سیاست‌گذاری‌های نادرست و خلاهای نظارتی در مسیر چاپ و توزیع کتاب

مدیر مسئول نشر ارمغان طوبی با انتقاد از پدیده قاچاق خیابانی کتاب مسیر چاپ و پخش کتاب را در کشور نادرست دانست.

 به گزارش مرور نیوز، علی حاجی تقی مدیر مسئول انتشارات ارمغان طوبی  درباره قاچاق کتاب گفت: مسلما قاچاق کتاب روی اقتصاد نشر تاثیر گذاشته است. هم اکنون این مسئله قاچاق کتاب چند تعریف پیدا کرده است. یک تعریف آن کتاب‌سازی است به این صورت که دسته‌ای  از کتاب‌ها از روی آثار منتشر شده مجوز می‌گیرند. دسته دیگر قاچاق‌های خیابانی کتاب‌های یک ناشر است. در این نوع قاچاق، کتاب‌های یک ناشر را به نام ناشر دیگری به صورت غیرقانونی چاپ می‌کنند که ناشر اصلی آن اثر کم قدرت و ریسک انتشاراتش پایین است.

وی افزود: کتاب‌هایی که پی دی اف آن در انتشاراتی و در اختیار ناشر است به طور قاچاقی قابل چاپ کردن نیست، اما وقتی کتاب منتشر شد اختیارش از دست ناشر خارج می‌شود. در ادامه این روند، بعضی کتابفروشی‌ها هم آگاهانه یا ناآگاهانه کتاب‌های قاچاق را می‌خرند. حال چرا این اتفاق می‌افتد. البته این مسئله راهکارهایی هم دارد. یکی از این راهکارها، قانون حمایت از مولفان و پدیدآورندگان آثار ادبی است که به تصویب قوه قانون‌گذاری رسیده است اما نحوه اجرای آن اهمیت دارد. مسئله ما اجرای درست این قانون است. در رابطه با ناشر هم باید دید بهای قاچاق کتاب برای ناشر چقدر است. ناشر خودش مستقیما نمی‌تواند به کتابفروشی‌ها برود و دنبال این باشد که کتابش غیرقانونی منتشر نشود. این کار وظیفه انجمن‌هایی است که از نشر حمایت می‌کنند.

مدیر مسئول انتشارات ارمغان طوبی با اشاره به اینکه درباره قاچاق کتاب صحبت‌های زیادی شده است، اظهار کرد: رئیس  اتحادیه ناشران و کتابفروشان در فضای مجازی  اعلام کرد، اگر متوجه شدید کتاب شما غیرقانونی منتشر شده است، به اتحادیه ناشران و کتابفروشان اطلاع دهید. البته برخورد مجریان قانون با قاچاقچیان کتاب و روند اجرای قانون در این زمینه باید تسهیل شود. در این میان مجازاتی هم که برای قاچاق کتاب وضع می‌شود اهمیت بسیاری دارد. با اینکه افرادی در این زمینه پیگیر شده‌اند اما هنوز به نتیجه مطلوب نرسیده‌‎اند اما من در مواردی برخورد قاطعانه با قاچاق کتاب را شاهد بوده‌ام.

حاجی تقی بیان کرد: خود ما با سیاست‌گذاری‌های نادرست باعث بروز پدیده‌ای می‌شویم، به عنوان مثال راه درمان دزدی این نیست که دزد را مجازات کنیم بلکه باید درآمد ایجاد کرد. در قضیه قاچاق کتاب هم راه این نیست که بگوییم قاچاقچیان کتاب را زندانی کنید. مشکل قاچاق کتاب یکی در زمینه قوانین و دیگری مجریان قوانین و کسانی است که باید مسئله قاچاق کتاب را پیگیری کنند. در این زمینه بسیار کم کاری شده است.

 مدیر مسئول انتشارات ارمغان طوبی ادامه داد: مسیر توزیع کتاب در کشور درست نیست. اگر مسیر درست شود، کتاب در اختیار پخش‌کننده آن قرار داده شود و کتابفروشی بداند از چه طریقی کتاب به دستش می‌رسد؛ رخنه‌ای در مسیر چاپ و پخش کتاب به وجود نمی‌آید و تخلفات را هم می‌توان ردیابی کرد. در کشور برای تولید کتاب از ناشر حمایتی نمی‌شود. مرکز پخش رسمی کتاب در کشور وجود ندارد. در این اوضاع پخش‌کنندگان کتاب، زیرزمینی می‌شوند و پخش‌کننده تقلبی شناسایی نمی‌شود. وقتی سیستم توزیع کتاب درست شود  کتاب‌های فیک و قاچاق نمی تواند وارد بازار نشر شود.

وی خاطرنشان کرد: من به عنوان کتابفروشی می توانم کتاب‌هایم را  از فروشندگان کتاب در کنار خیابان انقلاب با 60 تا 70 درصد تخفیف  تهیه کنم و اگر کسی فاکتور خرید از من خواست یک فاکتور تقلبی ارائه دهم. وقتی مسیر پخش کتاب اصلاح شود نمی‌توانم اقدام به چنین تخلفاتی کنم.