رسانه‌ها قوانین محیط‌ زیستی را بیشتر بشناسند

نشست تخصصی «نقش رسانه ها در صیانت از محیط زیست» با حضور مسوولان و کارشناسان در نمایشگاه مطبوعات برگزار شد و ابعاد مختلف کارکردهای رسانه در محیط‌ زیست بررسی شد.

به گزارش مرور نیوز، نشست تخصصی «نقش مطبوعات در صیانت از محیط زیست» با حضور کارشناسان و مسوولان این حوزه در تالار گفت‌وگوی شماره ۱ نمایشگاه مطبوعات با طرح این موضوع که محیط‌ زیست جزء انفال است، آغاز شد.

این نشست با حضور «ناصر مقدسی»، قائم مقام سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری، دکتر «هادی کیا دلیری»، رئیس انجمن جنگل‌بانی، «محمد درویش»، مدیرکل دفتر مشارکت‌های مردمی سازمان حفاظت محیط زیست و «دکتر میر مهرداد میرسنجری»، استادیار دانشگاه با طرح مسائل مهم قابل طرح در رسانه‌ها و جهت‌دهی افکار عمومی برای حفظ منابع طبیعی در حضور فعالان محیط زیست، شرکت کنندگان در نمایشگاه و جمعی از خبرنگاران برگزار شد.

بیان مسأله دفاع از اراضی ملی و نبود اراده کافی در حفاظت از طرح‌های محیط‌ زیست در مورد طرح‌هایی چون واگذاری اراضی آشوراده به اوقاف از جمله موارد مهم مطرح شده در آغاز این نشست بود.

مدیرکل دفتر مشارکت‌های مردمی سازمان حفاظت محیط‌ زیست بر حفظ اندوخته‌های منحصر به فرد ملی با تکیه بر بوم‌سنجی و اعتنا به جامعه محلی تصریح و توصیه کرد: جامعه محلی در منطقه آشوراده و میان‌کاله در حفظ این زیست‌بوم و اکوسیستم مهم است و این خطه ذخیره‌گاه کشور است و ظرفیت اقامت‌ شب و ساخت و ساز را ندارد.

وی افزود: حاکمیت و دولت باید متوجه نظر مردم شود و در همان راستا حرکت کند.

«مقدسی» در رابطه با نقش رسانه‌ها در اعتلای حفظ محیط‌ زیست بیان کرد: جزیره آشوراده از اکوسیستم‌های حساس است و رسانه رکن پنجم توسعه است و مأموریت سازمان محیط‌ زیست هم در حیطه خود بهبود شاخص‌های کمّی و کیفی منابع است.

وی تصریح کرد: رسانه‌ها می‌توانند مطابق اصل شفاف‌سازی و اصل برخورداری از اطلاعات روش‌های مناسب اصول توسعه پایدار را به مطالبه عمومی تبدیل کنند.

«کیا دلیری» نیز حلقه مفقوده نظارت را موجب تغییر رسالت رسانه‌ها دانست و گفت: رسانه‌ها در بخش‌های قانون‌گذاری، اجرایی و نظارت ناچار به ورود شدند و این رویکرد در خلأ ضعف‌های اجرایی و نظارتی به عنوان کارکرد رسانه‌ها شکل گرفت.

وی افزود: رسانه‌ها رابط مردم و مسوولان هستند و در اموری که اقدامی خلاف موازین صورت می‌گیرد، امر را به اطلاع عموم می‌رسانند و پیگیری قصور و کوتاهی نهادهایی که در حفاظت محیط‌ زیست وظیفه دارند نیز با ورود رسانه‌ها منتج به نتیجه و مطالبه‌گری می‌شود.

«درویش» تأثیرگذاری رسانه‌ها را در حوزه محیط‌ زیست در گروه تخصص و تعهد به منابع ملی دانست و گفت: یادمان نرفته که محیط‌بانان در سال‌های گذشته هیچ حریم امنی نداشتند و کشته شدن آنها هم شهادت محسوب نمی‌شود و با وجود رسانه‌های مستقل کلنت‌های اجرایی اصلاح و کاهش می‌یابد.

قائم مقام سازمان جنگل‌ها، اصل ۵۰ قانون اساسی را اصلی در حمایت از محیط زیست عنوان کرد و افزود: در اجرا نیاز داریم تا ظرفیت رسانه‌ها را افزایش دهیم و رسانه‌ها قوانین محیط‌زیستی را بیشتر بشناسند و با توجه به اولویت‌های در خطر محیط زیست، فعالیت‌های رسانه‌ای جدی‌تری داشته باشند.

وی کمبود شدید آب در تهران را یکی از موارد مهم در مقوله توجه رسانه‌ها دانست و گفت: آلودگی‌های زیست‌ محیطیِ دیگر نیز باید در اولویت‌های بعدی رسانه‌ها باشد.

رئیس انجمن جنگل‌بانی نیز با طرح موضوع چند وجهی بودن حمایت از محیط‌ زیست گفت: بسیاری از قوانین را با کمک رسانه‌ها برگرداندیم، در حالی که اگر رسانه‌ها نبودند، تاراج مملکتی رخ می‌داد و قوانین مضری به تصویب می‌رسید و لازم است نمایندگان مجلس نیز در این مقوله فعال باشند.

«میر مهرداد میرسنجری» نیز در ادامه بحث بیان کرد: نمایندگان مجلس در حوزه محیط‌ زیست، نگاه صنعتی و توسعه‌ای را اولویت می‌دانند و خود را در برابر توسعه صنعتی پاسخگوی مردم می‌دانند و با این وجود امنیت خبرنگاران محیط‌ زیست امر مهمی است که باید بتوانند در امنیت قلم بزنند و معیشت و امنیت شغلی آنها به مخاطره نیفتد.

بیست‌ودومین نمایشگاه مطبوعات تا ۲۱ آبان در مصلای امام خمینی(ره) برپاست و هر روز از ساعت ۹.۳۰ تا ۲۰.۳۰ میزبان علاقه مندان است.