صالحی امیری گفت: اگر میخواهیم مشکلات و آسیبهای اجتماعی و بحث تهاجم فرهنگی و اخلاقی و ناامنی در جامعه کم شود، باید به مساجد رجعت کنیم؛ چرا که مسجد محور تحولات فرهنگی، اخلاقی و معرفتی است.
به گزارش مرور نیوز، سیدرضا صالحی امیری صبح روز یکشنبه (۱۸ اسفندماه) در «سالروز تأسیس ستاد عالی کانونهای فرهنگی، هنری مساجد کشور» که در سالن همایشهای سازمان حج و زیارت با حضور اعضای ستاد عالی کانونهای فرهنگی- هنری و سایر مسئولان برگزار شد، با بیان اینکه مسجد حریم امن الهی است، اظهار کرد: وقتی که انسان به مسجد وارد میشود، احساس امنیت میکند. مسجد مقدس است و جایگاه انسانهای مقدس؛ مسجد نور است و به دلهای تاریک میتابد و انسانها را منور میکند. مسجد پایگاه فضیلت، معرفت، اخلاق، انسانیت، همدلی، همنوایی و همدردی است. مسجد محل معرفت و شناخت خود و خداست.
وی خاطرنشان کرد: مسجد در جمهوری اسلامی از منظر حضرت امام (ره) و مقام معظم رهبری و از منظر مبانی دینی و معرفتی از جایگاه والایی برخوردار است، اما آنگونه که شایسته است ما قدر این جایگاه را ندانستهایم. به اعتقاد بنده ما نیازمند شناخت و بهرهبرداری از ظرفیتهای مساجد و کانونهای فرهنگی-هنری مساجد در سراسر کشور هستیم و برای پاسخ به انبوه چالشهای روز جامعه باید به مسجد رجعت کنیم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی یادآور شد: شفای درد آسیبها و مشکلات جامعه را از مسجد باید طلب کنیم. مسجد درمانگاه و شفابخش است. وقتی انسان در مسجد است، در حریم امن الهی قرار دارد و وقتی به نماز میایستد، از تمام بدیها دور میشود. از این منظر و برای جامعه امروز ما بیش از هر زمان دیگری نیازمند زیست معنوی و فرهنگی هستیم. در جامعهای که در معرض آسیبهای اجتماعی و چالشهایی همچون ایدز، طلاق، ناامنی، حاشیهنشینی و... روبرو هستیم باید این مشکلات را با مساجد حل کنیم. نتیجه امروز ما به دلیل عملکرد اشتباه دیروز است و اگر از مسجد فاصله نمیگرفتیم، امروز وضعیت ما این نبود. ما از مسجد نه به عنوان یک بنا، بلکه به عنوان یک هویت معرفتی سخن میگوییم.
صالحی امیری تأکید کرد: ما وقتی از مسجد سخن میگوییم از یک گفتمان، فرهنگ، معرفت و اندیشه سخن میگوییم. اگر خانوادهها برای حل مسائل تهاجم فرهنگی، طلاق، ناامنی دچار دغدغه هستند پاسخ خود را باید در مسجد پیدا کنند. اشتباه ما این بوده که مسجد را تکوجهی دیدهایم، در حالی که مسجد محور تحولات فرهنگی، اخلاقی و معرفتی است. ما باید پیام مسجد را در سراسر محیط زندگی، شهر، منطقه و کشور پراکنده کنیم. پیام مسجد این است که اگر از آن فاصله بگیریم، در معرض آسیب هستیم. مسجد محلی برای حل دردهای نسل جوان است و از این منظر من از اقدامات کانون فرهنگی-هنری مساجد که یک جهاد فرهنگی داشتهاند تقدیر میکنم.
وی در ادامه با بیان این مطلب که ما در مسجد باید چه کارهایی انجام بدهیم؟ خاطر نشان کرد: مسجد باید به قطب فرهنگی در محله، کوچه، منطقه و شهر تبدیل شود. مسجد به مانند آهنربا است و همه را جذب میکند. تمام انسانهایی که به معرفت، معنویت و فضیلت گرایش دارند، خاستگاه آنها مسجد است. مسجد باید به صورت خلاقانه اداره شود و جوانان در مسجد نوآوری داشته باشند و جذابیت آن باید برای نسل جوان بیشتر شود.
وی ادامه داد: یکی دیگر از اقداماتی که باید در مسجد انجام شود کارکرد اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و سایر ابعاد زندگی است. وقتی از مسجد به عنوان یک کارکرد اجتماعی سخن میگوییم، یعنی باید در عرصه مسائل اجتماعی در مسجد فعالیت داشته باشیم. در حوزه مسائلی همچون طلاق و آسیبهای اجتماعی باید در مساجد مطالعه و تحقیق انجام شود. من معتقدم که آسیبهای اجتماعی ابتدا باید از محله و کوچه حل شود و بعد از درون خانواده. ما به مسجد به صورت واقعبینانه باید نگاه کنیم و بدانیم که مسجد میتواند مرکزی برای حل آسیبهای اجتماعی باشد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی یادآور شد: مسجد و کانونهای فرهنگی-هنری در هر زمان و مکانی میتوانند کارکردهای جدیدی داشته باشند و پاسخگوی نیازهای جامعه باشد. اگر کارکرد مساجد احیا شود با کاهش جدی طلاق مواجه میشویم و اگر در مساجد، نظام آموزشی فعال شود نسل جوان آگاهی بیشتری نسبت به مسائل پیدا میکنند و همین آگاهی پادزهر آسیبهای اجتماعی است. ما برای سبک زندگی ایرانی و اسلامی باید فعالیت را از مساجد آغاز کنیم.
این عضو هیات دولت تصریح کرد: راه حل تمام مسائل و مشکلات اقتصادی و فرهنگی ما بازگشت به مسجد است. مسجدی بودن باید تبدیل به افتخار شود. وقتی مسجدی بودن را به شخصی اطلاق میکنیم یعنی او دارای فضیلتهای اخلاقی بسیار است. در جامعهای که افراد در مساجد باشند راحت میشود زیست کرد. امروز برای از بین بردن معضل گردوغبار میلیاردها دلار هزینه میکنیم ولی برای آلودگی زندگی اجتماعی و فرهنگ کمتر هزینه میکنیم. در حالی که باید بدانیم آلودگی فرهنگی و اجتماعی آسیبهای بیشتری را برای جامعه به دنبال دارد. مسجد فقط جای کهنسالان و میانسالان نیست بلکه مسجد جای جوانان است. مسجد کانونی برای گفتوگوی دینی و فرهنگی باید باشد و جلسات و مباحث دینی و فرهنگی باید در مساجد شکل بگیرد. در نظامی که افراد با یکدیگر گفتوگو نمیکنند مناقشه بیشتر میشود. مسجد باید محلی برای گفتوگو شود. من از تمام تلاشگران مساجد و کانونهای فرهنگی و هنری میخواهم و تقاضا دارم که مساجد را گفتوگومحور اداره کند.
او با بیان اینکه همچنین مساجد باید به باشگاههای فرهنگی تبدیل شوند، یادآور شد: در این بستر بزرگ فضای مجازی که اکنون در حال فعالیت است مسجدیها نیز باید در این عرصه فعال شوند و از فضای مجازی برای تبدیل شدن مسجد به قطب فرهنگی استفاده کنند. فرهنگ مسجدی صرفا به معنای حضور فیزیکی در مسجد نیست. ما با راهاندازی شبکههای اجتماعی میتوانیم منابع دینی و معرفتی تهیه کنیم و یک آیه و جملهای که سطح آگاهی و معرفت را افزایش می دهد در این فضاها نشر بدهیم.
او ادامه داد: از این طریق میتوانیم روزانه میلیونها تبادل اطلاعاتی داشته باشیم. چرا باید در فضای جامعه امروز ما مسجدیها از فضای اجتماعی فاصله بگیرد. مسجد باید تبدیل به کانون اطلاعرسانی شود و هر مسجدی باید در دایره شعاع اهالی کوچه و محله و منطقه خود اطلاعات دینی و فرهنگی را منتشر کند. امروز قدرت فرهنگی و جنگ نرم در جوامع رو به افزایش است و مصداق جنگ نرم همین ابزارهای فضای مجازی است که ما باید حداکثر بهره را از آنها ببریم. مسجد میتواند مرکز مشاوره و نظام سلامت باشد. حقوقدانان و روانشناسان میتوانند با حضور در مساجد اطلاعات خود را منتشر کنند. مسجد باید کاهش فقر و شکاف طبقات اجتماعی را مد نظر قرار بدهد. امام جماعت به عدالت اقتصادی و کاهش فقر میتواند کمک زیادی کند. مسجدیها نباید احساس فقر کنند و این یکی از کارکردهای کانون مساجد است.
صالحی امیری افزود: فرد مسجدی میتواند در محیط کار، کلاس، دانشگاه، کارخانه، اداره و... الگو باشد. مساجد ما باید دارای برنامه باشند و از اکنون بدانند که برای سال 96 میخواهند چه کاری انجام بدهند. باید از روزمرگی فاصله بگیرند و نیم نگاهی به برنامه چند سال آینده داشته باشند. مسجد باید در غم و شادی اعضای محل شریک باشد و مسجد کانون زیست فرهنگی در جمهوری اسلامی است. از مسجد معنویت منتشر میشود. مسجد با تولید فضای معرفتی جامعه را در زیر چتر خود قرار میدهد و سبب میشود که جامعه در صیانت قرار بگیرد.
او گفت: ما بنا داریم در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی این مسئله را تقویت کنیم. با تقویت مساجد مطمئنا شاهد کاهش هزینههای دولت و چالشهای اجتماعی میشویم. مسجد مرکز بزرگ سالمسازی جامعه است و باید توجه کنیم سرمایهگذاری در این مرکز هزینه نیست بلکه سبب می شود آسیبها و مشکلات از بین برود و ما باید این مجموعه را بیشتر تقویت کنیم. وزارت فرهنگ بر این است که کارکردهای کانون فرهنگی و هنری مساجد را بیشتر کند تا بتوانیم از این طریق پاسخگوی نیازهای جامعه باشیم.