المپیک سی و یکم که به میزبانی ریو برگزار شد میدانی بود که ورزش ایران افت و خیزهای زیادی را تجربه کرد و باوجود برخی «اولین»ها نتوانست موفیت های قبل را تکرار کند.
به گزارش مرور نیوز، تمام هم و غم ورزش ایران از ابتدای سال گذشته و حتی دو سه سال پیش از آن، «المپیک» بود. رویدادی که تجربه بیست و هشت بار حضور در آن را داشت و حالا باید از بیست و نهمین حضور، نمره ای برای چهار سال کاری اخیر خود و البته مسئولانش می گرفت. این نمره از آخرین حضور المپیکی ورزش ایران با کسب ۱۲ مدال و جایگاه هفدهمی درحد عالی به دست آمده بود. ورزش ایران اینبار هم گام های بلند و محکمی برای تکرار این موفیت ها برداشت اما در نهایت نتوانست آنها را به سرانجام برساند.
کسب ۶۳ سهمیه که رشد قابل توجهی نسبت به ادوار گذشته داشت، شکسته شدن رکورد المپیکی شدن بانوان با کسب ۹ سهمیه، المپیکی شدن والیبال برای نخستین بار در طول تاریخ و همچینین المپیکی شدن کشتی ایران در هر ۱۲ وزن فرنگی موفقیت هایی بود که در شکل گیری کاروان المپیک ایران به دست آمد.
این موفقیت ها در جریان بازی های المپیک که در ریودوژانیرو برگزار شد نیز ادامه داشت؛ جائیکه کیمیا علیزاده با ایستادن بر روی سکوی سوم مسابقات تکواندو، برای نخستین بار ورزش زنان ایران را صاحب مدال المپیک کرد. حسن یزادانی با قهرمانی خود، طلای المپیک را بعد از ۲۰ سال از آن کشتی آزاد ایران کرد.
البته در المپیک تلاش های دیگری هم انجام شد که به مدال ختم نشدند اما در زمره «موفیت» ها قرار گرفتند. مثل اینکه حسن تفتیان در دوومیدانی موفق شد برای نخستین بار راهی نیمه نهایی دوی ۱۰۰ متر شود و جعفر مرادی هم از خط پایان دو ماراتن گذشت، مجتبی عابدینی برای نخستین بار شمشیربازی را تا نیمه نهایی المپیک پیش برد، در تیراندازی برای نخستین بار توسط الهه احمدی و نجمه خدمتی دو سهمیه فینال گرفتیم و والیبال هم به رغم اولین حضور المپیکی اش تا مرحله یک چهارم نهایی پیش رفت.
اینها موفقیت هایی بود البته هیچ یک کمک نکرد تا کاروان ایران به اندازه دوره پیش موفق شود چون عملکردها در برخی رشته ها به قدری افتضاح بود که شاید در بدبینانه ترین حالت هم پیش بینی چنین شرایطی در مورد آنها نمی شد. مانند تکواندو که بر خلاف انتظارت نه تنها نتوانست توسط هیچ یک از سه نماینده خود در بخش مردان مدالی بگیرد بلکه ضعیف ترین عملکرد تاریخ المپیک را هم در کارنامه خود ثبت کرد. در کشتی فرنگی هم شرایط هیمنگونه بود. تیمی که با تمام مدال آورانش در لندن به ریو رفت اما دستاورد این تیم پرامید تنها دو مدال برنز کمرنگ بود و اینگونه تیم کشتی فرنگی ایران به همان اندازه که در المپیک لندن موفق ترین تیم کاروان بود، در ریو ناکام ترین شد.
این ناکامی ها که باید عملکرد ضعیف نایب قهرمان المپیک لندن یعنی احسان حدادی که در ریو حتی نتوانست به اندازه رکوردهای شخصی اش پرتاب کند و به همین دلیل به فینال هم نرسید، را به آن اضافه کرد به قدری بزرگ و تاثیرگذار بودند که عقبگرد شدید کاروان ایران را موجب شدند.
کاروانی که در لندن با ۱۲ مدال صاحب جایگاه هفدهم شده بود، در ریو به رغم افزایش تعداد نفرات و رقم خوردن خیلی از «اولین» ها هفت پله سقوط کرد چون چهار مدال و از جمله یک مدال طلا کمتر نسبت به دوره قبل کسب کرد.
البته به لحاظ مدالی، کاروان المپیکی ایران در ریودوژانیرو بعد از کاروان اعزامی به لندن در جایگاه دوم قرار دارد اما از نظر رده بندی نهایی، این کاروان به رغم اینکه بزرگترین کاروان المپیکی ایران لقب گرفت، پایین تر از خیلی از کاروان های اعزامی به دیگر ادوار قرار گرفت.
نگاهی گذرا به عملکرد نهایی - مجموع مدال های کسب شده و جایگاه نهایی به دست آمده - کاروان های ورزش ایران در ادوار مختلف بازی های المپیک گویای این مهم است:
چهاردهمین دوره بازی های المپیک
بازی های ۱۹۴۸ لندن (انگلیس): کاروان ۳۸ ایران با یک برنز به مقام سی و ششم دست یافت.
پانزدهمین دوره بازی های المپیک
بازی های ۱۹۵۲ هلسینکی (فنلاند): کاروان ۲۲ نفره ایران با مجموع ۷ مدال شامل ۳ مدال نقره و ۴ مدال برنز به مقام پانزدهم دست یافت.
شانزدهمین دوره بازی های المپیک
بازی های ۱۹۵۶ ملبورن (استرالیا): کاروان ۱۷ نفره ایران با مجموع ۵ مدال شامل ۲ مدال طلا و ۳ مدال نقره به مقام چهاردهم دست یافت.
هفدهمین دوره بازی های المپیک
بازی های ۱۹۶۰ رم (ایتالیا): کاروان ۲۵ نفره ایران با مجموع ۴ مدال شامل یک مدال نقره و ۳ مدال برنز به مقام بیست و ششم دست یافت.
هجدهمین دوره بازی های المپیک
بازی های ۱۹۶۴ توکیو (ژاپن): کاروان ۶۴ نفره ایران ۲ مدال برنز به مقام سی و چهارم دست یافت.
نوزدهمین دوره بازی های المپیک
بازی های ۱۹۶۸ مکزیکو (مکزیک): کاروان ۱۹ نفره ایران با مجموع ۵ مدال شامل ۲ مدال طلا، یک مدال نقره و ۲ مدال برنز به مقام هجدهم دست یافت.
بیستمین دوره بازی های المپیک
بازی های ۱۹۷۲ مونیخ (آلمان): کاروان ۵۱ نفره ایران با مجموع ۳ مدال شامل ۲ مدال نقره و یک مدال برنز به مقام بیست و هشتم دست یافت.
بیست و یکمین دوره بازی های المپیک
بازی های ۱۹۷۶ مونترال (کانادا): کاروان ۸۸ نفره ایران با مجموع ۲ مدال شامل یک مدال نقره و یک مدال برنز به مقام سی و سوم دست یافت.
بیست دومین دوره بازی های المپیک
بازی های ۱۹۸۰ مسکو (روسیه): ورزش ایران در این دوره بازی ها غایب بود.
بیست و سومین دوره بازی های المپیک
بازی های ۱۹۸۴ لس آنجلس (آمریکا): ورزش ایران در این دوره بازی ها غایب بود.
بیست و چهارمین دوره بازی های المپیک
بازی های ۱۹۸۸ سئول (کره جنوبی): کاروان ۳۸ نفره ایران با یک مدال نقره به مقام چهل و دوم دست یافت.
بیست و پنجمین دوره بازی های المپیک
بازی های ۱۹۹۲ بارسلون(اسپانیا): کاروان ۴۰ نفره ایران با مجموع ۳ مدال شامل یک مدال نقره و ۲ مدال برنز به مقام چهل و چهارم دست یافت.
بیست و ششمین دوره بازی های المپیک
بازی های ۱۹۹۶ آتلانتا (ترکیه): کاروان ۱۸ نفره ایران با مجموع ۳ مدال شامل یک مدال طلا، یک مدال نقره و یک مدال برنز به مقام چهل و سوم دست یافت.
بیست و هفتمین دوره بازی های المپیک
بازی های ۲۰۰۰ سیدنی (استرالیا): کاروان ۳۵ نفره ایران با مجموع ۴ مدال شامل ۳ مدال طلا و یک مدال برنز به مقام بیست و ششم دست یافت.
بیست و هشتمین دوره بازی های المپیک
بازی های ۲۰۰۴ آتن (یونان): کاروان ۳۸ نفره ایران با مجموع ۶ مدال شامل ۲ مدال طلا، ۲ مدال نقره و ۲ مدال برنز به مقام بیست و نهم دست یافت.
بیست و نهمین دوره بازی های المپیک
بازی های ۲۰۰۸ پکن (چین): کاروان ۵۴ نفره ایران با مجموع ۲ مدال شامل یک مدال طلا و یک مدال برنز به مقام چهل و هفتم دست یافت.
سی امین دوره بازی های المپیک
بازی های ۲۰۱۲ لندن (انگلیس): کاروان ۵۴ نفره ایران با مجموع ۱۲ مدال شامل ۴ مدال طلا، ۵ مدال نقره و ۳ مدال برنز به مقام هفدهم دست یافت.
سی و یکمین دوره بازی های المپیک
بازی های ۲۰۱۶ ریودوژانیرو (برزیل): کاروان ۶۳ نفره ایران با مجموع ۸ مدال شامل۳ مدال طلا، یک مدال نقره و ۴ مدال برنز به مقام بیست و پنجم دست یافت.