اگر چه چند سالی است که دیگر شاهد حضور عوامل با سابقه این برنامه از جمله کاظم احمدزاده هم نیستیم، اما به هرحال مجریان دیگری در این برنامه حضور یافته اند که امسال شاهد ترکیب جدیدی در اجرای این برنامه هستیم که یکی دیگر از تغییرات این برنامه محسوب می شود.

از اینها فراتر، محتوای برنامه است که برخلاف آنچه که در ذهن مخاطب نقش بسته، چندان سویه متاثر کننده ای ندارد اگرچه با شیوه ای دیگر دست اندرکاران آن در تلاش بوده اند تا در تضاد با حال و هوای ماه معنوی و پرفیض و خیر و برکت رمضان فاصله نگیرند و در عین حال به رغم میزبانی از میهمانان خاص و گفتگو محور بودن برنامه، سعی کنند تا مانع تشابه جشن رمضان با مواردی همچون ماه عسل، هزار داستان و ... شوند اگرچه که شاید تشابه هایی هم به ذهن متبادر شود.

بر همین اساس جهت اطلاع از چند و چون تولید برنامه جشن رمضان در سال ۱۴۰۰، در گزارشی به گفتگو با اصلی ترین عوامل این برنامه یعنی کاوه امیری جاوید تهیه کننده، فرزانه پزشکی سردبیر، زینب پورابراهیم مجری و بابک افرا مجری-خواننده این برنامه نشسته ایم که در چند بخش تقدیم حضورتان می شود.

تهیه کننده جوانی که نیمی از عمرش را در تولید برنامه سپری کرده است

در ابتدا سوالاتی را از تهیه کننده جشن رمضان ۱۴۰۰ پرسیده ایم تا هم زمینه آشنایی بیشتر با ایشان فراهم شود و هم رویکرد ایشان را در دعوت مهمانان، استفاده از مجریان و نگاهشان به محتوای برنامه را بیشتر بدانیم.

لطفا کمی در مورد سابقه فعالیتتان توضیح دهید و بفرمائید که چندسال است که به تهیه کنندگی مشغول هستید.

من کاوه امیری جاوید ، چهل ساله، دارای مدرک کارشناسی تئاتر و کارشناسی ارشد پژوهش هنر هستم و امیدوارم که در همین رشته تحصیلاتم را ادامه دهم. حدود پانزده سال است تهیه کنندگی می کنم. در واقع از نوزده سالگی در تلویزیون هستم، اما برنامه سازی را از رادیو جوان شروع کردم. همزمان در تلویزیون در شغل های مختلفی مانند اپراتوری، دستیاری، حضور در اتاق رژی و پشت صحنه برنامه ها و شبکه های خبری حضور داشتم. از بدو تاسیس شبکه آی فیلم در این شبکه حضور داشتم و ساخت برنامه های تلویزیونی را از آنجا آموخته و شروع کردم. به دلیل اینکه آی فیلم مخاطب زیادی دارد، برنامه ای تهیه کردم که پشت صحنه فیلم های سینمایی وتلویزیونی را برایشان نمایش می دادیم. برنامه به سبک ایرانی را هم برای همان شبکه تهیه کردم. برنامه شما و آی فیلم هم برنامه دیگری بود که به سه زبان پخش می شد و دو زبان فارسی و انگلیسی اش با من بود. انجام امور اولین ویژه برنامه اختتامیه جشنواره فجر بر عهده من بود و اینگونه بود که کار تهیه تولید برنامه را آغاز کردم.

اگر بخواهم چند برنامه ای از کارهای خودم را که عموم مردم آنها را می شناسند، نام ببرم باید بگویم که کارگردان سری اول «سلام صبح بخیر» بودم، نبرد روبات ها را در شبکه امید داشتم و به غیر از همکاری های اخیرم با شبکه پنج سیما، تهیه کننده برنامه «مسیر» شبکه چهار بوده و هستم.

چگونه به تهیه کنندگی جشن رمضان ورود کردید؟

این برنامه بیش از بیست و سه چهار سال سابقه دارد در واقع امسال بیست و پنجمین سال پخش شدنش را سپری می کند. از قبل از رمضان برنامه «نوروزترین نوروز» شبکه پنج را با همین تیمی که اکنون جشن رمضان را در دست داریم، تولید کردیم. برای آن کار تحقیق و پژوهش بسیاری انجام دادیم و تیم بزرگی را هم برای آن برنامه تدارک دیده بودیم در عین حال از سوی دیگر، ماه رمضان هم به نوروز نزدیک بود. بنابراین همزمان مدیران شبکه به ما اعتماد کردند و گفتند که این تیم را حفظ کنیم و کار جشن رمضان را به ما سپردند.

دلیل حضور خوانندگان در جشن رمضان امسال

تفاوت جشن رمضان امسال با سالهای پیش چیست؟

مردم «جشن رمضان» را با استیج های عظیم، شور و نشاط و حضور مردمی به خاطر دارند. در واقع حضور مردم در هر برنامه مشابهی باعث قوی و پرنشاط تر شدنش می شود. جدای از پخش زنده، مخاطب حاضر نفس برنامه را گرم کرده و به برنامه زندگی می بخشد. با شیوع بیماری کرونا و از سال گذشته بسیاری از برنامه های محیطی تلویزیون کنسل شده و به داخل استودیوها آورده شدند، که اولین تجربه جشن رمضان در استودیو همان موقع رقم خورد. تهیه کننده آن برنامه در حال حاضر از مدیران گروه شبکه پنج هستند و ما از تجربیات ایشان و سایرین در برگزاری استودیویی این برنامه استفاده کردیم.

آنچه که در حال حاضر می بینیم نتیجه شرایط موجود است و ما آنچه که مقدور بوده را انجام داده ایم. جشن رمضان های قبلی را در کودکی و در شرایط حرفه ای هم دیده بودیم و با بررسی هایی که انجام دادیم، به این نتیجه رسیدیم که پتانسیل ویژه جشن رمضان می تواند حضور خوانندگان باشد تا بتواند حال و هوای یک جشن را بیشتر تداعی کند.

خوانندگان بسیار زیادی داریم که مشهور و مقبولند و ما هم پنجاه درصد زمان برنامه را به همین هنرمندان و پنجاه درصد دیگر آن را هم به قصه و روایت متناسب با ایام ماه رمضان اختصاص داده ایم. در واقع محتوای برنامه، متناسب با توصیف و تعریف دو مفهوم «اطعام» و «اکرام» که در ماه مبارک رمضان بیشتر مورد توجه است در نظر گرفته شده است.

بابک افرا مجری نیست!

آیا حضور بابک افرا در مقام مجری هم به دلیل حضور خوانندگان است؟

آقای افرا هر چقدر هم که ما بخواهیم و تلاش کنیم، مجری نیست؛ در واقع شرایط مجری بودن از قبیل تجربه و یا مهارت های مختلفی که مجری ها باید داشته باشند، را ندارد. براین اساس بابک افرا خواننده اختصاصی جشن رمضان 1400 است. با توجه به اینکه نیمی از برنامه ما به حضور خوانندگان مهمان، اختصاص دارد از ایشان دعوت به همکاری کرده ایم.

با این اوصاف چگونه از اجرای بابک افرا در برنامه بهره می برید؟

آقای افرا هم در این روزها با توجه به آهنگ هایی که در شرایط کرونا و با موضوع کرونا خوانده، خواننده مقبولی  است و هم منش مردمی دارند؛ ما از حضور ایشان در برنامه نوروزیمان هم بهترین استفاده را  کردیم. در برنامه جشن رمضان هم از ایشان دعوت کردیم که میزبان خوانندگان مهمان برنامه باشند و با توجه به حالت گرم و صمیمی که دارند، در پرداختن قصه ها هم به مهمانان بخش دیگر برنامه هم کمک می کنند.

حتی، اگرچه خودمان قصه مهمانانمان را از پیش می دانیم و اما به آقای افرا نمی گوئیم تا ایشان در مواجهه با آنها سوالات آنی و ایجاد شده را بپرسد. یعنی با طرح سوالاتی که احیانا به ذهن مردم می رسد افکار عمومی را نمایندگی می کند.

نقش خانم پورابراهیم در این برنامه چیست؟

خانم زینب پورابراهیم ، به عنوان یک مجری حرفه ای و یکی از مجریان مطرح شبکه پنج بار اصلی اجرای برنامه را به عهده دارند و میزبان اصلی برنامه ایشان هستند.

قصه هایی برای تاکید بر دو مفهوم اطعام و اکرام

در گذشته رویکرد برنامه به شکلی بود که با تحریک احساسات مردم به نوعی به جمع آوری اعانه تلویزیونی شباهت داشت و در حالت پیشرفته تر در برنامه ای مثل ماه عسل بدون ورود به فضای جمع آوری کمک های مردمی، تنها اشک مردم در ایام ماه رمضان جاری می شد، با توضیحاتی که دادید و آنچه که به روی آنتن می رود این رویکرد تغییرات عمده ای داشته است. لطفا کمی در این خصوص توضیح دهید.

به هر حال آن گذشته است و گذشته ها هم برای ما تجربه است. ما باید با مردم رو راست باشیم و ارزش وقتی که دیدن ما صرف می کنند را بدانیم و دوباره برای آنها همان ارزش را ایجاد کنیم. به همین دلیل ما به دنبال قصه ها رفته ایم. ما قصه ای برای مخاطب تعریف می کنیم که اگر مخاطب فکر کند که می تواند، قصه خودش را در آن بگنجاند و برای خودشان آن قصه را بسازند، آن ارزش و اتفاق شکل گرفته است. یعنی همان کاری که یک رسانه یا یک درام می تواند انجام دهد و ما هم تلاش می کنیم که یک بروز دراماتیک را پیاده کنیم.

آن دو کلمه کلیدی «اطعام» و «اکرام» کماکان در این برنامه پا برجا است. ماه رمضان فرصت خوبی است برا اشاعه چنین فرهنگی به هرحال هر چقدر این روحیه اطعام و اکرام در جامعه ما متکثر شود و سرایت کند به نفع همه ما است. هدف یکی است ولی ما با رویکرد قصه آمده ایم. تا جایی که من می دانم بقیه برنامه ها هم از تجربه های گذشته استفاده کرده اند تا چنین اتفاقی را رقم بزنند.