در بسیاری از پرونده های طلاق بیشتر متولدین دهه ۷۰ و سال های ۶۸ و ۶۹ تحت مدیریت خانواده و مادر اقدام به طلاق توافقی می کنند. با این حال مسوولان فعلا در خواب زمستانی هستند و عمق فاجعه را درک نمی کنند که طلاق ممکن است چه تبعات اجتماعی برای کشور داشته باشد.

به گزارش خبرنگار اجتماعی مرورنیوز، در حال حاضر ازدواج‌ها سخت شده و خلاف آن طلاق‌ها به سادگی و در کوتاهترین زمان ممکن انجام می‌شود. نکته قابل تامل اینکه طلاق توافقی هم به برکت فضای مجازی و برخی وکلای سود جو و رسانه ها به محلی برای کسب درآمد برای گروه خاص و متلاشی شدن فوری خانواده مد شده است.

دهه هفتادی ها بیشترین مشتری طلاق

در بسیاری از پرونده‌های طلاق بیشتر متولدین دهه ۷۰ و سال های ۶۸ و ۶۹ تحت مدیریت خانواده و مادر اقدام به طلاق توافقی می‌کنند. در این پرونده‌ها موضوع بر اساس غرور و لجبازی یا گاها لوس بازی رخ می‌دهد. جوانانی که روش همسرداری و زندگی مشترک را نمی‌دانند اما مزدوج می شوند و با کوچکترین دعوا اقدام به طلاق می‌کنند.

قرآن کریم: قبل از طلاق داور انتخاب کنید

این تبلیغات و اقدامات فوری حقوقی و قضایی خانواده‌ها برای اجرای حکم طلاق توافقی در حالی است که خداوند متعال در مورد طلاق احساس خطر کرده و پیشنهاد داوری داده است. خداوند متعال درسوره نسا آیه یک در مورد طلاق می‌فرماید: اگر از جدایى میان آن دو (زن و شوهر) بیم دارید؛ پس داورى از خانواده شوهر و داورى از خانواده زن‏ تعیین کنید. اگر سر سازگارى دارند، خدا میان آن دو سازگارى خواهد داد.

احادیث و روایات در مورد منفور بودن طلاق 

پیامبر اکرم(ص): خداوند مردان و زنانى را که مرتّبا تغییر همسر مى دهند دوست ندارد.

امام صادق(ع): از چیزهایى که خداوند عزّوجل حلال فرموده هیچ چیز نزد او منفورتر از طلاق نیست.

امام صادق(ع): خداوند عزّوجل خانه اى را که در آن عروسى باشد دوست دارد و خانه اى را که در آن طلاق باشد، دشمن دارد.

سونامی طلاق توافقی در جامعه

باید گفت که طلاق توافقی در جامعه امروز تبدیل به بحران شده است و جوانان با کوچکترین مشکل و بدون تلاش برای بهبود در وضعیت زندگی مشترک خود تصمیم به جدایی می‌گیرند. طلاق در جامعه ما امری پسندیده نیست و به مرور زمان این نظر تغییر نکرده است اما روند رو به رشد ادامه دارد و این مسأله مسوولان، مدیران و خانواده ها را دچار نگرانی کرده است. کمی قبل زن و شوهر همه تلاش خود را انجام می دادند تا از هم پاشیدگی زندگی خود جلوگیری کنند اما امروز به کوچکترین مشکلی بر می خورند به آخرین گزینه یعنی طلاق فکر می کنند. در مورد پدیده طلاق توافقی و اهمیت این موضوع  با قاضی صمد محمدی معاون مجتمع شهید باهنر تهران گفتگو کردیم. 

قاضی صمد محمدی معاون مجتمع قضایی شهید باهنر در گفتگو با خبرنگار اجتماعی مرورنیوز گفت: مجتمع ما حقوقی و خانواده است اما طبق آماری که ما در دست داریم بیش از50 درصد از طلاق های انجام شده توافقی هستند و زوجین با توافق کامل به دادگاه مراجعه می کنند و درخواست طلاق توافقی دارند. هرچند طلاق توافقی برای محاکم آسانتر است و دیگر زمان و توانی که باید برای هر جلسه دادگاه طلاق صرف می شود لازم ندارد اما برای ما رضایتمند نیست.

به گفته قاضی صمد محمدی، طرفینی (زن و مرد) که در دادگاه حضور دارند، در پاسخ به علت درخواست طلاق زوجین جواب های تکراری ارائه می دهند. از جمله این موارد مطرح شده:

1- من و همسرم دیگر احساس دوست بودن را با هم نمی کنیم.

2- دائم به این فکر می کنم چه خوب بود که حواسم را جمع می کردم و با فرد دیگری ازدواج می کردم.

3 – من و همسرم کوچکترین وجه اشتراکی نداریم.

4- من و همسرم منزل را صحنه جنگ و نزاع کردیم.

5- در کنار همسرم احساس پوچی می کنم.

6- هرچه بیشتر می گذرد از همسرم بیشتر متنفر می شوم.

7- همسرم عملا و کاملا احترامش را پیش من از دست داده است.

8- بین ما اعتماد چندانی نمانده است.

9- همسرم مواد مخدر، الکل و دارو مصرف می کند، دچار توهم می شود و ادامه این روند قابل تحمل نیست.

10- همسرم عملی غیرقابل بخشش انجام داده و با رفتار و خیانتش کمر من را شکسته است.

11- تقریبا مطمئن هستم همسرم با یک نفر دیگر ارتباط دارد، این مسئله صحت دارد و نمی توانم تحملش کنم.

12- دیگر کار از کار گذشته است.

13- بین همسرم و خانواده ام گیر افتادم.

14- همسرم با من بداخلاقی و پرخاشگری می کند.

15- همه راه ها را امتحان کرده ایم، فایده‌ای نداشته است.

16- من و همسرم نمی توانیم اختلاف مان را حل کنیم.

17- همسرم به من خیانت کرده است.

18- اعتیاد و بیکاری همسرم عذاب آور شده است.

وی در مورد وضعیت طلاق در کشور می‌گوید: وضعیت طلاق بسیار بحرانی و غیرقابل پیش بینی است و مسئولان مربوطه باید در این زمینه فکری کنند، درواقع طلاق در آستانه تبدیل شدن به یک بحران اجتماعی است.

وی ادامه می دهد: طبق آمارهای اخیر گفته می شود در هر ساعت 18 تا 19 زوج از یکدیگر جدا شده و طلاق می‌گیرند. درصد بالایی از این طلاق ها و جدایی ها در اوایل سال نخست زندگی شان رخ می دهد. 80 درصد از این زوج ها که برای جدایی در دادگاه ها حضور دارند و متاسفانه فقط در یک چیز با هم تفاهم دارند که آن هم طلاق توافقی است.

محمدی در مورد کنترل و مدیریت بحران طلاق توافقی که آمارهای قابل توجهی را به خود اختصاص داده است ادامه می دهد: بر اساس قانون حمایت از خانواده دیگر امکان ثبت طلاق توافقی بدون مراجعه به مشاوره وجود ندارد و طبق قانون حمایت از خانواده بدون مشاوره طلاق توافقی انجام نمی شود.

بنا به گفته این قاضی دادگستری در طلاق توافقی اغلب زوجه مهرش را حلال می کند تا زوج راضی شود که او را طلاق دهد. مقام معظم رهبری از مسئولان کشوری خواستند به طلاق توافقی سرعت نبخشند و آن را آسان نگیرند. قاضی هم نمی تواند نقش مشاور را ایفا کند و قانونگذار هم چنین انتظاری را از دادگاه ندارد. به همین دلیل مقرر شد افراد متخصص در کنار دادگاه حضور داشته باشند که بتوانند مشکلات را بشنوندو حل و فصل کنند.

وی در مورد راه های موثر در طلاق می افزاید: برگزاری آموزش حقوقی در زمینه ازدواج و مشاوره خانواده، ارتقای آگاهی های خانواده در خصوص حقوق زنان، آموزش و دانش افزایی والدین نسبت به روحیات جوانان از ججمله آنهاست. رفتار والدین در زمینه ازدواج با فرهنگ خانواده ارتباط ویژه‌ای دارد. خانواده هایی که از رشد فرهنگی بالایی برخوردار هستند در زمان ازدواج فرزندان نقش مشاور و راهنما را عهده دار می‌شوند و‌ با ارشاد فرزندان خود تصمیم گیری نهایی را بر عهده خود آنها قرار می دهند و در برخی خانواده ها والدین به جای فرزندان تصمیم می گیرند.

قوانین و موازین کشور درباره طلاق

بر اساس قوانین و موازین کشور وقوع امر طلاق از چند راه امکانپذیر است: اول اینکه زن و شوهر بر مسأله طلاق توافق داشته و دیگر مایل به ادامه زندگی با هم نباشند که به این نوع طلاق توافقی می‌گویند که از اختیار مرد در طلاق ناشی می شود. دوم بر اساس قوانین، طلاق به خواست و اراده مرد انجام می شود که بر اساس ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی مرد می تواند با رعایت شرایط مقرر در این قانون با مراجعه به دادگاه تقاضای طلاق همسرش را کند. البته در بخش دیگر قانون آمده است زن هم می تواند با وجود شرایط مقرر در مواد (۱۱۱۹)، (۱۱۲۹) و (۱۱۳۰) این قانون، از دادگاه تقاضای طلاق کنند.

هرچند این اظهارات تلخ است اما واقعیت دارد. با اینکه قانون جدید قاضی را ملزم کرده زوجین را ابتدا به مرکز مشاوره راهنمایی کنند اما این کار هم به درستی انجام نمی شود. 

باید گفت که آنقدر بحران خانواده و تحکیم خانواده اهمیت دارد که باید همانند مواد مخدر ستاد مبارزه با طلاق و افزایش ازدواج تشکیل شود.با این حال مسوولان فعلا در خواب زمستانی هستند و عمق فاجعه را درک نمی کنند که طلاق ممکن است چه تبعات اجتماعی برای کشور داشته باشد. شورای اجتماعی کشور هم که مدیرانش دائما در حال تغییر و تحول هستند هم برنامه ای برای این موضوع ارایه نکرده و این آسیب در حال افزایش است.